Annons

Ramnaparken efterlyser fler ideella krafter

En stor del av verksamheten i Ramnaparken drivs av ideella krafter i De Sju Häradernas Kulturhistoriska Förening.
Men som i många andra föreningar blir medelåldern allt högre – och framtiden är osäker.
– Om inte vi hade funnits tror jag det mesta här hade dött ut, menar Iréne Arvidsson.
Borås • Publicerad 23 juli 2024
Iréne Arvidsson, Ulla Lyckestam, Marianne Lindh och Hjalmar Gren är fyra i styrelsen för föreningen som äger och driver mycket i Ramnaparken. Nu efterlyser de fler ideella för att kunna bredda verksamheten.
Iréne Arvidsson, Ulla Lyckestam, Marianne Lindh och Hjalmar Gren är fyra i styrelsen för föreningen som äger och driver mycket i Ramnaparken. Nu efterlyser de fler ideella för att kunna bredda verksamheten.Foto: Pelle Boersma

Föreningen bildades 1903 och flyttade snart in i Ramnaparken. Där äger man idag elva av de tolv historiska byggnader som har flyttats dit från olika ställen genom decennierna, bland annat Ramnakyrkan från Kinnarumma och Ramslätts gästgivargård från Fritsla. Den tolfte byggnaden som rymmer Borås museum ägs av kommunen.

Föreningen äger också en stor samling av gamla kulturhistoriska föremål, bland annat en stor del av det som finns på Textilmuseet.

Ramnakyrkan flyttades hit från Kinnarumma 1914 och har använts mycket för bland annat vigslar och konserter genom åren.
Ramnakyrkan flyttades hit från Kinnarumma 1914 och har använts mycket för bland annat vigslar och konserter genom åren.Foto: Pelle Boersma
Annons

Byggnaderna underhålls av kommunen och föreningens verksamhet går kortfattat ut på att bevara och visa kulturhistorien från bygdens sju häraden.

– I praktiken ska vi finnas som en vänförening i samarbete med kommunen och vårt uppdrag är att göra Ramnaparken känt och locka hit folk. Vi ska förmedla kulturhistorisk kunskap och hjälpa till som ideella när museipersonalen vill det, berättar Iréne Arvidsson som är föreningens ordförande

Denna julidag när det är välbesökt i parken och kö i kaféet, samlas fyra i styrelsen för att prata med BT om verksamheten.

Föreningen med drygt 400 medlemmar anordnar föreläsningar och workshops. Man har konserter i kyrkan och under sommaren fyra söndagar med ett brett program med musikunderhållning, allsång och dans till etablerade orkestrar.

– Vi ger även ut en årsbok och vi bidrar med medel till att köpa nya föremål till samlingarna, tillägger Iréne Arvidsson.

I Ramslätts gästgivargård finns ett kafé som är öppet under framför allt sommaren. Byggnaden kom hit från Fritsla 1928 och har bland annat innehållit en tandläkarmottagning.
I Ramslätts gästgivargård finns ett kafé som är öppet under framför allt sommaren. Byggnaden kom hit från Fritsla 1928 och har bland annat innehållit en tandläkarmottagning.Foto: Pelle Boersma

Föreningen har små fasta utgifter men samtidigt inte heller några direkta intäkter då kan man inte ta inträde till parken.

– Vi har ju inga lokalkostnader och vi får oftast en rejäl slant från kulturnämnden. Men annars söker vi mycket bidrag ur olika stipendier och fonder, berättar Iréne Arvidsson.

Borås museum drivs av kommunen. Kaféet som är öppet större delen av sommaren har en privat ägare.

Ramnaparken och dess verksamhet glöms ofta bort när man pratar om besöksmål i Borås menar styrelsen. Förläggaregården Fällhult kom hit från Holsljunga 1950 och Finnekumlaboden med sitt grästak 1956.
Ramnaparken och dess verksamhet glöms ofta bort när man pratar om besöksmål i Borås menar styrelsen. Förläggaregården Fällhult kom hit från Holsljunga 1950 och Finnekumlaboden med sitt grästak 1956.Foto: Pelle Boersma

Dock menar man i styrelsen att Ramnaparken ofta glöms bort och försvinner i kommunens stora utbud av aktiviteter och besöksmål. Att det ofta är Stadsparken och centrum som nämns i alla sammanhang.

Problemet för De Sju Häradernas Kulturhistoriska Förening är som i många andra föreningar att engagera nya yngre krafter. Hjalmar Gren är med sina 30 år klart yngst i styrelsen.

Annons

– Jag har försökt få mina jämnåriga kompisar intresserade, men det är inte lätt.

Ulla Lyckestam fortsätter:

– Många yngre håller på med annat, spelar fotboll eller vad det nu är. Men jag tror när folk börjar bli 40, 50, 60 år tycker de det börjar bli viktigare med sin hembygd när de tänker att ”det är ju mina rötter”. Men att hitta representanter till styrelsen från alla olika häraden är svårt.

Interiör från kaféet i Ramslätts gästgivaregård.
Interiör från kaféet i Ramslätts gästgivaregård.Foto: Pelle Boersma

Marianne Lindh menar det är viktigt att man bygger nätverk och jobbar tillsammans med andra föreningar i bygden med samma intressen:

– Det är lättare för gemene man att söka sig till en lokal hembygdsförening än till oss. Därför söker vi mer samarbete direkt med olika hembygdsföreningar.

Men om styrelsens skulle lyckas locka fler och yngre krafter till föreningen, vad skulle de vilja göra då?

– Vi har pratat många gånger om att ha mer liv i stugorna, det vill säga någon som visar upp och gör något. Det kan vara olika gamla hantverk som träslöjd, att karda eller spinna. Jag tror på att försöka få husen mer levande, säger Marianne Lindh.

Pelle BoersmaSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons