Annons

Djurparkens jätteplaner får grönt ljus – trots politisk strid

Kypesjöping och Simbas äventyrsland, jättesatsningen för en kvarts miljard som ska rädda djurparken, ser ut att bli verklighet.
Men politikerna är oense och frågan har rört om rejält i Boråspolitiken.
Nu väljer delar av styret, S och L, att ensamma gå vidare med ett ja till parkens framtidsplaner.
BORÅS • Publicerad söndag 18:45 • Uppdaterad måndag 12:55
Framtidens Borås djurpark. För en kvarts miljard vill parken bygga Kypesjöping (bilden) samt Simbas äventyrsvärld för att locka fler besökare. Nu ser planerna ut att bli verklighet. Illustration: Jora Vision.

Det var i december förra året som BT kunde publicera bilderna på djurparkens storslagna framtidsplaner för att locka fler besökare och rädda ekonomin: En ”kuststad” med namnet Kypesjöping med nya pingviner från Afrika och en stor äventyrsvärld med Simbatema.

Att bygga det väntas kosta 260 miljoner kronor, pengar som Borås djurpark måste låna av kommunen. För det krävs ett ja från en majoritet av politikerna i kommunfullmäktige.

Annons

Djurparken hade hoppats på ett snabbt ja redan i februari, för att kunna sätta igång den här hösten, men så blev det inte.

Nu finns däremot ett förslag till nästa möte med kommunstyrelsen: att låta djurparken låna den kvarts miljard som behövs.

– Vi tycker att det är viktigt att utveckla Borås djurpark. Ska man nå bättre affärsmässighet och få fler besökare bör man bredda djurparken med den inriktningen som djurparkens styrelse föreslår, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

Samtidigt höjs ett varningens finger för ekonomin. Det konstateras att lånet kommer att fresta på både bolagets och hela stadshuskoncernens ekonomiska förutsättningar mycket. Det står också att det är av mycket stor vikt att bolaget fortsätter att arbeta aktivt för en ökad omsättning och ett starkare resultat.

Men det är ett mycket ovanligt förslag. Det är nämligen bara hälften av partierna i Mittsamverkan som styr Borås – Socialdemokraterna och Liberalerna – som står bakom det. Centerpartiet och Miljöpartiet kommer i stället att lägga egna förslag.

Ulf Olsson (S) tonar däremot ner dramatiken i oenigheten.

– Vi har haft många diskussioner men hamnade i ett läge där vi har olika uppfattningar och det får man ha respekt för, säger han.

Det är ekonomin som splittrar dem – och är skälet till att diskussionerna har dragit ut på tiden.

– Vi behöver ta ansvar. Det är en jätteinvestering i ett ekonomiskt mycket svagt bolag. Skuldsättningen blir alldeles för stor och garanterar inte att intäkterna ökar, säger Centerpartiets kommunalråd Helena Ruderfors.

Hon vill även se över vilket uppdrag djurparken ska ha framöver.

Annons

– Vi behöver titta på hur, men det är uppenbart så att det inte är så hållbart. De går med stort underskott redan i dag.

Även Miljöpartiets gruppledare Linnea Kläth (MP) tycker att det handlar om för mycket pengar.

– För oss är det en väldigt riskabel investering. Vi vet verkligen inte om besöken kommer att trilla in så som djurparken tror. För oss är det även en etisk fråga. Djur i bur som underhållning är lika gammalt som fossila bränslen.

Partiet tror att en annan väg vore bättre för djurparken.

– Vi hade hellre sett någon form av satsning kopplat till friluftsliv, naturrum och mer information. Vi ser inte att vi ska ha tigrar och orangutanger i Borås.

Inte heller Linnea Kläth ser splittringen i Mittsamverkan som ett problem.

– För mig är det här demokrati.

I nuläget ser det däremot ut som att S och L:s förslag om att ge grönt ljus för jättesatsningen kommer att klubbas igenom, först i kommunstyrelsen och sedan i kommunfullmäktige eftersom både M och SD har aviserat att de kommer att ställa sig bakom förslaget.

KD går en annan väg och vill i stället pröva en försäljning av djurparken, en fråga som länge var en politisk fråga i Borås. Grunden är att partiet anser att det inte är kommunal kärnverksamhet att äga och driva djurpark.

”Det är knappast rimligt att först fatta beslut om att investera 260 miljoner kronor eftersom utfallet är osäkert”, skriver KD:s kommunalråd Helena Ishizaki i ett sms.

Jeanette Lindström, vd för Borås Djurpark och Camping AB.Foto: Jan Pettersson
Annons

Trots att det ser ut att finnas en politisk majoritet för att djurparkens framtidsplaner ska bli verklighet är Jeanette Lindström, vd för Borås Djurpark och Camping, försiktig.

– Vi sitter lugnt i båten och väntar tills vi har ett beslut. Men vi är väldigt glada för att de äntligen tar upp det, vi har väntat länge, säger hon.

Hur mycket tidsplanen har påverkats av att besked har dröjt har Jeanette Lindström ingen uppfattning om i nuläget.

– Eftersom det gått nästan ett år sedan vi skickade in hemställan så har tidplanen påverkats, åtminstone ett år framåt. Om det har påverkats ytterligare får vi återkomma till.

Var det naivt av er att tro att ni skulle få ett snabbt besked?

– För besöksnäringen i Borås är det den största satsningen som har gjorts så vi förstår att det här är ett viktigt beslut. Vi hade nog ingen uppfattning om hur lång tid det skulle kunna ta.

Det har däremot försvårat planeringen för 2025.

– Som bolag behöver man ha en riktning och det är klart att det har varit svårt att lägga en budget och ha en långsiktig planering för bolagets bästa när man inte vet vart man är på väg. Men det är det vi har att förhålla oss till och har väntat tålmodigt.

Fakta

Djurparkens framtidsplaner

• Djurparken vill låna 260 miljoner kronor för att under sex år bygga två nya delar i parken. Satsningen ska locka fler besökare och rädda ekonomin.

• Den första etappen innebär en ny pingvinanläggning. I samband med det flyttar pingvinerna till sjön där sälarna är i dag. Området ska kallas Kypesjöping.

• Den andra etappen består av Simbas äventyrsvärld, den som bolaget väntar sig ska vända ekonomin. I planeringsstadiet finns här en stor teater, nätlabyrint, zipline, safaribilar, en jättetrampolin, en superkana, en klätterskog, båtar och en äventyrsbana.

• Det finns även planer på ett nytt aphus eftersom dagens anläggning är i stort behov av renovering, men där finns ännu inga skisser framtagna.

• Utvecklingsplanen sträcker sig till 2029. Efter det skulle parken vilja ha en ny tigeranläggning.

• 2029 hoppas parken att nysatsningen ska locka 80 000 fler besökare per år jämfört med i dag, och att det ekonomiska resultatet har förbättrats med 16 miljoner per år.

• Sett till dagens ekonomiska läge där djurparken gick 23 miljoner back i fjol, skulle det dock fortfarande innebära att bolaget går med miljonförlust. Ambitionerna är däremot större. ”På sikt ska vi till och med kunna leverera ett plusresultat”, har bolagets vice ordförande Magnus Sjödahl (KD) tidigare sagt till BT.

Rebecka Åsbrink ClaessonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons