Antiklimax när Nelin blev blåst på medaljen
Nelin svarar i telefon knappt fem timmar efter att Sveriges slutman Sebastian Samuelsson har korsat mållinjen som tredje åkare och säkrat Sveriges och Nelins tredje stafettmedalj på fem år. Han berättar om fullmatade – men roliga timmar.
– Det har gått i ett. Det var mycket efter loppet med media och presskonferenser. Jag måste försöka ladda lite för nästa lopp, jag har cyklat av mig för att få ur mjölksyra och skit ur benen. Och snart är det middag och medaljceremoni.
Han berättar att han verkligen ser fram emot den där ceremonin på Medal Plaza i Oberhof.
– Jag har varit där och tittat när de andra har tagit medaljer, det är riktigt häftigt med sjukt mycket folk.
Men en dryg timme efter Nelin pratat med BT meddelas att ceremonin ställs in av säkerhetsskäl. Den hårda vinden i kombination med ett stort antalet högtalare och skärmar gjorde att polisen och brandkåren ansåg att det inte var tillräckligt säkert att genomföra en medaljceremoni.
Ett antiklimax avslutade en dag som gick i vindens tecken. Det blåste så mycket att det ett tag lutade åt att stafetterna skulle skjutas upp till ett senare tillfälle. Men det blev tävling.
– Det var jäkligt svårt, och jag var frustrerad på inskjutningen. Men det spelar ju ingen roll när man gör ett bra jobb på tävlingen istället.
När det behövdes som mest sköt han som bäst.
Innan Nelin gick ut på tredjesträckan hade startmannen Peppe Femling dragit på sig en straffrunda och växlat som 18:e man. Där såg det mörkt ut för svensk medalj. Men några vindpustar under det stående skyttet på Martin Ponsiluomas andrasträcka öppnade svenska möjligheter.
– Där hände det ju så sjukt mycket. När nästan alla sköt runda utom Martin kände man att: ”I dag finns alla chanser, för det kommer att vara tufft”.
Även på Nelins sträcka blåste det till under det stående skyttet.
– Jag såg ju att de andra hade problem när jag kom in. Man kände att vinden tog tag i kroppen. Men jag hade bara fokus på det jag skulle göra.
När han klev ur sin skyttebubbla såg han att en av världscupens allra bästa skyttar, norrmannen Sturla Holm Lægreid, hade dragit på sig en straffrunda. Nelin däremot kom undan med ett extraskott.
– Det var ju svårt. Men jag tycker att jag bemästrade det på ett väldigt bra sätt.
BT: Det är inte varje dag du skjuter bättre än Lægreid.
– Han var ju i en svår situation, med den press han hade på sig, och så var det ju som sagt blåsigt när vi stod där.
Nelin och norrmannen växlade ihop som trea och fyra till Sebastian Samuelsson och Johannes Thingnes Bø. Avståndet upp till Frankrike och Tjeckien var rätt långt.
– Jag visste ju att det skulle bli tufft, och att det var väldigt viktigt att lämna över före, eller i rygg på Norge. För Sebbe hade ju inte kunnat gå ikapp så mycket på Bø.
Det visade sig att Samuelsson inte behövde besegra norrmannen för svensk medalj.
– Tjeckien gjorde det väldigt bra fram till sista sträckan. Men där hade de en lite mer oerfaren åkare. Och vips så vände det till vår fördel i stället. När Sebbe körde ifrån tjecken och gick ut på en tredje plats efter liggskyttet kände man att: ”Vi börjar ha det här.”
En stund senare kunde Nelin lägga ett VM-brons till den samling som tidigare innehöll ett OS-guld från 2018 och ett VM-silver från 2021. Tre fina stafettmedaljer.
När skall du ta en individuell medalj?
– Ja, det återstår att se. Men jag hoppas och tror att det kommer att hända någon dag.
Det skulle kunna hända redan under söndagen. Då avslutas VM-tävlingarna med masstart.
– Det är najs. Jag tycker kanske att masstart är den roligaste tävlingsformen. Nu är det väldigt tufft här med både före och bana, men med bra skytte är allt möjligt.
Tidigare var Nelin känd som en stark åkare, med lite sämre skytte. I vinter har han istället utmärkt sig som en pricksäker skytt.
– Så är det. Jag har skjutit riktigt bra. Jag hade 90 procent inför dagen. Nu tappade jag väl någon procent här, men det är jag väldigt nöjd med. Skyttet räddar upp mycket.
Hur ser du på din åkform?
– Jag är inte riktigt där jag vill vara. Kroppen har inte riktigt varit alls som jag velat. Jag tycker i och för sig att det blivit bättre och bättre, men jag har ju åkt betydligt bättre tidigare under säsongen.
Oavsett hur det går i masstarten kommer Nelin att få en VM-medalj under söndagen. Prisutdelningen för stafetterna hålls nämligen på skidstadion efter masstarterna.
