Annons

Hästar kan överleva avlivning

Det finns åtta kända fall där hästar har överlevt en avlivning med preparatet Somulose.
Borås • Publicerad 24 januari 2008
Boråsveterinären Freddy Wegelius tvekade länge innan han började använda preparatet Somulose. Sedan ett år tillbaka använder han det och tycker att det fungerar bra, men informerar alltid om biverkningarna.
Boråsveterinären Freddy Wegelius tvekade länge innan han började använda preparatet Somulose. Sedan ett år tillbaka använder han det och tycker att det fungerar bra, men informerar alltid om biverkningarna.Foto: Anders Robertsson

– Om det är just Somulose som användes i det aktuella fallet vet jag inte. Men jag har varit avvaktande till att använda det här preparatet, säger Boråsveterinären Freddy Wegelius.

Anledningen till att Freddy Wegelius varit tveksam till att använda Somulose är biverkningarna som beskrivs. Främst det att hästar har överlevt.

Annons

Numera använder han dock metoden och tycker att den fungerar mycket bra.

– Jag förvarnar alltid hästägaren innan själva avlivningen om att hästar har överlevt, säger han.

Det var i gårdagens tidning som BT berättade om hur Marie Lundfeldt hittade sin häst vid liv flera timmar efter att den avlivats och dödförklarats av veterinär.

Det är tack vare distriktsveterinärerna i Vårgårda som Freddy Wegelius har börjat använda Somulose.

Wegelius beskriver Vårgårdaveterinärerna som mycket duktiga och att de har använt metoden länge och är skickliga i sin utövning.

Skona ägarna

Han framhåller att det som hänt är en väldigt olyckligt för alla inblandade.

– Det kunde lika gärna ha hänt mig, säger han.

Men om det nu har hänt att hästar överlevt varför väljer man inte en annan metod då?

– Främst för att skona djurägarna. Det går snabbt och det krävs ingen avblodning.

Annons

Freddy Wegelius beskriver en annan metod som är helt säker. Då använder man en så kallad bultpistol som bedövar hästen. Efter det så avblodas djuret med ett snitt i halsen och det är just det här man vill bespara ägarna.

– Med den metoden finns det ingen chans att hästen överlever men det ska ju vara så gulligt när man avlivar en häst. Döden är inte vacker – i alla fall inte i de här fallen, säger han.

Kemisk avlivning

Så här skriver läkemedelsverket om att avliva hästar på kemisk väg.

”Avlivning av hästar är en krävande uppgift och tillgängliga metoder har både fördelar och nackdelar. För farmakologisk (kemisk) avlivning finns det ännu inte någon helt optimalt substans.”

”Veterinärer som av Läkemedelsverket beviljas licens för Somulose informeras om att det förekommer fall av bristande effekt. Det rekommenderas att man vid användning av Somulose har beredskap för alternativ avlivningsmetod.”

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons