100-listan 61–100: ”Taco och salsa hör ihop”
61. Patrik Kerttu
Motorsport. Kan VM i supermoto hamna i Borås? Ja, det verkar så. Och mannen bakom det projektet är Kerttu i FMCK Borås som nu försöker övertala allt från internationella förbundet till kommunpolitiker om att det här är ett Boråsarrangemang att satsa på. Om satsningen konkretiseras kring mästerskapet 2022 eller 2023 får framtiden visa.
62. Peter Beneš
Bandy. Det låter som ett filmmanus för en komedi men är helt och hållet sant: Borås Bandy och Alingsås Hockey hade utan varandras vetskap värvat varsin slovakisk spelare och slumpen gjorde att de anlände med samma flygplan till Landvetter – och där förväxlades de naturligtvis. Först när Beneš såg all hockeyutrustning i ishallens omklädningsrum i Alingsås insåg han hur fel det blivit – och sedan dröjde det inte lång tid innan han var rikskändis för en dag.
63. Emma Johansson
Ridsport. När Borås GP avgjordes var hopp-Emma hemmahopp – och levde upp till förväntningarna. Ryttaren från Dalsjöfors ses som ett av Sjuhärads stora framtidslöften.
64. Wilhelm Falk
Basket. Den 17-årige boråsaren bytte tidigare i år Italien mot Spanien och fick i höst göra debut i den spanska högstaligan för sitt Murcia. Låt vara att han bara spelade sju sekunder, men det är likväl sju sekunder i världens näst bästa nationella liga efter NBA. Det lär inte vara sista gången vi läser om Falk på den här listan.
65. Isak Edén
Fotboll. Har svingat ordförandeklubban i Guliganerna sedan 2017 men tackar nu för sig. Supporterförening bedrev medlemskampanj under året och ordnade med den så att Elfsborgs medlemsantal 2020 blev högre än någonsin.
66. Isak Jansson
Fotboll. Skene(t) bedrar inte – 18-årige Jansson var verkligen en av Kalmar FF:s bästa spelare i allsvenskan 2020. Trots det såg det länge ut att bli nedflyttning till superettan, men KFF – med Jansson i startelvan – överlevde kvalet mot Smålandsrivalen Jönköpings Södra och spelar allsvenskt även 2021.
67. Linus Carlsson
Discgolf. Första SM-guldet på seniornivå säkrades i augusti. Nervkittlande spänning? Inte alls – Ymerstjärnan vann med 19 kasts marginal och följde två veckor senare upp med en ny mästartitel i par-SM.
68. Oke Akpoveta
Fotboll. ”White boy” ska Norrbys anfallare ha kallat en motståndare i Umeå. ”Underton av rasism”, hävdade fotbollsförbundets disciplinnämnd och stängde av Akpoveta.
69. Fredrik Berglund
Fotboll. Norrbytränaren och ex-elfsborgaren åkte till Spanien för några dagars golf – trodde han. Det blev 40 dygn kantade av covid-19, karantän och rädsla.
70. Robinson Correa
Boxning. Det blev av naturliga skäl – om en coronapandemi kan beskrivas så – inte många möjligheter till tävling det här året för Ymerboxaren. Men SM kunde han ställa upp i, och där tog äventyret slut i en jämn semifinal.
71. Alexander Berggren
Triathlon. Vinner kampen mot sin namne på den här listan med minsta möjliga marginal – en placering. 26-åringen fick under hösten för första gången i karriären kliva upp på prispallen i världscupen, tack vare en andraplats, i en sport som han bara ser som träning: swimrun. ”Jätteroligt att närma sig världseliten här, men det är triathlon som jag satsar på”, konstaterade boråsaren efteråt.
72. Alexander Berggren
Volleyboll. Från Sexdrega till Schweiz – den vägen har Berggren tagit. I höstas skrev han på sitt första proffskontrakt utomlands. Inte illa för 24-åringen som började med volleyboll först vid 17 års ålder.
73. Urban Nilsson
Längdskidåkning. Den förre landslagsvallaren presenteras högst oväntat för Ulricehamnsteamet Lager 157. Med Nilsson ombord har laget goda chanser att få ännu bättre fäste i långloppstoppen.
74. Anton Johannesson
Ishockey. Från Nittorps ishall till NHL-arenan Bell MTS Place i Winnipeg, Kanada. Det kan bli en framtida resa för Johannesson, som i höstens NHL-draft valdes i femte rundan.
