Boråsaren vald till orienteringboss: ”Ett allvarligt läge”
Så här års drar tävlingssäsongen vanligtvis igång på allvar för orienterarna, men det här är är inget vanligt år. Och det var heller inget vanligt förbundsmöte som hölls i lördags. Delegaterna samlades distriktsvis och sedan körde man digitalt – helt i linje med att undvika resor och onödiga folksamlingar.
– Vi försöker förhålla oss till vad regeringen, Folkhälsomyndigheten och RF (Riksidrottsbundet) rekommenderar, men vi har åtminstone fördelen att vår idrott äger rum utomhus och kan utövas enskilt, säger Maria Krafft Helgesson.
Men coronaviruset måste väl få konsekvenser även för er?
– Ja, inte minst på intäktssidan. Det är tävlingar som ställs in och skjuts fram och det slår både mot föreningar och förbundet. Men nu har ju RF gått ut med att man kommer att hjälpa till och jag kommer att ingå i referensgruppen.
Tiomila, som brukar samla över tusen lag, skulle ha avgjorts i Kungsängen den 2-3 maj. Det blir ingen budkavle den helgen eller kanske över huvud taget 2020. Det vore i så fall första gången sedan 1962 som tävlingen ställs in. Den gången berodde det på att gulsoten spridit sig bland orienterarna.
Hur det blir med O-ringen i Uppsala den 19-25 juli är ännu oklart. Det är en tävling som hittills aldrig har ställts in och som samlar upp till 25 000 personer varje sommar.
– Just nu är det ungefär 9 000 anmälda och vi avvaktar med att fatta beslut och räknar och räknar på konsekvenserna. Det är väldigt jobbigt för orienteringen. Det ger ju stora pengar till föreningarna som redan ligger ute med kostnader. De kommer vi från förbundet få hjälpa till att täcka om det inte blir något.
Pratar vi miljonbelopp?
– Det är mängder med miljoner. O-ringen omsätter runt 40 miljoner.
Stora arrangemang är en hjärtefråga för orienteringsförbundets nyvalda ordförande. Maria Krafft Helgesson var O-ringen-general i Borås 2015 och projektledare för SM-veckan sommar 2017. Nästa år leder hon SM-veckan vinter om pandemin och klimatet tillåter.
Men just nu är stora arrangemang förbjudna. Regeringen har dragit gränsen vid 500 personer och orienteringsförbundet har tagit det ett steg längre. Man rekommenderar max 300 anmälda deltagare per tävling och ger tydliga direktiv.
– Alla har ett ansvar att stanna hemma om man känner sig det minsta lilla förkyld och jag tror att vi har respekt för det, säger Krafft Helgesson och drar paralleller till tidigt nittiotal när ”orienteringsdöden” skördade liv och alla tävlingar stoppades under ett halvår.
När allt det här är över då – vad vill du fokusera på som ordförande?
– Att utveckla arrangemangen och se över organisationen – 23 distriktsförbund är för många. Och så brinner jag för tillgänglighet och mångfald.
Maria Krafft Helgesson
Ålder: 47 år.
Bor: i Borås.
Yrke: egenföretagare inom kommunikation. Håller föreläsningar, har webbutbildningar och handledning. Jobbar deltid med SM-veckan vinter i Borås 2021.
Klubb: Hestra IF.
Träning i coronatider: ”Jag går mest. Jag körde Marcialonga och har sedan känt mig hängig i ett par månader och var tvungen att stryka både Tjejvasan och Stafettvasan.”
Aktuell: gick i somras in som tillförordnad ordförande i orienteringsförbundet sedan Inge Blomberg valt att kliva av. Valdes i helgen enhälligt till ny ordförande på förbundsmötet.