Svenska grisar slaktas i Tyskland
– Anonymiteten i charkvaror är det stora problemet. Det är inte många som ifrågasätter vad som finns i falukorven när det sitter en svensk flagga på den, säger vd Magnus Larsson.
Sedan tre veckor tillbaka skickar Dalsjöfors slakteri 700 slaktfärdiga grisar i veckan till Tyskland.
– Vi slaktar så mycket vi själva har avsättning för, men efterfrågan på svenskt kött har minskat dramatiskt och det här är vårt sätt att hjälpa producenterna i det akuta läget, säger Magnus Larsson.
Enligt honom har ett fåtal producenter i landet exporterat levande grisar ut ur Sverige vid tidigare tillfällen, men det är en unik åtgärd av ett slakteri.
– Fast i dag hörde jag att något slakteri hade kört iväg smågrisar utomlands. Jag tror att många sitter på alldeles för mycket djur i systemen och försöker hitta olika åtgärder för att hjälpa producenterna, säger han.
Kaos råder nämligen på grisköttsmarknaden sedan Ryssland hittat svinpest i en lettisk gris i januari och infört importförbud från Europa. En av följderna är ökad försäljning av prisdumpat fläsk från Tyskland och Danmark i Sverige – vilket slår stenhårt mot inhemska grisbönder som inte längre har avsättning för sin produktion.
Läs mer i tisdagens BT eller i eBT.