75. Innebandyns coronakval
Innebandy. Pandemin skulle inte stoppa kvalet till division I bestämdes på förbundsnivå – mot klubbarnas vilja. Då tog Sandared klivet upp.
76. Hampus Zackrisson/Anton Liljenbäck
Fotboll. Johan Dahlqvist i Warbergs innebandylag får ursäkta – de sjuhäringar som i år lyckats bäst i den halländska kuststaden är Marksönerna Zackrisson och Liljenbäck. Den försvarsstarka duon har stor del i Varbergs Bois succésäsong som slutade med att nykomlingen säkrade allsvenska kontraktet redan tre omgångar från slutet.
77. Rebecca Nielsen
Padel. Innesporten nummer ett har en topputövare i Borås. Nielsen har tidigare vunnit dubbla VM- och EM-guld i speedminton (en blandning av tennis, badminton och squash) men nu är det all in på padel som gäller för 28-åringen från Sparsör. Och nu börjar prisskåpet fyllas på även efter sportbytet – ett SM-guld i mixedklassen 2019 har i höst följts upp av två raka segrar på svenska padeltouren.
78. Hanna Kumlin
Löpning. I det långa loppet vinner Kumlin. Åtminstone blev det så när Boråstjejen, som tävlar för Örgryte, ställde upp i klassiska Lidingöloppet. Efter de 30 kilometerna var hon först i mål. De värsta konkurrenterna valde visserligen att bara springa halva distansen – men segern kan ingen ta ifrån Kumlin.
79. Jacob Eriksson
Cykel. Gånghesters näst bäste cyklist, bakom storebror Lucas, tog SM-guld i U23-klassen och var nära topplacering på U23-EM – men när blågula lagkamraterna inte var med och samkörde blev det för svårt: ”Jag såg inte en enda svensk de första tio milen och är besviken på mina lagkamrater”, konstaterade Eriksson.
80. Klas Ström
Bandy. ”Mister Borås Bandy” fick lämna styrelsen i den klubb han varit med att grunda och bygga upp. ”De får köra sitt race. Går det bra så går det bra, går det åt skogen så går det åt skogen”, konstaterade Ström efteråt.
81. Adam Paulsson
Simning. Tidigare i år flyttade 25-åringen tillbaka till Borås för en OS-satsning, men i november blev SK Elfsborg-stjärnan ensam kvar i träningsgruppen efter de tuffa coronarestriktionerna. Har du förresten tänkt på att Paulsson, som simmare på heltid, är ledig när han är upp-tagen?
82. Sofia Åstedt
Simning. Den 17-åriga Elfsborgssimmaren som prisades som 2019 års BT-junior har fortsatt att ta stora kliv – förlåt, simtag – mot toppen. Under ett tävlingsfattigt coronaår har Åstedt sänkt sina personliga rekord och bland annat simmat sjunde snabbast frisim av alla damer i landet.
83. Frida Gustafsson Spång
Golf. Det började ju så bra men slutade sjukt dåligt, Europatourkvalet i Spanien. Kinnatjejen låg på delad andraplats efter den första dagen, men sedan blev hon sjuk, tappade och tvingades bryta tävlingen. Man kan bli putt för mindre.
84. Gustav Henriksson
Fotboll. Att Elfsborgsbacken skulle belönas med årets första femma i BT-sportens spelarbetyg var en riktig högoddsade. Men det var det å andra sidan också att mittbacken skulle göra två mål och rädda ett på mållinjen borta mot Mjällby. 22-åringen är tredjevalet i Elfsborgs mittbackslås men har tagit chansen när han fått den – vilket under hösten gav honom en startplats i fyra U21-landslagsmatcher.
85. Amanda Öberg
Cheerleading. I samma stund som Sverige drog sig ur cheerleading-VM på grund av den pågående pandemin, valde ett av Borås bidrag på den stora scenen att tacka för sig. Öberg lämnar sporten med två VM-brons på meritlistan.
86. Ali Alian
Taekwondo. 394 idrottare sökte elitidrottsstipendium från RF och Svenska spel. 60 valdes ut – och av dessa kom bara en från Sjuhärad. Ali Alian har som många andra haft det tunt på tävlingsfronten, men har OS i Tokyo 2021 som sitt stora mål.
87. William Gutenius
Basket. Boråsforwarden har växt ut till en nyckelspelare som blandar bra insidespel med skickligt distansskytte – och när guldsäsongen 2019/20 sammanfattades hade Gutenius bäst trepoängsprocent av alla i hela ligen. Det gav under hösten en landslagsplats. Sehr gut-enius!
88. Amalia Arvidsson
Futsal. SM-final med IFK Göteborg, då klev Bollebygdsbördiga Arvidsson fram och satte slutresultatet 2–0 mot Gais. Vid sidan stod knäskadade lagkamraten Nanna Jansson från Borås och guldjublade. På fotbollsplanen spelade Arvidsson sedan fram till sommaren som en av fyra sjuhäringar i Alingsås FC – men sedan tackade den gravida mittfältaren för sig.
89. Anders Svensson
Fotboll. Karriären efter fotbollen går ju som en dans, tänkte Elfsborgsikonen och tackade ja till att släppa loss i TV4 på bästa sändningstid. Och att taco och salsa hör ihop är ju välkänt – så i Let's Dance tog sig Svensson långt, och åkte ut precis före finalen.
90. Jonas Larsson
Basket. ”Congratularsson” är en klassisk BT-rubrik – och efter Borås SM-guld i våras är det värt att skicka en grattishälsning till sportchefen som låg bakom lagbygget. Det är för övrigt inte det enda bygget han varit involverad i, även Boråshallen har ju fått sig en uppfräschning med restaurang på ena kortsidan.
91. Felicia Jansson
Konståkning. ”Barnen åker runt med knivar under fötterna”, konstaterade Borås KK:s huvudtränare Anne-Marie Lindqvist när hon larmade om trängsel i ishallen. Senare på året klev ett av barnen med knivar under fötterna, 14-åriga Felicia Jansson, fram och briljerade i en elittävling på hemmaplan. Vass talang som blir spännande att följa framöver.
92. Sandra Abrahamsson
Volleyboll. Positionsbytet från center till högerspiker blev succéartat och med en nominering till priset Årets rookie blev den 20-åriga Boråstjejen ännu mer eftertraktad i Volleybollsverige. Till slut föll valet på att byta Värnamo mot Linköping.
93. Fredrik Bakkman
Löpning. Den tidigare landslagsorienteraren från Molla visade att storformen från förra året, då han vann trailtouren, sitter i trots ett pandemiår med tävlingsbrist. När Rya Åsar Trail run genomfördes var Bakkman snabbast av alla och vann med fyra minuters marginal.
94. Sara Persson
Fotboll. Toppdomaren från Rävlanda fick som en av nio åka till Spanien för att döma damernas Champions league-slutspel – men där blev det bara två matcher som fjärdedomare innan det var dags för hemresa. På hösten fick hon plåster på såren genom att döma Lyon–Juventus.
95. Deniz Hümmet
Fotboll. Från iskall i Borås till stekhet i Örebro – så får Elfsborgsforwardens utlåning till allsvenska konkurrenten ÖSK summeras. Dundrade in hattrick mot Norrköping och sänkte kompisarna i Elfsborg.
96. Kajsa Carlsson
Ridsport. Efter tolv mil på hästryggen passerade Ljungryttaren mållinjen i distansritts-SM som tvåa – men ettan diskades och Carlsson vann därmed SM-guld tillsammans med Ruby Sundae. Efter glädjetårar och en spya i målområdet kunde 19-åringen sammanfatta karriärens hittills största framgång.
97. Anton Werneröd
Fotboll. Höll nollan i en division II-match för Dalstorp. Det i sig är kanske inte en bedrift värd en plats på den här listan – om det inte vore för att Werneröd är forward och kastades in i mål på grund av akut målvaktsbrist.
98. Anja Händén
Parasport. SM-guld i seniorklassen och JSM-brons mot killarna – Händén fortsätter att söka tuffa utmaningar. Den snart 17-åriga talangen är rankad 15:e i världen – bland vuxna paraspelare. I vanlig bordtennis blev hon femma i JSM och lirar i superettan.
99. Carolina Pansar
Löpning. ”Det handlar om att göra sitt eget lopp”, är en sportklyscha vi hört (alltför) många gånger. Pansar tog det ett steg längre, detta pandemiår, och gjorde just sitt eget lopp. Närmare bestämt 14 mil, från Hindås till Mullsjö.
100. Simon Strand
Fotboll. Elfsborgs hårdföre vänsterback är sist på listan – nära att åka ut. Men med tanke på att han redan gjort det tre gånger i allsvenskan i år så får han vara kvar här.