Annons

Fotbollsakuten 3: Det stora raset på Ryavallen

Med bara sex dagar till riksdagsvalet håller Ola Ullsten valmöten i både Ulricehamn och på Stora torget i Borås. Statsministerns utspel blir dock bara bisaker på lokaltidningarnas förstasidor dagen efter.
Där handlar det mesta om läktarraset på Ryavallen.
FOTBOLL • Publicerad 19 april 2020
Det blev panik när storpubliken på 19 170 skulle packas ihop på Ryavallen. Staketet vid ståplatsläktaren rasade, och elva åskådare fick föras till sjukhus med lindriga skador.
Det blev panik när storpubliken på 19 170 skulle packas ihop på Ryavallen. Staketet vid ståplatsläktaren rasade, och elva åskådare fick föras till sjukhus med lindriga skador.Foto: Curt Ylving
Huvudrubriken på Borås Tidnings förstasida den 11 september 1979 löd: ”Det här är en skandal”
Huvudrubriken på Borås Tidnings förstasida den 11 september 1979 löd: ”Det här är en skandal”
Även den andra Boråstidningen, Västgöta-Demokraten, hade läktarraset i topp. Dessutom hade man en rubrik som löd: ”…och så var statsministern på besök i stan”
Även den andra Boråstidningen, Västgöta-Demokraten, hade läktarraset i topp. Dessutom hade man en rubrik som löd: ”…och så var statsministern på besök i stan”

Inför matchen mellan Elfsborg och IFK Göteborg har tidningen Västgöta-Demokraten utropat Elfsborgs kassör Sven Carlsson till kvällens säkraste segrare. 20 000 åskådare skulle nämligen innebära cirka 90 000 kronor in på klubbkontot.

– Hade vi mötts på Nya Ullevi hade det säkert blivit 60 000 åskådare. Båda lagen ligger ju i topp, säger Carlsson.

Annons

I samma artikel säger arrangemangsansvarige Olle Blom:

– Vi kommer att ha folk som hjälper till att packa publiken. Och vi hoppas att publiken hjälper oss.

Åskådarna ger ingen hjälp – bara stjälp. Det väller in publik sent inpå avspark, och man misslyckas med att sprida ut folket. Strax innan avspark är trycket på långsidan av ståplatsläktaren så hårt att det gamla och rostiga kravallstaketet ger vika.

Panik utbryter och avsparken skjuts upp en stund. Vid 19.20 kommer spelet igång. Men det dröjer bara sex minuter innan matchen bryts. Då är det ny panik på ståplatsläktaren, den här gången orsakat av överförfriskade åskådare.

Det utbröt panik på ståplatsläktaren vid flera tillfällen inför och under västderbyt mellan Elfsborg och IFK Göteborg hösten 1979.
Det utbröt panik på ståplatsläktaren vid flera tillfällen inför och under västderbyt mellan Elfsborg och IFK Göteborg hösten 1979.Foto: Curt Ylving

Den här gången tar det polisen en bra stund att få lugn och ordning. Klockan hinner bli 20.07 innan matchen återupptas.

Då har den orutinerade domaren Per-Arne Morin från Båtskärsnäs utanför Kalix haft diskussioner med både polisen, Elfsborg (Stig Larsson och Rolf Svensson) och Blåvitt (Bertil Westblad och Sven-Göran Eriksson). Morin beskriver beslutet att blåsa igång matchen igen som ett av hans livs svåraste.

I själva matchen är Elfsborg bäst i den första halvleken. Leif Målberg gör 1–0 efter att Ruben Svensson misslyckats med nicka undan en inläggsfrispark. I slutet av halvleken kan dock Hällingsjöfostrade Anders Ahlberg kvittera med ett precist vänsterskott.

I den andra halvleken är det Blåvitt som dominerar. Olle Nordin skjuter i insidan av stolpen – och ut. Och i 73:e minuten är planens suverän Torbjörn Nilsson fri med Roger Svensson.

