Hon satsar mot Tokyo 2020: ”Fortsätter jag så här kommer det gå bra”
Kring borden inne i Brämhults fritidsgård värmer klubbens spelare upp, i varierande åldrar och nivå. I den här turneringen är alla medlemmar välkomna och kan mötas tack vare ett handikappsystem.
– Det är kul att komma hit, det var ju här jag började spela pingis, men om jag är hemma någon gång i Borås brukar jag åka till Sjömarken eller Mariedal för att träna eftersom det är lite bättre motstånd, säger 15-åringen som är hemma för att fira jul med familjen.
Det var i höstas som hon flyttade ner till Halmstad för att gå pingisgymnasiet och för att sparras mot de allra bästa i landet. Och där har hon tagit kliv.
– Jag får jättebra träning där, det är bra motstånd. Det är ju så många bra spelare där, jag menar Mattias Falck tog ju VM-silver.
Säsongen gick inte helt Händéns väg och när den summeras i rankingpoäng är hon långt ifrån given att delta på paralympics. Men drömmen lever.
– Jag hoppas såklart, även om det är svårt att komma med.
För det krävs att hon vinner kvaltävlingen i Slovenien i maj.
– Men då måste jag verkligen vinna den. De som via sin ranking är klara är inte med, men resten från hela världen som vill komma med samlas där. Jag spelar jämnt mot de flesta, men jag måste vinna över dem, förklarar Händén.
Utöver det får landslagsledningen dela ut ett wildcard.
– Men jag tror inte att det går till mig... det finns andra som går före.
Förra året blev hon uttagen till U23-landslaget och det var då tankarna på Paralympics föddes.
– Det betyder att de vill satsa på mig.
Hon var som bäst sexa på världsrankingen.
– Sen sjönk jag. Jag hade en period då jag inte spelade så bra och förlorade många matcher på internationella tävlingar.
Men nu har det vänt, menar hon. Men tävlingssäsongen är över för stunden.
– Det känns som att jag kommit in i ett väldigt bra mood nu, jag spelar väldigt bra nu. Fortsätter det så kommer det gå bra i maj.
Om hon inte kommer med till Paralympics 2020 i Tokyo har hon en plan.
– Då kommer jag så klart fortsätta kämpa mot Paris 2024. Det är nästa mål, och tills dess har jag fyra år till att träna på.
Förutom i parapingis håller Händén hög nivå i vad hon själv kallar för friskpingis. Hon är rankad trea i Sverige bland tjejer födda –03, och spelar i superettan, näst högsta ligan, med Åsa IF. Och hon har fler mål än att nå Paralympics.
– Jag siktar mot att ta SM-medaljer i friskpingis och att komma ut och tävla internationellt.
Skillnaden är att hon har svårare att hävda sig när det kommer till att serva, på grund av sitt handikapp.
– Men den är faktiskt inte så svår längre eftersom jag har övat upp den. Sen påverkas balansen lite eftersom jag förutom att jag inte har en underarm saknar bröstmuskel också, men jag märker inte så stor skillnad och det försämrar inte mitt spel egentligen.
Hon fortsätter:
– Jag tränar mest friskpingis, men det är i para jag har störts chans att lyckas.
Händén har lätt för att coacha sig själv. En stark egenskap.
– Jag är stark i jämna matcher och behåller fokus, och jag blir inte sur lätt.
Anja Händén
Ålder: fyller 16 år i december.
Klubb: ÖSTK, tävlar för Åsa.
Gör: går pingisgymnasiet i Halmstad.
Tävlar i: klass 10 i parabordtennis. Är rankad 15:e i världen i sin klass. Deltar i Sveriges Paralympiska Kommittés elitidrottsskola.
Bordtennis och paralympics
Bordtennisen har varit med i Paralympics sedan det allra första spelet i Rom 1960. Det är den tredje största idrotten under Paralympics räknat antal deltagare och representeras av över 100 nationer.
Atleter från samtliga nivåer av funktionsnedsättning (förutom synnedsättning) tävlar inom bordtennis. Antingen tävlar man i singel, dubbel eller lag.
Det finns totalt elva klasser inom bordtennisen där klass 1-5 är sittande och 6-11 är stående. Klass 11 är för personer med utvecklingsstörning.
Fakta: Sveriges Paralympiska Kommitté