Annons

Djurparken behåller vargen: ”Fortfarande hotad i det vilda”

Skansen har gjort sig av med sina vargar.
Men i Borås djurpark finns de kvar.
– Det finns starka skäl. Vargen är fortfarande hotad i det vilda, säger Therese Hård, zoologisk chef i Borås djurpark.
Borås • Publicerad 31 oktober 2021 • Uppdaterad 1 november 2021

Borås djurpark har haft vargar sedan mitten av 70-talet. Genom åren har vargfamiljens sammansättning varierat. Just nu består den av enbart honor: den sexåriga tiken Lizzie och hennes fyra avkommor – alla honor, mellan två och tre år gamla.

– Vi hade även en hane, men den blev stressad och förde över det på gruppen. Hanens avvikande beteende gjorde att den inte kunde omplaceras och vi blev tyvärr tvungna att avliva den, säger Therese Hård.

Annons

Hon medger att vargfrågan ofta diskuteras bland landets djurparker. Däremot vill hon inte kommentera Skansens skäl till att avliva sina vargar.

– Frågan är inte avgjord, men just nu har vi inga planer på att bort vargen. Det beror framför allt på att den fortfarande är hotad i det vilda. Främst på grund av inavel och tjuvjakt. Det tycker vi är starka skäl till att hålla oss med en reservpopulation, säger Therese Hård.

Therese Hård, zoologisk chef i Borås djurpark.
Therese Hård, zoologisk chef i Borås djurpark.Foto: Lars-Åke Green

Men som zoologisk chef ansvarar hon också för att djurparkens vargfamilj lever under så naturtrogna förhållanden som möjligt.

– Det är en utmaning och handlar mycket om att ha ett öppet förhållningssätt. Vargen är besvärlig att vårda. Den måste ha en miljö som påminner så mycket som möjligt om det vilda. Sedan är det väldigt viktigt att bevara vargens naturliga skygga och avvaktande beteende om man skall ha dem som en reservpopulation. Den får alltså inte bli för van vid människor.

Kan du förstå kritiken mot att hålla varg i fångenskap?

– Ja, det kan jag. Men för oss som djurpark gäller det att inte bli polariserade. I det vilda finns det en konflikt mellan vargen och människan. Det innebär att vargen som art är inte säkrad även om det skett en viss uppgång i populationen. Vårt uppdrag är därför att värna hotade arter samtidigt som vi ger dem ett så bra liv som möjligt.

Skulle det fungera att släppa ut Borås djurparks vargar i det vilda?

– Nej, det skulle det inte. Det har tidigare varit på tal att släppa ut vargar från djurparker och till och med florerat rykten att det har förekommit. Men i dag finns inga planer för detta. Främst på grund av bristande acceptans, men också av genetiska och ekonomiska skäl.

Finns vargen i Borås djurpark kvar om tio år?

– Den frågan är förstås svår att svara på. Men mycket hänger ihop med hur mycket vargen accepteras i det vilda. Stammen måste tillåtas att växa men under reglerade former. Det är till exempel viktigt att tamboskapsägare får rimliga ersättningar när de utsätts för vargattacker. Men som jag sade tidigare – så länge hoten mot vargen finns kvar så tror jag den finns kvar i djurparkerna.

Anna Dahlquist serverar dagens skrovmål till vargarna.
Anna Dahlquist serverar dagens skrovmål till vargarna.
Annons

Anna Dahlquist har arbetat fyra år som djurvårdare med djurparkens rovdjur. BT följer med henne en regnig förmiddag när det är dags för utfodring av vargfamiljen. På menyn står åtta kilo rått kött med inslag av vitaminer och mineraler.

Hon slänger köttstyckena över stängslet och en vallgrav in i hägnet. Efter en stund börjar vargarna röra på sig. Samtidigt kastar de vaksamma blickar mot oss.

– Det kan bero på att ni är med den här gången. Vargarna brukar märka när det dyker upp obekanta besökare, säger Anna Dahlquist.

Själv känner hon vargfamiljen väl vid det här laget. Både som grupp och de enskilda individerna. Banden djuren emellan är strikt hierarkiska.

– För mig är jobbet en balansgång. Jag ska både jobba nära vargarna, men samtidigt hålla en distans till dem.

För snart tio år sedan omkom en djurvårdare i Kolmårdens djurpark efter att ha attackerats av en varg.

– Jag jobbade inte som djurvårdare då, men självklart har jag läst om den händelsen. Men för egen del känner jag ingen oro då vi inte går in till vargarna. Det handlar om att ha respekt för dem.

En av de fyra unga varghonorna i Borås djurpark.
En av de fyra unga varghonorna i Borås djurpark.

Varg

Vargen är världens kraftfullaste hunddjur. Den lever i familjegrupper i större revir. Namnet ”Varg” betyder på gammal svenska ”dräpare” eller ”tjuv” och är ett så kallat noanamn. Det är namn som användes under vidskepliga tider då originalnamnet ”ulv” ansågs bringa olycka att uttala.

De allra flesta vargar är betydligt större och framför allt mer högbenta än hundar. Medelvikten för vuxna hanar av den euroasiatiska vargen (som nu lever i Sverige) är 35–50 kg och för tikar 30–40 kg. Honor är 3–12 procent mindre i storlek än hannar och har följaktligen 20-25 procent lägre kroppsvikt.

Under vintern 2020/21 dokumenterades 75 familjegrupper och revirmarkerande par (vargrevir) i Skandinavien.

Det totala antalet vargar i Skandinavien under inventeringsperioden (1 oktober–31 mars) 2020/21 beräknas till cirka 480 inklusive de vargar som dött under samma period. Osäkerhetsfaktorn (konfidensintervallet) ligger mellan 379 och 624 vargar. I Sverige beräknas antalet vargar till cirka 395, med ett konfidensintervall mellan 312 och 513.

Källa: Vargfakta/Naturvårdsverket

”Vargen är besvärlig att vårda. Den måste ha en miljö som påminner så mycket som möjligt om det vilda. Sedan är det väldigt viktigt att bevara vargens naturliga skygga och avvaktande beteende om man skall ha dem som en reservpopulation. Den får alltså inte bli för van vid människor.”
Therese Hård, zoologisk chef i Borås djurpark
Håkan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons