Annons
Nyheter

Drömmer om ett eget kafé

Josefin Evaldsson, 18 år, lämnar restauranglinjen på Almås nästa år med en klar ambition. Hon vill ha ett eget kafé.
Nyheter • Publicerad 13 september 2008
Foto: 
Josefin stortrivs vid spisen.
Josefin stortrivs vid spisen.Foto: Miriam Glans

– Jag är medveten om att det kan ta några år. Men jag tänker inte ge mig innan jag förverkligat min dröm.

Josefin Evaldsson är en målmedveten Målsrydstjej. Redan tidigt visste hon vad hon ville.

Annons

– Jag har alltid lagat mat. I tioårsåldern arrangerade jag egna tävlingar med mig själv som enda deltagare.

Ingredienserna hämtade Josefin ur familjens kyl och det var inte alltid som resultatet blev ätbart.

Att tävla i matlagning tilltalar henne fortfarande och i somras vann hon ett grillmästerskap. Hon har även valt att delta i en kurs på Almås i just tävlingsmatlagning.

– Faktum är att en klasskamrat och jag har tävlat en gång tidigare. Men det gick inget vidare. Jag var jättenervös och gjorde en massa fel. Maten smakade dock bra enligt domarna.

Josefin lämnar i vår Almås restauranglinje efter tre år. Hon har trivts bra inte minst på grund av de långa praktikperioderna.

– Det är där man verkligen lär sig yrket. Visst kan det vara stressigt många gånger men jobbet ger ändå så mycket.

Vill ha familj och barn tidigt

Direkt efter skolan kan Josefin tänka sig jobba på en restaurang med alà carte- matsedel. I regel innebär det sena kvällar och nätter.

– Eftersom jag vill ha familj och barn tidigt gäller det att passa på. När barnen väl kommit vill jag arbeta dagtid.

Josefin kan även tänka sig att fara utomlands något år. Men det är inget måste.

Annons

– Lägger man manken till finns det alltid jobb såväl i Sverige som utomlands. Min tanke är att satsa hårt några år för att senare kanske kunna öppna i egen regi. Jag vill inte vara anställd under hela mitt liv.

Josefin drömmer om ett litet kafé med enkel men nyttig mat. Men om det blir i Borås är ovisst.

– Som det är nu är branschen överetablerad. Men det kanske bli en förändring i framtiden.

Att läsa vidare för att kunna kalla sig legitimerad kock är i dagsläget inte aktuellt.

– Då måste jag fortsätta tre år till. När jag lämnar skolan är jag kallskänka. Jag tror att jag klarar mig långt på det. Hittills har jag inte haft svårt att skaffa jobb då jag är öppen inför det mesta i restaurangbranschen.

Stort teaterintresse

Men Josefin brinner inte enbart för matlagning. Teater är ett annat stort intresse.

– Faktum är att jag valde mellan restaurang och media i högstadiet. Men så vägde maten över och det har jag inte ångrat.

Dock fortsätter Josefin spela teater. Under några år har hon och några kamrater deltagit i en tävling arrangerad av kulturföreningen Tåget.

– Vi har kommit till regionfinalen tre år i rad. Det var jätteroligt.

Annons

I år gick kamratgänget dock inte vidare med något teaterstycke.

– Vi deltog med både teater och film. Juryn valde att satsa på vår film som handlade om droger bland ungdomar. Ett för henne angeläget ämne då hon sitter som ordförande i Toarps SMU.

– Där bedriver vi en bred ungdomsverksamhet. Varje fredag samlar vi mellan 20 och 60 ungdomar. Vi är som en enda stor familj med fin gemenskap.

Josefin berättar engagerat om sitt engagemang i missionsförsamlingen. Hon gläds över att så många unga i Dalsjöforstrakten kommer.

– Vi håller andakter på kvällen och visst kan det vara lite stökigt ibland. Men ingen ifrågasätter det och mestadels är det lugnt.

– Vi arrangerar även andra aktiviteter som läger. I vinter ska vi till Trysil för att åka skidor.

Josefin tror säkert att det går att bli rik på att laga mat. Men det är få förunnat och det krävs mycket slit innan man når dit, poängterar hon.

– Jag har inga sådana ambitioner. Jag lagar mat för att det är roligt, inte för att tjäna pengar.

Närbild

Namn: Josefin Evaldsson

Ålder: 18 år.

Familj: Mamma Birgitta, pappa Sune, bröderna Daniel och Carl, lillasyster Isabell.

Bor: I Gånghester.

Intressen: Laga mat, vara med vänner.

Gör om tio år: – Då har jag ett eget kafé och bor i Gånghester. Jag vill att mina barn ska få växa upp där.

Gunnel Almart
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons