Tigrar, lejon och personal sjuka i covid-19 på Borås djurpark
Här saknas innehåll
– Det upptäcktes genom att några av djuren hade hostningar och nedsatt aptit, berättar Therese Hård för BT på tisdagen.
Helgen 9-10 januari insjuknade djuren på Borås djurpark – det rör sig om två tigrar och fem lejon. Både tigrar och lejon hade luftrörsproblem som hosta och tung andning.
– Vi skickade prover direkt till laboratorier i Sverige och utomlands, som senare bekräftade smittan, säger Therese Hård.
Även tre av de fyra som arbetade på avdelningen Rovdjurshuset konstaterades ha drabbats av covid-19. Avdelningen isolerades direkt och djuren fick behandling mot sina symptom. Även personal med koppling till avdelningen gick i karantän.
– Det förlöpte relativt lindrigt för de yngre kattdjuren där symptomen kom snabbt och klingade av fort. Vi hade en äldre tigerhona som uppvisade väldigt kraftiga symptom som vi tvingades avliva, säger Therese Hård.
Eftersom det inte finns någon forskning som visar på smittöverföring mellan stora kattdjur till människa, utgår parkens zoologiska chef från att smittan kommit från människan.
– Vi hade en person utan symptom som jobbade på avdelningen den helgen som sedan konstaterades med covid-19. Antagligen kommer det därifrån.
Idag är lejonen och tigrarna symptomfria men avdelningen hålls tills vidare fortsatt isolerad. Hur länge det kommer fortsätta vet man inte.
– Vi vet inte så mycket om hur den här sjukdomen beter sig på de större kattdjuren. Vi har velat vänta och se till att smittan inte fortsätter innan vi kan andas ut.
Djurparken har under hela förloppet haft kontakt med veterinär- och humanmedicin för att få sammanställt så mycket information som möjligt av det som hänt. Hur man väljer att gå vidare och när avdelningen kan komma att öppnas upp igen kommer att beslutas tillsammans med smittskydd Västra Götaland och Statens veterinärmedicinska anstalt.
Therese Hård berättar att parken nu kommit till ett läge där man bedömer att situationen och smittan är under kontroll.
– Inga fler människor eller djur tycks ha insjuknat och symptomen för djuren som tidigare visat luftvägssymptom har nu avklingat. Det visar att de åtgärder som vi vidtagit har gett effekt så jag är inte så bekymrad nu, säger hon och fortsätter:
– Sen är man ju som veterinär alltid orolig för sina djur och som kollega så blir man det för sina kollegor när de är sjuka.
Enligt Therese Hård är det inte aktuellt eller utvecklat att vaccinera djuren.
Under 2020 kom rapporter om hur stora kattdjur insjuknat i covid-19 i flera djurparker runtom i världen. Bland annat testade fyra tigrar och tre lejon positivt på Bronx zoo i New York. Fallet i Borås djurpark är dock det första första i Sverige.
Statens veterinärmedicinska anstalt är expertmyndighet för djursjukdomar. De tog emot anmälan om misstänkt covid-19 och fastställde diagnosen på lejonen och tigrarna. De anser inte att det första fallet bland större kattdjur kommer att ha någon påverkan på smittspridningen.
– Viruset har så pass stor spridning i samhället att djur som smittas inte kommer att ha någon påverkan på smittspridningen, säger statsepizootolog Karl Ståhl.
Djur och covid-19
Den drivande smittspridningen av covid-19 sker mellan människor. Ett antal rapporter visar dock att viruset kan överföras från människa till katt och hund, men också till iller och mink, under vissa omständigheter. Smittade katter kan utveckla sjukdomssymtom som i de flesta fall är lindriga och övergående, medan smittspridning i större grupper av mink har förknippats med viss ökad dödlighet. Det går inte att utesluta att även andra husdjur kan smittas.
I dagsläget finns däremot inga rapporter om smitta från katt eller hund till människa även om detta inte kan uteslutas.
För att minska risken för smittspridning mellan djur och människa rekommenderas att man vid kontakt med djur följer sina normala hygienrutiner. Handtvätt med tvål och vatten innan och efter kontakt med djur är en bra grund och extra viktigt om du är sjuk.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt