Annons

”Läkarna sa att jag aldrig skulle kunna hoppa igen”

På SM 2019 föll Saga Lenjesson från hög höjd och bröt armen på två ställen. Läkare hävdade att hon aldrig mer skulle kunna hoppa trampolin.
Tre år senare är 17-åringen ny i seniorlandslaget – och redo för världscupdebut i Portugal.
– Jag gillar det läskiga, att det är lite farligt, säger talangen från Borås.
Trampolin • Publicerad 23 juni 2022
17-åriga trampolintalangen Saga Lenjesson från Borås ska under midsommarhelgen göra sin första start i världscupen.
17-åriga trampolintalangen Saga Lenjesson från Borås ska under midsommarhelgen göra sin första start i världscupen.Foto: Jan Pettersson

Lenjessons karriär inom trampolin, en sport hon valde efter att ha sysslat med traditionell gymnastik och cheerleading, är en framgångssaga – men med ett mörkt kapitel som höll på att kosta henne den satsning hon är mitt i.

– Det var på junior-SM i Lidköping 2019, när jag värmde upp. Jag kom fel, flög av och landade på ett stengolv. Jag tuppade av och två ben i armen bröts. Det var ändå tur, för jag var på väg att landa på nacken, säger hon.

Annons

Ambulansen körde henne till sjukhuset hemma i Borås, och efter operation var inrådan från expertisen tydlig.

– Läkarna sa att jag aldrig skulle kunna hoppa igen.

Här saknas innehåll

”Jag gillar när det är lite läskigt...”

Så blev det inte – och drygt tre år senare hoppar 17-åringen mer och bättre än någonsin. I januari blev hon uppflyttad i seniorlandslaget och midsommarhelgen tillbringas i portugisiska Coimbra, ungefär tolv mil söder om Porto. Där ska Lenjesson begå världscupdebut.

– Jag blev chockad när jag blev uttagen i seniorlandslaget vid årsskiftet. Jag fick ett mejl och trodde att jag skulle vara med i det nystartade U21-landslaget, men så stod jag med i seniorlandslaget istället. Mamma blev nog ännu mer chockad – och väldigt glad.

BT träffar henne i Gymnastikens hus i Borås, dit hon bara har två minuters promenad från hemmet. Sommarlovet har precis startat och hon har en landslagströja med ”Sweden” tryckt på ryggen.

Du är fyra-fem meter upp i luften i dina hopp och har tidigare brutit armen på två ställen. Är du aldrig rädd när du hoppar?

– Jag gillar när det är lite läskigt...

Utöver den givna nivåskillnaden på ett A-landslag och ett U21-dito berättar Lenjesson att den ekonomiska aspekten är stor.

– U21 skapades för att de som inte gick direkt från junior- till A-landslag skulle sluta, men de måste betala mer själva. I A-landslaget får vi kostnaderna betalda: resor, läger, tävlingar, mat, pcr-test.

Den sortens tester har som bekant blivit vardag – men vad som inte återgått till det normala efter några år med coronapandemin är antalet gymnaster i Saga Lenjessons träningsgrupp i Borås Gymnastiksällskap. Utöver henne är det bara ett år yngre Måns Skoglund som håller på.

Annons

– Innan coviduppehållet var vi ett ganska stort gäng på typ tio personer, men corona förstörde mycket. Nu är det jag och Måns kvar.

”Jag gillar när det är lite läskigt”, säger Saga Lenjesson.
”Jag gillar när det är lite läskigt”, säger Saga Lenjesson.Foto: Jan Pettersson

Skoglund tillhör juniorlandslaget och är likt Lenjesson en stor talang. Förra säsongen vann han svenska cupen (klass två) och i år har det blivit såväl JSM-guld (synkroniserad klass) och silver (individuellt) samt en tredjeplats mot internationellt motstånd i Aere Cup i italienska Rimini.

– Vi peppar varandra, och framförallt är det kul att att få sällskap på resor. Det är mycket roligare att ta tåget till Stockholm om man är två än att göra det ensam, konstaterar Saga.

I världscupdebuten i Portugal har hon sällskap av andra vänner – de i landslaget.

– Det ska bli roligt att få debutera. Jag känner mig egentligen för första gången säker på min serie, så det ska jag inte behöva stressa upp mig för. Jag hoppas kunna köra igenom mina serier och kanske sätta personligt rekord i poäng.

Fakta

Saga Lenjesson

Ålder: 17 år (fyller 18 i oktober).

Bor: Borås.

Familj: Mamma Anna, pappa Johan, syskonen Noah, 16, Luna, 14, Jonna, 10 och Love, 10.

Sysselsättning: Har precis gått klart årskurs två på Sven Erikson-gymnasiet, där hon studerar på NIU (nationell idrottsutbildning).

Klubb: Borås Gymnastiksällskap.

Främsta meriter: Titelmässigt: SM-brons (synkroniserat) i seniorklass, JSM-silver (individuellt), JSM-guld (synkroniserat). ”Dessutom är jag väldigt nöjd över att jag kvalade in till junior-EM förra året.”

Streamar: ”Gärna någon skräckfilm.”

Lyssnar på: ”Peppande musik, ingen särskild artist men man ska bli taggad av den.”

Förebild: Brittiska Bryony Page, som blev världsmästare 2021: ”Hennes coach Paul Greaves har varit här, jag har tränat för honom på Bosön, och det märks skillnad på småsaker – han kom med tips som vi har nytta av regelbundet nu. När han har filmat och zoomar in på detaljer ger det verkligen mycket.”

Oskar PålssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons