Rekord för campingen – men djurparken tappade besökare
Uppsvinget för camping-och friluftsliv började redan under pandemin och har sedan dess hållit i sig.
På Borås camping märker man också av det ökade intresset. De senaste åren har det satsats omkring tolv miljoner kronor på att rusta upp campingen, satsningar som nu börjar bära frukt. Uppfräschade stugor och servicehus. Det nya äventyrsområdet med med bilbana, hinderbana och utegym. Möjlighet att glampa och bo i glasigloor samt tillgång till aktiviteter i Viskan som kanotpaddling och trampbåtar. Allt detta har gjort att gästerna strömmat till.
Under perioden vecka 27–31 hade campingen 31 000 gäster. Det är den högsta siffran sedan campingen började mäta statistik över beläggningen för 16 år sedan. Noterbart är att det förra året kom 28 000 gäster, vilket då var den hittills högsta noteringen.
Jeanette Lindström, vd för Borås djurpark & camping, gläds förstås över rekordet för antal campinggäster.
– De satsningar som vi gjort är naturligtvis en förklaring, men jag tror också att vi som citycamping har haft en fördel med tanke på det dåliga vädret som rådde under juli. Här finns det fler aktiviteter på nära håll än vad till exempelvis en camping på västkusten kan erbjuda, säger Jeanette Lindström.
Hon noterar också att allt fler utländska gäster börjar återvända till campingen. Inte minst från Norge.
– Dessutom stannar de inte bara en eller ett par nätter utan ofta flera veckor, vilket förstås gynnar hela stan eftersom de även spenderar pengar på annat håll.
Satsningen på campingen kommer också att fortsätta. Som BT tidigare berättat finns planer på att bygga ett vandrarhem på den plats där receptionen står i dag. Vandrarhemmet, som är tänkt att stå färdigt sommaren 2025, ska innehålla åtta rum och ge bättre förutsättningar för stora sällskap, till exempel idrottsföreningar, som vill bo över i samband med evenemang i staden.
Om campingen visar rekordsiffror i sommar går Borås djurpark i motsatt riktning. Under motsvarande period som campingen hade djurparken 58 000 besökare jämfört med 61 500 förra året. En minskning med sex procent.
– Djurparken är väldigt väderstyrd. Under juli regnade det mycket och sånt påverkar djurparken. Jag har pratat med kolleger i andra djurparker och de upplever samma sak, säger Jeanette Lindström.
Hon märker en väsentlig skillnad på besöksantalet när vädret stabiliseras och när det varken regnar eller är för varmt.
– En väderbov liknande Hans är verkligen inget som gynnar oss som djurpark.