Jesper Nelin
Född: 3 oktober 1992. Uppvuxen i Borås.
Bor: Östersund
Meriter: OS-guld i stafett 2018. VM-silver i stafett 2021. VM-brons i stafett 2023. Två EM-silver (singelmix och sprint 2019). Två världscupsegrar i stafett. Ytterligare fem pallplatser i världscupen i stafett och tre i mixstafett.
Skidfostrad i Hestra IF.
Sträcka för sträcka
Sträcka 1: Peppe Femling
Växlade på plats 18, hela 1.21,1 efter täten och 1.17,1 från pallen.
Femling hängde med bra fram till det stående skyttet. Han behövde ett extraskott i liggande, men tappade inte så mycket på det.
Däremot inledde han det stående skyttet riktigt illa. De tre första skotten var bommar, vilket förstås satte stor press på svensken. Han lyckades sätta fyra av de fem sista skotten – men det blev en straffrunda.
Ut på slutvarvet låg Femling på plats 19, en minut från täten. Han tappade ytterligare tid på slutvarvet, men avancerade en placering.
Noterbart att guldfavoriten Norge också hade det tungt på vallen. 30-årige Vetle Sjåstad Christiansen behövde fem extraskott och tappade massor av tid i skyttet. Han växlade som tolva, 59,2 sekunder efter ledande Frankrike. Tvåa var Tjeckien och trea Schweiz.
Sträcka 2: Martin Ponsiluoma
Vann sin sträcka med 21 sekunder. Tog upp Sverige från 18:e till tredje plats. Avståndet till täten krympte till 56,6 sekunder.
Det började lite sisådär för Ponsiluoma. Han tog några placeringar på första varvet, men bommade sina två första skott. Efter första skyttet låg han på plats 15, 1.26 efter täten.
Men på det stående blåste det till rejält. Frankrike och Tjeckien hade skjutit klart när vindbyarna drog in och alla började bomma. Alla utom Ponsiluoma. Svensken behövde bara ett extraskott – och när i princip alla andra lag åkte in i straffrundan var Sverige plötsligt uppe på fjärde plats.
På slutrundan avancerade han till plats tre. Även om Norge tog in lite tid vann Ponsiluoma sträckan klart. Men det var Tjeckien som växlade i ledning, just före Frankrike. Och deras avstånd till femman Norge var 1.09,9. Norge som avslutar med världens två bästa skidskyttare – Sturla Holm Lægreid och Johannes Thingnes Bø.
Sträcka 3: Jesper Nelin
Sexa på sträckan, 45 sekunder efter segrande lettländaren Andrejs Rastorgujevs. Men Nelin var bara 14 sekunder långsammare än Lægreid. Boråsaren tappade en placering från tredje till fjärde, men tog in tid på täten. Avståndet upp till guldet var 50,0 inför slutsträckan. Och fram till Norge och bronset var det bara en halv sekund.
Nelin startade med stabil åkning. Dock gick Norge och Lægreid ännu bättre, och hade kommit ikapp in till första skyttet. Där sköt norrmannen fullt, medan Nelin behövde ett extraskott. Ut på andra varvet hade boråsaren 8,5 sekunder till bronset och 1.08,3 till ledande Frankrike och Émilien Jacquelin.
Återigen blev det dramatiskt i det stående skyttet. Både Jacquelin och Lægreid åkte på varsin straffrunda. Tjecken Jakub Stvrtecky sköt fullt, men långsamt.
Nelin tog sin tid, men behövde bara ett extraskott – och tog in 31 sekunder på täten på skjutvallen. Och framför allt, Sverige var återigen uppe på bronsplats. Avståndet upp till guldet var 46,7 sekunder och ner till Norge hade Nelin 11,2 sekunder.
På slutvarvet tog Lægreid ikapp de där sekunderna som Nelin låg före. Men de två växlade ihop. De var 50 sekunder efter skrällaget Tjeckien, som ledde elva sekunder före Frankrike.
Sträcka 4: Sebastian Samuelsson
Trea på sträckan, en minut långsammare än Quentin Fillon Maillet och Johannes Thingnes Bø. Avancerade från fjärde till tredje plats, men tappade 49,9 sekunder på täten.
Samuelsson tog rygg på Johannes Thingnes Bø på första varvet. De kom in på vallen ihop. Och där bommade båda tre skott vardera. Men de slapp straffrunda.
Det gjorde inte Tjeckiens Jonáš Mareček. Han fick två rundor, och föll ner till fjärdeplatsen. Det var fransk ledning genom Quentin Fillon Maillet, 52 sekunder före Norge med Bø och 58 sekunder före Sverige.
I det stående skyttet sköt alla topplagen bra. Frankrike och Norge sköt fullt med snabba serier, medan Samuelsson bara behövde ett extraskott. Sverige gick ut som trea med god marginal ner till fyran Tjeckien.
Och ordningen höll hela vägen in i mål. Frankrike tog guld, Norge tog silver och Sverige fick alltså brons.