Den unga Elfsborgsmålvakten räddar, och i slutminuten är det istället Elfsborgs Nilsson – inhoppare Lennart – som blir stor matchhjälte.

Dramat slutar med ett jättejubel från hemmapubliken, som delvis befinner sig på löparbanorna.

Annons

Eftersnacket handlar dock inte om att Elfsborg på allvar har blandat sig in i den allsvenska guldstriden. Det handlar om ett läktarras.

Publiksiffran på 19 170 är den femte största genom tiderna på fotbollsmatcher i Borås. Och det har inte varit så många personer på någon match i Borås sedan dess. Publikrekordet på Borås Arena ligger exempelvis på 17 070.
Publiksiffran på 19 170 är den femte största genom tiderna på fotbollsmatcher i Borås. Och det har inte varit så många personer på någon match i Borås sedan dess. Publikrekordet på Borås Arena ligger exempelvis på 17 070.Foto: Curt Ylving

Inför matchen är dock bristerna välkända på den ståplatsläktare som delvis byggts av portabla läktare flyttade från Ryavallens uterink. Men politikerna har låtit förbättringsprocessen gå i stå.

Direkt efter matchen blir det dock fart på Borås ledande politiker.

– Pengar för ett nytt staket avsätts i 1980 års budget, säger Folkpartiets kommunalråd Kerstin Wängnerud redan på matchkvällen.

Dagen efter tillägger hon:

– Vi måste göra upp en mer långsiktig plan om hur publikens säkerhet kan ökas.

Resten av säsongen 1979 genomförs med provisoriska lösningar. Men sedan dröjde det inte länge förrän det byggdes en ny ståplatsläktare med tak, avbärarräcken och skyddsstaket. En ståplatsläktare som stod kvar fram tills maj 2005 då friidrottshallen Ryahallen byggdes.

I samband med bygget av den nya ståplatsläktaren sjönk kapaciteten på Ryavallen. Så de senaste 41 åren har inte en så stor publik kunnat släppas in på någon fotbollsmatch i Sjuhäradsbygden.

Huvudtext 11/9 1979

19 170 åskådare kom till Ryavallen i går kväll. Det var några för många.

I alla fall för staketet kring ståplatsläktaren, som vek sig för den stora massan. Plötsligt spred sig paniken bland åskådarna, som föll som käglor ner på löparbanan.

Annons

Att ingen blev allvarligt skadad är inget annat än ett under!

Det var strax före avspark, klockan 19.00, skandalen inträffade. Trycket från ståplatspubliken blev så hårt att staketet gav vika och folket bara vällde ner på löparbanorna.

Det dröjde förstås inte länge förrän allt såg ut som ett enda slagfält. Folk låg i en enda stor hög.

Slutfacit: Elva till sjukhus, dock inte allvarligt skadade. Fullständigt kaos både i lasarettet och BT:s växel. 19 170 personer har tillsammans en hel del oroliga anhöriga.

Fyra klassiska Elfsborgsmålvakter. Från vänster: Tore Stenbäcken, Åke Sandberg, Mats Johansson och Roger Svensson.
Fyra klassiska Elfsborgsmålvakter. Från vänster: Tore Stenbäcken, Åke Sandberg, Mats Johansson och Roger Svensson.

Vad gör du nu?

Roger Svensson, en av matchhjältarna

Är nu 59 år, bor i Hällesåker och är numera vd på byggföretaget Inu Styr. Västderbyt 1979 var Svenssons sjunde allsvenska match.

– Jag ingick inte i A-truppen på våren, men blev uppkallad vid ett träningsläger i Ytterhogdal på sommaren. Då hade både Tore Stenbäcken och Mats Johansson åkt på skador. Det var så det började, berättar Svensson.

Han gjorde succé direkt. Och till slut blev det 102 allsvenska matcher i Elfsborg och fyra i Malmö FF för honom. Debutåret var det närmaste han kom en SM-titel. Men förluster mot bottenlagen AIK och Åtvidaberg i omgångarna 23 och 24 förstörde gulddrömmarna.

