Elfsborgs osannolika incident i skärgården: ”Det är ju jätteorimligt”
När Elfsborg förra helgen hade bortamatch i division I mellersta mot Tjust IF spelade den ena målburen en huvudroll. Målen på Hammarvallen i Tjust skärgård var flyttbara, med hjul strax bakom stolparna.
Tre gånger på mindre än 20 minuter sköt Elfsborg bollen innanför stolparna – men på de där båda hjulen.
Vid ena tillfället blåste domaren av för offside. Men framför allt situationen där Bergström träffade det ena hjulet blev omdiskuterad. Hon berättar själv:
– Jag kom från kanten, sköt bollen på hjulet. Sedan kom den ut, och då slog jag in min egen retur.
Hon hann aldrig jubla. För domare Mohamad Alsheikho blåste snabbt bort målet. Han valde istället att ge hemmalagets målvakt bollen via ett nedsläpp.
– Hans resonemang var att regeln säger att om bollen slår i hjulet är det som att den är ute, och då skall det bli nedsläpp till målvakten. Vi var ganska frustrerade kan jag säga. I efterhand har jag hört något om att bollen inte får ta hjulet.
TV: Se Elfsborgs tre hjulträffar
Här saknas innehåll
Det låter som en underlig regel?
– Ja, i stunden blev man verkligen helt chockad. Det var tur att vi vann den här matchen ändå. Jag var irriterad, och det brukar jag inte vara. Sedan sprang jag tydligen offside 20 gånger också, så jag var sur. Men domaren dömer ju.
BT:s efterforskningar visar att Alsheikho fattade helt rätt beslut – om bollen träffar hjulet ska nedsläpp dömas. Och om ett nedsläpp sker i straffområdet ska bollen alltid tilldelas det försvarande lagets målvakt.
Izabella Bergström har en lätt lösning på problemen.
– De får väl fundera på att börja ta bort hjulen från målen. För så här kan det inte vara. Det är ju jätteorimligt, säger Bergström.
Hjulen på ett fotbollsmål har genom åren vållat debatt runt om i landet i samband med situationer likt den Elfsborg upplevde mot Tjust. I Svenska Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser står: ”Vid match i Allsvenskan, Superettan, Ettan (herr), OBOS Damallsvenskan och Elitettan får anordning för att sätta fast hjul på flyttbara mål, som kan påverka bollens riktning, inte finnas vid stolparna. För övriga serier är detta en rekommendation.”
Målen på Borås Arena är förankrade och saknar hjul men i övrigt är det hjul på målen i kommunen. Det berättar Ola Svensson, chef på fritids- och folkhälsoförvaltningen i Borås.
– När det gäller fotbollsmål har det inte varit någon jättestor utveckling. Den största revolutionerande nyheten de senaste åren är nog de vändbara målen som kan användas både för fem- och sjumannamatcher, säger Svensson.
Hjulen behövs för att målen enkelt ska kunna flyttas.
– Det har två stora syften: dels för att fotbollsträningen ska kunna anpassas och dels för underhållsarbetet, främst gräsklippning, med planen. Ett problem som vi inte drabbats av lokalt men som jag vet förekommer är robotgräsklippare som kört in i målnätet eftersom målen inte flyttats utanför området där robotslingan är nedgrävd, säger Svensson.