Guld och publikrekord – Baik får inte en krona: ”Tagna på sängen”
Ordföranden är i full färd med att sopa läktaren efter finalen. Pappersmuggar, skräp och tomburkar som publiken lämnat efter sig. Han stannar upp ett tag i sin städning.
– Det är fantastiskt kul för tjejerna. Spontant är det skitkul att Borås fick en SM-final för tjejer. Det var ju inte i går vi hade en sån i damidrott, så det är ju väldigt stort.
Han föser lite skräp fram för sig, innan han ställer ifrån sig borsten.
– Det var skitkul att det var så mycket folk här. Den inramningen som vi hade här har det nog inte varit innan.
947 besökare kom för att titta på finalen. Men Baik får ingen vinst av hajpen.
– Det är surt, det hade inte varit fel med 50 000–60 000 kronor som det hade blivit.
Det hade bland annat gått till guldbonusen på 3 000 kronor till vardera spelare.
– Då hade det varit skönt med biljettintäkterna.
”Vi hade räknat med att gå med vinst under en sån här final.”Ingemar Bergstrand, ordförande Baik
När Baik nyligen spelade ut Djurgården med 11–4 och blev finalklara var det en sportslig framgång. Föreningen hoppades samtidigt på en ekonomisk vinst genom att arrangera SM-finalen – men blev snart varse att publikintäkterna går till Svenska Fotbollförbundet.
– Vi blev förvånade och lite tagna på sängen, vi trodde att vi skulle kunna göra en slant på en final på vår hemmaplan. Men så är inte fallet. De tar alla intäkterna, det är tråkigt.
Det är nämligen förbundet som står som värd för finalen i RFL, på samma sätt som Svensk elitfotboll arrangerar finalen i SFL.
”Det är vi som står för att Borås AIK inte behöver betala några pengar eller gå minus.”Gert Nilsson, evenemangsansvarig på SvFF.
Bergstrand menar att Baik spelat till sig hemmaplansfördel i finalen och att man då rimligtvis som klubb ska få någonting för det. Bara för att det har varit så här tidigare köper han inte förfarandet.
– Det kanske man skulle ta och ändra på.
Han undrar vad vitsen är med att en förening ska ställa upp utan att få några ekonomiska fördelar.
– Vi får visserligen betalt för sekretariatet och några publikvärdar som förbundet står för. Vi får 500 kronor per person, men det är ingen vidare timpeng för oss att få fram folk för.
Gert Nilsson, evenemangsansvarig på SvFF, tycker att upplägget är rimligt.
– Vi roddar finalen tillsammans med hemmaföreningen som blir medarrangör till oss. De har ju kunskaper om bemanning och arenan, de har ju kört hela säsongen.
Vad exakt gör förbundet?
– Vi hottar upp med vepor, sätter biljettpriser och gör profilering av arenan så man ser att SvFF är på plats och att det är vårt arrangemang med våra sponsorer. Det ska vara snyggt och synas att det är annorlunda än en vanlig seriematch. Det ska märkas att det är en final.
Om att Baik inte får ta del av biljettintäkterna säger han:
– Den här finalen går alltid med förlust. Och vi täcker hela förlusten. Det är vi som står för att Borås AIK inte behöver betala några pengar eller gå minus.
Varför går den alltid minus?
– Det är resor, det är hotell och det är VIP. Det är extra marknadsföring som vi lägger pengar på eftersom det är en final. Och hade det andra finallaget behövt hotell och mat hade det kostat.
Enligt Bergstrand går normalt sett inte seriematcherna med förlust.
– Och vi hade räknat med att gå med vinst under en sån här final, säger han.
Nilsson betonar att föreningen får ett arrangörsbidrag.
– Det täcker deras personalkostnader och deras arbetsinsats under finalen. Så egentligen är det ett trolleri med siffror. Jag tar biljettintäkterna och av mig får de ett arrangörsbidrag. De får ersättning för det arbete de lägger ner, säger han.
Att förbundet marknadsfört matchen tycker inte Bergstrand stämmer.
– Det var väldigt knappt om tid mellan semifinalen och finalen för att hinna jobba upp ett intresse för matchen. Sen har jag inte sett så där väldigt mycket som dom har gjort. Kanske att de har haft något på sin hemsida och så några flaggor här inne.
Baik fick driva kioskverksamheten som vanligt.