Borg vill satsa på förskolan
I går besökte finansministern Naturlekens förskola på Hässleholmen.
– Förskolan är en jätteviktig samhällsfråga. Jag tycker att vi lite grand underskattar denna fråga i Sverige.
Finansministerns besök på förskolan i Borås kan ses som ett led i regeringens satsning på välfärdsfrågor.
– I höstens budget vill vi gärna satsa mer för att få ett ökat pedagogiskt inslag i förskolan.
Anders Borg vill att kvaliteten inom förskolan ska förbättras.
– Som förälder är barnomsorgen viktig eftersom man vill att barnen ska ha det bra när man är och jobbar. Men förskolan är också viktig för samhället i stort.
Det handlar om att Sverige måste stå sig i en global konkurrens, ett problem som alla europeiska länder brottas med.
– För att skolan ska bli bättre så måste också förskolan bli bättre. Det blir så ensidigt om tillväxt bara handlar om energi och skatter och forskning och infrastruktur. Barnomsorg är också en viktig tillväxtfråga.
Det faktum att Sverige har en väl utbyggd barnomsorg är mycket viktigt för att kvinnor ska vilja jobba, påpekar Anders Borg.
– Den är också jätteviktig för att alla ska komma till skolan med någorlunda samma bas. Vi vet att sådana kunskapsluckor som finns i andra länder är mindre i Sverige för att vi har en bra barnomsorg.
Anders Borg har själv haft sina barn på ur och skur-dagis.
– Det där är en verksamhetsform som jag tycker är väldigt trevlig. Sedan är jag också uppvuxen med en mamma som var Mullefröken, så jag gick på dåtidens Mulle i princip till jag var nio år.
Han trivdes under det korta mötet med barnen på Naturlekens förskola i Borås.
– Barn är ju underbara. Det är ju samma saker som jag har hemma med mina små tjejer. Vi pratade om Amy Diamond och Linda Bengtzing. Och att det är lite jobbigt att ta på sig galonbyxorna, och att man fryser om fötterna ibland när man har gummistövlar.
Och så lade de mossa i Mulles koja så att han inte skulle frysa.
Fotnot: Läs en längre intervju med finansministern i morgondagens tidning. Bland annat handlar det om Götalandsbanan, feminism och statsfinanser.