Vårdguide fick sparken
BT berättade i söndagens tidning om sjuksköterskan och Hillaredsbon Hans Lindström som startat ett vårdförmedlingsföretag efter 25 års tjänst inom framförallt ortopedin på sjukhuset i Borås.
Företagsidén går ut på att han genom förmedling ska kunna ge patienter snabbare behandling hos offentliga och privata vårdgivare än vad de kan erbjudas på det sjukhus de är skrivna vid.
Den här rätten har patienterna enligt den så kallade valfrihetsvården, men systemet är komplicerat att hantera för den som är ovan, och därtill kanske även sjuk.
Lindström har arbetat som timanställd, framförallt på sjukhusakuten i väntan på att komma igång ordentligt med företaget. ? Men nu är det slut med detta. Häromdagen fick han beskedet att han inte kommer att få någon timtjänst mer, enligt de bestämmelser som finns om konkurrerande verksamhet.
– Jag tycker att man överreagerar. Jag hade förstått resonemanget om jag jobbat kvar i min roll som mottagningssköterska på ortopeden och börjat driva företag som vårdförmedlare.
– Men på vilket sätt konkurrerar den verksamheten med mitt arbete som timanställd sjuksköterska på akuten? Behovet av erfarna specialistsjuksköterskor är mycket stort, så jag hoppas man har övervägt detta, säger Hans Lindström.
Personaladministrative chefen Jan Börjesson säger till BT att det som inträffat är helt logiskt när man ser till reglerna.
– Våra medarbetares bisysslor får inte vara förtroendeskadliga, arbetshindrande eller konkurrerande. Hans Lindström förmedlar patienter till fem privata vårdgivare i direkt konkurrens till oss och därför har han fått beskedet att han inte kommer att anlitas som timanställd i fortsättningen.
Men det råder väl ingen direkt konkurrenssituation om han jobbar extra som sjuksköterska på akuten, vid sidan om sin vårdförmedlingsfirma?
– Jag håller inte med om det. På akuten passerar många patienter, inte minst ortopedpatienter som han har ett intresse av att förmedla till en annan vårdgivare.
– Våra patienter ska möta våra medarbetare i rollen som anställda i den offentliga sjukvården och inte i en annan, privat roll, påpekar Börjesson.