Annons

– Vi blev trea, och hade ett väldigt bra lag. Ahlis (Thomas Ahlström) var het, Lennart Nilsson var ung och hade precis kommit fram. Men det var många bra spelare – ett roligt år.

I sluttabellen var Halmstad en poäng före IFK Göteborg och tre före Elfsborg. Om Blåvitt hade fått med sig en poäng från Ryavallen skulle man ha tagit guldet. Svenssons räddning på Torbjörn Nilssons friläge var alltså väldigt viktig.

– Från matchen minns jag att det blev ett avbrott för att läktaren la sig. Men det var väl ingen som skadade sig allvarligt? Det hade nog varit värre om läktaren inte hade rasat. Torbjörn Nilsson träffade jag för ett tag sedan. Vi spelade ihop i U21-landslaget och känner varandra lite grand. Efter Zlatan är nog Torbjörn den bästa spelaren vi haft.

2007 åkte Roger Svensson Vasaloppet. Då bjöd den gamle Elfsborgsmålvakten på en fiktiv räddning i målfållan i Mora.
2007 åkte Roger Svensson Vasaloppet. Då bjöd den gamle Elfsborgsmålvakten på en fiktiv räddning i målfållan i Mora.Foto: Vikarier-Dick Gillberg
Roger Svensson, före detta målvakt i Elfsborg. Bild från 2007, då han skulle åka Vasaloppet.
Roger Svensson, före detta målvakt i Elfsborg. Bild från 2007, då han skulle åka Vasaloppet.Foto: Vikarier-Dick Gillberg

Ur krönikan

Bruno Westerling (Bewe), dåvarande krönikör:

”I går höll inte gamla Ryavallen för trycket. Det såg ruskigt ut när publikvågen for in på löparbanan. … Skadade åskådare förs med ambulans till lasarettet. Detta hade kunnat undvikas om kommunen inte hållit så hårt på slantarna.”

Dagen efter matchen gick representanter för kommunen och Elfsborg igenom skadorna på Ryavallen.
Dagen efter matchen gick representanter för kommunen och Elfsborg igenom skadorna på Ryavallen.

Matchen på Sportnytt

I Västgöta-Demokraten framgår att Ingvar Oldsberg var på plats för SVT för att göra ett inslag.

Det rostiga kravallsteget böjdes rätt rejält.
Det rostiga kravallsteget böjdes rätt rejält.

Fotbollsakuten, del 4

Hjälp oss att välja nästa historiska fotbollshöjdare med Sjuhäradskoppling.

Vad vill du läsa om? Hör gärna av dig med tips till sporten@bt.se

Allsvenskan 1979, omgång 20

Elfsborg–IFK Göteborg 2–1 (1–1)

1–0 Leif Målberg (15), 1–1 Anders Ahlberg (40), 2–1 Lennart Nilsson (89).

Publik: 19 170

Domare: Per-Arne Morin, Båtskärsnäs

Elfsborgs lag (4–3–3): Roger Svensson – Leif Gustavsson, Leif Målberg, Bengt Andersén (Göran Ahlström, 70), Christer Qvist (Lennart Nilsson, 46) – Christer Andersén, Stefan Larsson, Thomas ”Gällstad” Wigestål (då Johansson) – Tommy Svensson, Thomas Ahlström, Christer Hellqvist.

IFK Göteborg (4–4–2): Odd Lindberg – Ruben Svensson, Glenn Hysén, Conny Carlsson, Reine Olausson – Glenn Holm, Tord Holmgren, Olle Nordin, Tommy Holmgren (Glenn Strömberg, 30) – Anders Ahlberg, Torbjörn Nilsson.

Tidigare delar i serien:

Fler klassiska västderbyn

Är du intresserad av att läsa om fler västderbyn mellan Elfsborg och IFK Göteborg? Inför mötet på Borås Arena i juli 2016 gjorde BT-sporten ett antal tillbakablickar på klassiska möten i Borås. Här är de:

Annons
Johan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons