Liljegärd inför avgörandet: ”Min största match på väldigt länge”
Sju år har det tagit.
Nu är Linnea Liljegärd, som anslöt som spelande tränare 2015, precis där hon vill vara med sitt Bergdalen. Kvalmatch mot elitettan, november, kallt, mörkt.
Hur är pulsen?
– Den börjar stiga. Det är en blandning av nervositet och att man är förväntansfull, man önskar att matchen bara ska börja. Klart att det är nerver också, det går inte att förneka. Men nerven måste få finnas där, säger hon.
Bergdalen gick segrande ur sin division I-serie och spelade oavgjort och vann straffläggningen mot Rävåsen i första kvalmatchen för två veckor sedan. Nu väntar deras viktigaste match någonsin.
Linnea Liljegärd är spelande tränare på pappret men har bara gjort enstaka inhopp den här säsongen. Som spelare var hon skyttedrottning i damallsvenskan och fick spela EM. Som tränare är det här något nytt. Frågan är hur hon förmedlar lugn till sina spelare.
– Jag tror att det är viktigt att vi får prata om det, man får säga att man är nervös. Man får ha vilken känsla man vill, man kan vara nervös eller superglad eller förväntansfull. Om vi lyfter känslorna tror jag vi pushar och peppar varandra i det. Vi är ganska öppna med hur vi mår och känner och har varit det hela året. Det gör mitt jobb enklare också.
Här saknas innehåll
I tre år har Bergdalen jobbat för att gå upp i eliten, att tillhöra landets 28 bästa lag. Linnea Liljegärd har varit en central del i satsningen – och trots hennes meriter på betydligt högre nivå håller hon matchen mot Bromölla högt.
– Det är den största matchen jag har varit med om på väldigt länge. Jag fick vara med och spela upp Falköping till allsvenskan, den matchen var väldigt stor. EM rankar jag förstås väldigt högt. Men det här känns på ett annat sätt. När man bara spelade gjorde man det mycket för sig själv. Nu är jag ledare och tycker om de här tjejerna så jäkla mycket. Jag rankar den här matchen väldigt, väldigt högt.
Prognoserna säger att temperaturen på lördagseftermiddagen ska ligga kring nollan. Lägg därtill ett lag som desperat vill ordna ett resultat som räcker till avancemang. Linnea Liljegärd erkänner att de som väntar sig en bländande anfallsfotboll på Björkängsvallen troligen kommer bli besvikna.
– Klart att jag önskar att vi ska spela den finaste fotboll någonsin har spelat, men så kommer det nog inte att bli. Det kommer vara mycket kamp, nerver och känslor. Jag hoppas vi kan hitta den rätta balansen och verkligen vågar vinna i stället. Vi får inte bli för rädda för att förlora.
Hur påverkas ni av att det räcker med oavgjort eller uddamålsförlust?
– Vi går för att ta oss upp i elitettan. Vi har fördelen att vi kan spela på ett resultat. Sen är inte min dröm att ligga under med 1–0 i 89:e. Vi vill vinna matchen men vi kommer inte gå tokmycket framåt för att göra 1–0 om det står 0–0. Det behöver vi inte.
För sju år sedan vände hon hem från Kristianstads DFF i damallsvenskan till Bergdalen i division II. Redan första säsongen sköt hon upp Boråslaget i ettan. Efter att ha trappat ner för ganska många år sedan säger hon sig vara redo att återvända till eliten, med allt vad det innebär med resor, mer jobb och tuffare motstånd.
– Det kan låta konstigt, men jag saknar de där långa resorna. Jag tycker det är ganska härligt att sitta på en buss i sju-åtta timmar. Det händer alltid något roligt. Man spelar spel, kör lite frågesport och har bara en go' stämning. Det har blivit en livsstil också. Jag kan inte förstå folk som cyklar i sju timmar. Jag gillar gemenskapen och ha roligt tillsammans, säger hon och fortsätter:
– Men min fru tycker kanske inte det är lika positivt. Det är en diskussion som pågår hemma, hur mycket fotboll det ska finnas i våra liv och inte.
Vad skulle det betyda för Borås att få upp ett lag i eliten igen? Det var tio år sedan sist när Dalsjöfors var i damallsvenskan.
– Jag tror att det kan bli väldigt bra för unga tjejer i Borås. Att de kan ha tjejer i samma stad att se upp till. Det är det som lockar mest med det här. Det är något som jag önskar att jag hade när jag var ung. Man vill ge de här unga tjejerna chansen att se oss i elitettan.
Vad kommer du säga till spelarna innan ni går ut till matchen?
– Jag kommer nog berätta att jag är väldigt stolt över vad de har gjort hittills, men också att vi inte är där än. Vi är precis där vi vill vara, nu måste vi ut och njuta av det också. Det blir nog en mix, men framför allt vill jag gjuta in hur stolt jag är över dem.
Så tar sig Bergdalen till elitettan
Kvalet är en serie med tre lag där två går upp. Bergdalens motståndare Bromölla är redan klart för elitettan. Den sista platsen står mellan Bergdalen och Rävåsen. För att Bergdalen ska gå upp krävs minst en uddamålsförlust. Vid oavgjort eller seger är det således också klart.
Trolig startelva (4–4–1–1)
Sandra Eriksson – Julia Gilkes, Amanda Platenik, Nathalie Andersson, Rocio Ferree – Izabella Bergström, Therese Björk, Hanna Gunnarsson, Linnea Prambrant – Milla Gustavsson – Sara Lindén
Linnea Liljegärd
Född: 8 december 1988 i Vårgårda
Gör: Spelande tränare i Bergdalen som i dag kan gå upp i elitettan
Klubbar i karriären: Skogsbygdens IF (1992–2003), Falköpings KIK (2003–2007), Göteborg FC (2008–2012), Rossijanka (Ryssland, 2012–2013), Avaldsnes (Norge, 2013), Kristianstads DFF (2013–2014), Bergdalens IK (2015–)