Tungviktare i väntans tider: Dubbel elefantfödsel väntas i djurparken
Det råder ett närmast febrilt lugn när BT besöker elefanthuset tillsammans med zoologen Johan Jönsson. Elefantfamiljen – mamma Dudu, 34, dottern Panzi, 19, samt de tre ungarna Chindi och Majira, båda sju år och Kudio, tre år – har sin dagliga träning och delas nu, med tanke på förestående födslarna, upp och hålls åtskilda från varandra.
Men snart kommer aktiviteten skruvas upp. De båda honorna förväntas nämligen nedkomma med var sin kalv tämligen tätt in på varandra. Men riktigt när är svårt att säga.
– Vi vet att befruktningen sker under sommarperioden när elefanterna vistas utomhus. Därefter får man utifrån det faktum att en elefanthona är dräktig i 22 månader beräkna när en eventuell förlossning kan äga rum, säger Johan Jönsson.
Det är tre år sedan den senaste elefantfödseln ägde rum. Även den gången var både Dudu och Panzi dräktiga med var sin unge. Först ut att föda var Panzi, men istället för att ty sig till sin mamma sökte sig den nyfödda kalven till den fortfarande dräktiga Dudu som började ge di.
Allt gick bra till den början, men några veckor senare när Dudu födde sin unge stöttes den förstfödda kalven ut ur flocken. Syrgas, värme och dropp sattes in men inget hjälpte. Efter tre dygns intensivvård dog den knappt två veckor gamla elefanten.
För Johan Jönsson och personalen som arbetar med elefanterna har den tragiska händelsen förstås satt sina spår.
– Det är svårt att förklara varför det gick som det gick. Vi kan bara konstatera att det naturliga bandet mellan mamma och kalv aldrig infann sig, säger Johan Jönsson.
Han menar att djurparken valt att arbeta mer proaktivt för att undvika att något liknande inträffar igen. Ett sätt är att hålla flocken avskild då och då för att stärka banden mellan honorna och deras ungar. Dessutom har arbetsmiljön blivit mer harmonisk sedan den unge tjuren Jabu lämnade Borås djurpark i april förra året och flyttades till en djurpark i Frankrike.
– Det känns som vi har skapat bättre förutsättningar den här gången, säger Johan Jönsson.
BT kan i dag också publicera statistik över det gångna året i Borås djurpark. Där finns det några händelser som sticker ut.
På minussidan kan noteras att den afrikanska vildhundsflocken krympte rejält. Bland annat avlivades avelsparet på grund av hög ålder. Dessutom transporterades sex djur iväg till andra djurparker. Även bland geparderna blev det ett tapp. Där avlivades honan Kasi av åldersskäl medan två nyfödda ungar dog efter två månader på grund av njursvikt.
Ett tillskott stod dock lejonflocken för. I maj föddes fyra ungar. Tre överlevde medan den fjärde var dödfödd.
Här saknas innehåll
Afrikansk elefant
Borås djurpark är den enda djurparken i Sverige som har arten afrikansk elefant och en av få djurparker i Europa som får kalvar regelbundet genom naturlig betäckning. Flocken är också unik eftersom den, precis som i naturen, baseras på besläktade hondjur och deras inbördes starka band.
Flocken består av hanen Yoga, honorna Dudu och Panzi samt ungarna Chindi och Majira, båda sju år och Kudio, tre år.
Djurparkens elefanter är en del av det viktiga internationella avelsarbetet för hotade arter utanför det vilda, men även en viktig del av Borås djurparks aktiva arbete med naturbevarande på plats ute i det vilda.
I dag beräknar man att det finns cirka 400 000 afrikanska elefanter kvar i det vilda.
Källa: Borås djurpark