Annons

Här är djurparkens nya lejonhane – då kan det bli ungar: ”Vi får se hur väl de lyckas”

Till påsk öppnar djurparken för säsongen. Kossi, djurparkens nya lejonhane, är en av nykomlingarna.
– Vi har letat ganska länge efter en ny, bra matchning, säger Johan Jönsson, zoolog på Borås Djurpark.
BORÅS • Publicerad 25 mars 2023 • Uppdaterad 3 april 2023

Här saknas innehåll

Under hösten avlivades djurparkens tidigare lejonhane Armani samt honan Raziya. Skälet var ålder, enligt Johan Jönsson.

Under hösten anlände istället djurparkens nya hane Kossi från Leipzig zoo. Nu har han funnit sig tillrätta i sin nya tillvaro i Borås.

Annons

– Det har tagit sin lilla tid. Man får introducera dem i omgångar. Vi har låtit honom träffa tjejerna en och en för att ingen ska få ett tydligt övertag. De har fått se varandra och känna varandras dofter med säkerhetsbarriärer emellan innan man gör ett ihopsläpp, berättar Johan Jönsson.

Johan Jönsson, zoolog på Borås djurpark, utanför området där parkens afrikanska lejon håller till och precis fått mat. ”De äter framför allt nötkreatur och ibland häst. Vi utfodrar också med djurparkens egna djur. Vi kan använda alla gräsätande arter till våra rovdjur”, säger han.
Johan Jönsson, zoolog på Borås djurpark, utanför området där parkens afrikanska lejon håller till och precis fått mat. ”De äter framför allt nötkreatur och ibland häst. Vi utfodrar också med djurparkens egna djur. Vi kan använda alla gräsätande arter till våra rovdjur”, säger han.Foto: Jan Pettersson

Hur oroligt är ett sådant moment?

– Det är klart att det är lite spänt. Det bygger mycket på förberedelserna där man ständigt utvärderar deras beteende. När man ser att de ligger bredvid varandra vid gallret utan tecken på aggression och man ser att de faktiskt vill till varandra på ett positivt sätt kan det vara läge att släppa ihop dem.

Djurparken har fyra lejon i nuläget, Kossi och tre honor. Kossi är yngst, två år gammal. De tre honorna är systrar och tillhör den senaste lejonkullen som föddes i parken. Det var 2018.

Finns det någon nackdel med att honorna är syskon?

– Nej, det är snarare en förutsättning. De känner varandra väl och är väldigt sammansvetsade. Det är en ganska naturligt social grupp det här om man ser till hur lejon lever i det vilda. Hanarna är de som kommer och går, säger Johan Jönsson.

Hur viktiga är lejonen för Borås djurpark?

– Det är klart att det är en viktig art för oss, men också ur ett bevarandeperspektiv. De senaste åren har man gjort genetiska studier för att ta reda på vilken härkomst alla djurparkslejon har. Ska man förvalta en population i djurparksvärlden vill man helst förvalta en så geografiskt enhetlig grupp som möjligt. I dagsläget är det framför allt lejonen i centrala och västra Afrika som har det tuffast.

Kossi är två år gammal. ”Det har hänt ganska mycket under halvåret hos oss. Han har växt till sig och manen har växt ut ganska mycket och kommer bli ännu yvigare och finare med åren”, säger djurparkens zoolog Johan Jönsson.
Kossi är två år gammal. ”Det har hänt ganska mycket under halvåret hos oss. Han har växt till sig och manen har växt ut ganska mycket och kommer bli ännu yvigare och finare med åren”, säger djurparkens zoolog Johan Jönsson.Foto: Jan Pettersson

Alla tre honor på Borås djurpark är i rakt nedstigande led släkt med Simba, lejonhanen som Sigvard Berggren tog från Sudan till hemmet i Tosseryd, och som så småningom resulterade i att Borås Djurpark kom till.

– De första honorna han fick träffa här i parken var från Botswana. Kossi härstammar från södra Afrika, bland annat Angola och Sydafrika, säger Johan Jönsson.

Annons

Snart kan det bli ännu fler lejon i Borås djurpark. En av honorna har valts ut som den första att försöka bli mamma.

– Hon kändes som en trygg och lugn individ. Vi får se hur väl de lyckas, det är svårt att säga med säkerhet när men från nu och framåt. Vi planerar vår avel för att inte få så jättemånga ungar. En kull vartannat eller vart tredje år ungefär. Då har man också ganska god tid på sig för att hitta placering åt de andra ungarna.

För några år sedan var det debatt om att Borås Djurpark avlivar friska lejonungar.

– Det har påverkat oss på många olika plan. Vi pratar mycket om hur vi ska kommunicera vår verksamhet, hur vi jobbar och varför till våra besökare och allmänheten. Att skapa förståelse är inte alltid så enkelt, säger Johan Jönsson.

Rebecka Åsbrink ClaessonSkicka e-post
Anne BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons