Annons

Säs JO-anmäls för haveriet med Millennium

Haveriet med Millennium har fått Thorkild Nielsen, docent och tidigare överläkare vid Säs, att JO-anmäla regionen och sjukhusets ledningsgrupp.
– Byråkraterna har åsidosatt ansvaret för att säkerställa patienternas säkerhet. Det är ett stort och allvarligt svek som kan handla om liv eller död, säger han.
Borås • Publicerad lördag 13:35 • Uppdaterad idag 07:02
Thorkild Nielsen, docent och överläkare, har JO-anmält regionen och Säs ledning för hanteringen av Millennium.
Thorkild Nielsen, docent och överläkare, har JO-anmält regionen och Säs ledning för hanteringen av Millennium.Foto: Håkan Rosenqvist

Thorkild Nielsen var överläkare inom förlossningsvården och arbetade på Säs i Borås i över 30 år.

– Sjukhuset var under en stor del av den perioden en fantastisk arbetsplats för oss som hade direktkontakt med patienterna och det bästa sjukhus som jag arbetat på, säger han.

Annons

Men under början av 2000-talet kände han förändringens vindar börjar blåsa.

– Vi kom allt längre från vården och från patienterna för att i allt större utsträckning ägna tid åt möten och förändringsprocesser, säger han.

2007 valde Thorkhild Nielsen att sluta på Säs för en motsvarande tjänst i Danmark. Fem år senare var han tillbaka i Borås och har fram till i våras gjort olika inhopp inom vården.

I dag är Thorkild Nielsen 78 år. Han tar sin titel som docent på stort allvar och följer utvecklingen inom sjukvården på olika plan. Inte minst har han följt turerna kring vårdjournalsystemet Millennium som efter skarp kritik har satts på paus.

– Min bestämda uppfattning är att systemet under rådande omständigheter aldrig skulle ha dragits igång – och min förhoppning är att pausen blir evig, säger han.

Ledningen har varit tondöv för personalens kritik. Det menar överläkaren Thorkild Nielsen som JO-anmält sjukhusledningen.
Ledningen har varit tondöv för personalens kritik. Det menar överläkaren Thorkild Nielsen som JO-anmält sjukhusledningen.Foto: Håkan Rosenqvist

I sin anmälan till JO riktar han fokus mot Västra Götalandsregionen och mot ledningen för Säs.

– Jag menar att man allvarligt har brustit i hantering och lansering av systemet. Grundplanen har inte fungerat och det finns inte tillstymmelse till en plan B och heller ingen konsekvensanalys, säger han och fortsätter:

– En katastrof helt enkelt med stora risker för patienterna. Det är ingen överdrift att det kan handla om liv eller död eftersom journalsystemet har stora brister när det gäller säker behandling. Osäkerheten och risken för felbeslut är alldeles för stor, betonar han.

Det som slutligen fick Thorkild Nielsen att skriva sin anmälan var när han såg BT:s livesändning från den omdiskuterade presskonferensen där ledningen gick i god för förändringen.

– Den var bara ytterligare ett exempel på hur stort glappet är mellan de som arbetar på golvet i verksamheten och de som tar de administrativa besluten, säger han och fortsätter.

Annons

– De har inte funnits någon dialog – ledningen har varit tondöv för den oro, de synpunkter och den kritik som kommit från personalen. Den har inte haft en vettig chans att lära sig systemet, oklarheterna har varit för många säger han.

BT:s livesändning från presskonferensen blev avgörande för att Thorkild Nielsen skulle författa sin anmälan: ”JO måste granska hela processen”, säger han.
BT:s livesändning från presskonferensen blev avgörande för att Thorkild Nielsen skulle författa sin anmälan: ”JO måste granska hela processen”, säger han.Foto: Håkan Rosenqvist

Thorkild Nielsen berättar att han varit i kontakt med kollegor som gråtit över situation, som sagt upp sig eller funderat att gå pension i förtid för att de inte orkar med situationen.

Han anser att ledningen och regionen brustit i ansvar när det gäller patienternas säkerhet, vårdkvalitén och en trygg arbetsmiljö för vårdpersonalen.

– Därför är det angeläget att JO synar hur systemförändringen kommit till och om alla beslut i det här miljardprojektet har hanterats på rätt sätt, säger han.

Magnus VasellSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons