Mutbrottsexperten om resan: ”Totalt olämpligt”
Kommunanställda blev bjudna på alkohol och restaurangbesök under en resa till Köpenhamn, av ett företag som tidigare fakturerat kommunen miljonbelopp.
BT:s granskning visar på en rad allvarliga misstag i samband med resan – men ingen chef vill ta ansvar för att ha godkänt den.
Mutbrottsexperten Parul Sharma är kritisk till agerandet.
– Det är totalt olämpligt och ett extremt oförsiktigt förfarande, säger hon.
Tranemo • Publicerad 8 september 2023 • Uppdaterad 13 januari 2024

Det är mitten av juni. Efter en lång tid av höga temperaturer utan regn råder det eldningsförbud på grund av att marken är så torr. Tranemo kommun vädjar till invånarna att inte slösa med dricksvattnet. Även om det inte råder bevattningsförbud är kommunen beredd på att det kan bli vattenbrist och att akuta åtgärder kan behöva vidtas så att invånarna får tag på vatten.

Torsdagen den 14 juni ska hela samhällssektionen träffas på Parkudden för en gemensam sommaravslutning. Det har blivit lite av en tradition att sektionen träffas under lättsamma former för att fira in sommaren. Men en enhet saknas. Nästan alla på gata- och VA-enheten är i Köpenhamn på en tvådagarsresa som görs tillsammans med Aarsleff rörteknik. En leverantör som fakturerat Tranemo kommun flera miljoner kronor de senaste åren.

Annons

Tranemo kommun kallar resan för en studieresa. Syfte är att besöka Rörcenterdagarna, en stor VA-mässa med tusentals besökare. Mässan äger rum i Taastrup, en halvtimme från Köpenhamn. Enligt ett program för resan ska de kommunanställda utbildas ombord på bussen av en representant från Aarsleff. Utbildningen är direkt kopplad till företagets produkter.

I själva verket är det dock snarare en ren nöjesresa där leverantören Aarsleff bjuder de kommunanställda på såväl alkohol som flera restaurangbesök.

Enligt uppgifter börjar det redan på bussen på morgonen. Alla kommunanställda får en påse med öl och sprit av en representant från Aarsleff. Det börjar drickas direkt. Väl framme i Danmark stannar bussen i centrala Köpenhamn istället för att åka direkt till mässan.

Sällskapet tar en långlunch med tillhörande snaps på restaurangen Told & Snaps.

Inte förrän sent på eftermiddagen är de framme på mässan. Aarsleff, som är ett danskt företag, är en av de största utställarna på mässan. De bjuder på öl i ett av sina tält.

Efter några timmar på mässan är det dags för nästa restaurangbesök. På Warpigs i centrala Köpenhamn bjuder Aarsleff frikostigt ännu en gång på mat och alkohol. Därefter väntar ett besök på Tivoli, både på bekostnad av och i sällskap med Aarsleff.

Här saknas innehåll

Bilder och filmklipp från resan som cirkulerat i sociala medier visar hur alkoholen flödar. Det sjungs snapsvisor och skålas. Öl och snapsglas står på borden. Skumpa hälls upp samtidigt som företagsnamnet Aarsleff taktfast ropas ut. På bilderna syns flera av de kommunanställda.

Efter en natt på ett hotell i Köpenhamn åker sällskapet hem mot Tranemo igen. Bussen stannar på en bordershop där tid ges för att handla med billig alkohol hem.

Allt sker på betald arbetstid. Men ingen av deltagarna har lämnat in några traktamenten för resan.

Och när BT börjar fråga om resan visar det sig att Patrik Westerlund, som är chef för samhällssektionen, inte känner till den. Trots att nästan hela enheten varit iväg i två hela arbetsdagar. Han hänvisar till infrastrukturchefen, Henrik Johansson.

– Det var både mässa och utbildning för att se på nyheter kopplat till VA, säger Henrik Johansson.

Vem har betalat för resan?

– Kommunen har stått för alla kostnader, säger Henrik Johansson till BT.

BT begär ut alla kostnader för resan och får ut en bussfaktura på 21 000 kronor. Henrik Johansson skriver att kommunen också betalat en deltagaravgift på 2 500 kronor där utbildning, mat och boende ingick.

– Det är ett paket och det är helt legitimt att boka så, säger Henrik Johansson.

Men trots att tio veckor gått sedan resan ägde rum har kommunen inte fått någon faktura på deltagaravgiften från leverantören Aarsleff.

Plötsligt dyker fakturan upp. Den är daterad samma dag som BT begärde att få se den.

Men enligt fakturan ingår endast logi i deltagaravgiften och beloppet stämmer inte heller med vad Henrik Johansson angivit.

Även på bussfakturan finns det oklarheter. BT:s granskning visar att kostnaden har bokförts som något helt annat än en buss som använts för en studieresa till Köpenhamn. Istället är den bokförd som hyra av arbetsmaskiner. Kostnaden har fördelats inom VA-verksamheten och som VA-ledningar.

– Det är sådant som händer, det är inget konstigt. Det är ett misstag bara. Man har sett att det är en bussfaktura och det är ett fordon och då är det hyra av arbetsmaskiner, säger Henrik Johansson.

Tranemo kommun har tydliga regler för hur fakturor ska hanteras och attesteras för att undvika sådana misstag. Till exempel ska alltid två olika personer godkänna och beslutsattestera externa fakturor.

Det visar sig att personen som först godkände fakturan själv var med på resan. Personen syns på ett av filmklippen sittande vid ett bord med öl och snaps.

Därefter har den tillförordnade enhetschefen slutattesterat den.

– Det var ett misstag, säger den tillförordnade enhetschefen, som själv inte var med på resan.

När BT fortsätter att undersöka resan, visar det sig att det inte är det enda misstaget som kommunen har gjort.

Det finns också oklarheter kring vilka som faktiskt var med på resan. En deltagarlista namnger tolv personer som ska ha åkt med till Köpenhamn. Men bara tio av dem var med på resan, två personer på listan har bekräftat för BT att de inte deltog.

– Jag har fått information att de var med, säger Henrik Johansson, som är den som har lämnat ut deltagarlistan till BT.

BT har tagit del av en annan deltagarlista, som har mejlats mellan Aarsleff och en kommunanställd som har organiserat resan. Där är busschauffören och representanten från Aarsleff två av de tolv deltagarna på listan, vilket Henrik Johansson inte kan förklara.

Har kommunen fått betala för busschauffören också?

– Det vet jag inte, jag måste kolla det, säger Henrik Johansson.

Ska kommunen även betala för representanten från Aarsleff?

– Nej, det ska vi inte göra, säger Henrik Johansson.

Ingen kan heller svara på varför bussen har bokats som den har gjorts. Enligt rutin ska transporter för studieresor bokas via en administratör som tar hjälp av upphandlad resebyrå.

I det här fallet har bussen bokats av en kommunanställd som själv var med på resan. Han kan dock inte svara på varför, när BT frågar. Han hänvisar till sin kollega, som har haft kontakt med Aarsleff angående planeringen av resan.

– Ingen aning. Det bara blev så, säger kollegan.

Kommunens och Aarsleffs uppgifter om deltagaravgiften stämmer inte heller överens. Aarsleff nekar till att ha bjudit på allt och kommunen påstår att allt har ingått.

– Upplägget var att kommunen skulle betala login, säger representanten från Aarsleff till BT.

Är det ett vanligt upplägg att ni bokar hotell åt era kunder och sedan fakturerar hotellkostnaden?

– Jag hatar administration egentligen, men jag kände att vi kunde hjälpa till med hotellbokningen och fakturera det vidare. Det var enklare för mig och mina danska kollegor att boka hotellnätterna i Danmark. Hade mässan varit i Sverige hade jag aldrig gjort det, då hade de fått boka det själva, säger Aarsleffs representant.

Att fakturan inte kom förrän tio veckor efter resan förklarar han med att semestern kom emellan.

Förrådet på Moavägen är gata- och VA-enhetens lokaler. Det var här bussen hämtade upp nästan hela enheten på morgonen den 14 juni för tvådagarsresan till Köpenhamn tillsammans med Aarsleff som bjöd på såväl alkohol som flera restaurangbesök. Institutet mot mutor är starkt kritiska till att kommunanställda umgås på det viset. ”Det är totalt olämpligt och ett extremt oförsiktigt förfarande. Som kommunanställd behöver du vara extra försiktig. Det kan se ut som maktmissbruk för egen vinning”, säger Parul Sharma, tf. generalsekreterare.
Förrådet på Moavägen är gata- och VA-enhetens lokaler. Det var här bussen hämtade upp nästan hela enheten på morgonen den 14 juni för tvådagarsresan till Köpenhamn tillsammans med Aarsleff som bjöd på såväl alkohol som flera restaurangbesök. Institutet mot mutor är starkt kritiska till att kommunanställda umgås på det viset. ”Det är totalt olämpligt och ett extremt oförsiktigt förfarande. Som kommunanställd behöver du vara extra försiktig. Det kan se ut som maktmissbruk för egen vinning”, säger Parul Sharma, tf. generalsekreterare.Foto: Jan Pettersson

När BT frågar Henrik Johansson vem som egentligen har godkänt upplägget och kostnaderna för resan lägger han allt ansvar på chefen under honom själv i den kommunala hierarkin. Den som får skulden är en enhetschef, som är långtidssjukskriven och inte har varit på plats sedan april.

– Han godkände upplägget och kostnaderna i februari/mars innan han blev sjukskriven, säger Henrik Johansson.

När fick du kännedom om resan?

– I början av juni.

Berättade du för någon annan chef om att nästan hela enheten skulle åka iväg?

– Nej och det handlar om den tillitsbaserade styrningen vi har här på Tranemo kommun. Jag lyfter de frågor som jag anser är viktiga att lyfta. Jag såg ingen anledning till oro här, säger Henrik Johansson.

Henrik Johansson, infrastrukturchef på Tranemo kommun, ser allvarligt på BT:s uppgifter om att alkohol har druckits på arbetstid under Köpenhamnsresan. Men ser inga konstigheter med att åka på resor i nära samarbete med leverantörer. ”Det här är ju inget ovanligt i branschen”, säger han. Arkivbild.
Henrik Johansson, infrastrukturchef på Tranemo kommun, ser allvarligt på BT:s uppgifter om att alkohol har druckits på arbetstid under Köpenhamnsresan. Men ser inga konstigheter med att åka på resor i nära samarbete med leverantörer. ”Det här är ju inget ovanligt i branschen”, säger han. Arkivbild.Foto: Anna Sjödin
”Ni har visat mig massa saker och bilder jag aldrig har sett tidigare och det är bekymmersamt.”
Henrik Johansson, infrastrukturchef på Tranemo kommun

BT frågar också den tillförordnade enhetschefen om hon kände till resan och upplägget. Också hon hänvisar till den sjukskrivne chefen. Ingen chef på plats säger sig alltså ha godkänt resan.

När BT får kontakt med den sjukskrivne enhetschefen säger han att det inte stämmer.

– Jag har inte bokat eller bestämt något om den här resan. Jag hade aldrig godkänt en sådan resa utan att förankra det högre upp, säger den sjukskrivna enhetschefen.

Brukar du förankra resor och utbildningar med högre chefer?

– Inte varje resa, men jag tar med allt sådant på våra arbetsplatsträffar eller våra enhetsmöten. Vi har också en utbildningsplan där vi har redovisat vad som ska ske nu i år.

I protokollen från arbetsplatsträffarna nämns andra konferenser och utbildningar, som också finns med på listan över samhällssektionens tjänste- och studieresor under året. Det finns inga spår av Köpenhamnsresan.

Inte heller i några chefsmöten i samhällssektionen finns det någon information om resan.

Resan bryter mot ett flertal av Tranemo kommuns olika riktlinjer.

För att klassas som en studieresa får nöjesarrangemang i princip inte förekomma, enligt kommunens riktlinjer för representation. Vare sig anställda eller politiker får heller låta sig bjudas på alkohol. Men under hela resan lät sig kommunanställda bjudas på alkohol av Aarsleff. Några av deltagarna som BT talat med säger dock att de betalade för sin egen öl på kvällen.

Kommunen har inte dokumenterat resan till Köpenhamn där en nästan hela gata- och VA-enheten var iväg under två arbetsdagar tillsammans med leverantören Aarsleff rörteknik.
Kommunen har inte dokumenterat resan till Köpenhamn där en nästan hela gata- och VA-enheten var iväg under två arbetsdagar tillsammans med leverantören Aarsleff rörteknik.Foto: Jan Pettersson

När BT intervjuar Henrik Johansson tycker han ändå att resan till Köpenhamn var lyckad.

– Ja, det handlar ju om helheten. Att ha tid att sitta ner tillsammans är värt hur mycket som helst. Det finns inget att dölja överhuvudtaget och jag har inte dolt något heller. Sedan har ni visat mig massa saker och bilder jag aldrig har sett tidigare och det är bekymmersamt, säger Henrik Johansson.

På frågan om det har arrangerats liknande resor tidigare tidigare nekar Henrik Johansson.

– Inte vad jag känner till.

Att Tranemo kommun gör resor ihop med företag på det här sättet är inget konstigt menar han.

– Det här är ju inget ovanligt i branschen.

Efter att BT intervjuat Henrik Johansson och visat bilderna och filmklippen som florerat i sociala medier har Tranemo kommun startat en utredning om resan.

Enligt uppgifter till BT håller nu HR-avdelningen individuella samtal med alla personer på gata- och VA-enheten om Köpenhamnsresan.

Parul Sharma, tf. generalsekreterare på Institutet mot mutor. Hon har en bakgrund som människorättsjurist och ifrågasätter starkt Tranemo kommuns resa till Köpenhamn med Aarsleff rörteknik. ”Det här brukar vi kalla för röda mattan in till mutbrottsgeggan”, säger hon till BT. Arkivbild.
Parul Sharma, tf. generalsekreterare på Institutet mot mutor. Hon har en bakgrund som människorättsjurist och ifrågasätter starkt Tranemo kommuns resa till Köpenhamn med Aarsleff rörteknik. ”Det här brukar vi kalla för röda mattan in till mutbrottsgeggan”, säger hon till BT. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
”Att det är totalt olämpligt råder det ingen tvekan om.”
Parul Sharma, t.f. generalsekreterare på Institutet mot mutor, IMM

Förutom att resan bryter mot flera av Tranemo kommuns egna riktlinjer kan den också bryta mot mutbrottslagstiftningen.

Parul Sharma är tillförordnad generalsekreterare på Institutet mot mutor, IMM. Hon har tagit del av BT:s granskning av resan.

– Det stora problemet är umgänget med leverantören, säger hon.

Hon påtalar att hon inte kan uttala sig om huruvida Tranemo kommun har brutit mot lagen eller inte. Däremot menar hon att det är direkt olämpligt för kommunanställda att både låta sig bjudas av en leverantör och att tillbringa så mycket tid tillsammans.

– Det är totalt olämpligt och ett extremt oförsiktigt förfarande. Som kommunanställd behöver du vara extra försiktig. Det kan se ut som maktmissbruk för egen vinning.

Det är inte heller alkoholen som är det stora problemet, enligt henne.

– Hade de suttit på ett kafé och umgåtts på samma sätt hade inte det heller varit lämpligt. Offentligt anställda får inte ens ta emot en enkel lunch i samband med att de är ute på externa uppdrag. Det är nolltolerans för det i Sverige.

Vidare förklarar Parul Sharma att offentligt anställda inte får ta emot några som helst gåvor eller förmåner från leverantörer eller potentiella leverantörer.

Kommunen säger att de har betalat 2 500 kronor till leverantören och att de inte har blivit bjudna på något. Gör det någon skillnad?

– Det verkar ju som att de inte vet och inte heller förstår vad de har betalat för. Det är viktigt att förstå att en kommun inte ska interagera med en leverantör på det här sättet överhuvudtaget. En person som är offentligt anställd har höga krav på sig att visa en hög grad av integritet.

Det enda som Aarsleff rörteknik har fakturerat Tranemo kommun i år är deltagaravgiften för resan, som landade på 27 516 kronor. De tio senaste åren har företaget fakturerat Tranemo kommun nästan 18,5 miljoner kronor där beloppet varierar kraftigt mellan olika år.

Här saknas innehåll

Inga chefer har varit med på resan, vilket inte heller spelar roll enligt Parul Sharma. Svensk mutbrottslagstiftning är tydlig och nolltoleransen för att ta emot gåvor och förmåner gäller alla offentligt anställda.

– Du behöver inte vara högt uppsatt för att det ska vara olämpligt att umgås med en leverantör på det här sättet. Det lutar åt att det handlar om missbruk av sin maktposition.

Parul Sharma ställer sig frågande till om Tranemo kommun förstår vad som faktiskt gäller enligt svensk mutlagstiftning.

– Den här typen av umgänge ger ett signalvärde till medborgarna. Frågan är hur ofta det har förekommit. Det som beskrivs här kan bli en förtroendekrasch hos kommunens invånare, säger hon och fortsätter:

– Det rullar ofta ut röda mattan till rena lagbrott. Det väcker frågor kring vilka tjänster och gentjänster man har kommit överens om direkt och indirekt. Att det är totalt olämpligt råder det ingen tvekan om.

Så brister underlagen för resan

BUSSEN

• Bokades av en kommunanställd som själv var med på resan.

• Bussfakturan på 21 000 kronor konterades felaktigt som hyra av arbetsmaskiner, också av en person som var med på resan.

AVGIFTEN

• Kommunen påstår att deltagaravgiften var på 2 500 kronor per person. Utbildning, mat och boende skulle ingå.

• Aarsleff påstår att endast logi ingick och att summan var på 2 393 kronor per person.

• Aarsleff fakturerade inte kommunen deltagaravgiften förrän BT begärde att få se fakturan.

• Det finns inget underlag på när kommunen och Aarsleff kom överens om deltagaravgiften.

DELTAGARLISTAN

• Det är oklart vilka som faktiskt var med på resan. Enligt deltagarlistan som Henrik Johansson lämnade ut var bara tio av tolv personer från listan med på resan.

• På annan deltagarlista var busschauffören och representanten två av de tolv deltagarna på resan.

ARBETSTIDERNA

• Personerna som ska ha åkt med resan har rapporterat in olika arbetstider för dagarna de var bort.

• De flesta har rapporterat in att de slutade arbeta kl. 13.00 dagen de kom hem igen, men tre personer har uppgett att de arbetade till kl. 16.00. Det är dessa tre personer som ser ut att ligga bakom resan genom kontakt med Aarsleff, bokning av buss och bokföring av buss.

DOKUMENTATION

• När BT begärde ut en lista från samhällssektionen över alla tjänste- och studieresor med övernattning som gjorts under året redovisades flera resor som VA-enheten gjort, men inte Köpenhamnsresan.

• Det finns ingen skriftlig dokumentation av resan som nästan hela gata- och VA-enheten gjorde på betald arbetstid.

Aarsleff rörteknik

• Verkar inom rörteknik och förnyelse av ledningar där offentlig verksamhet utgör en stor del av kundunderlaget.

• Omsätter drygt 400 miljoner kronor i Sverige och har drygt 120 anställda.

• Har ramavtal med Sinfra (Svensk inköpscentral för infrastruktur ekonomisk förening) där medlemmarna har rätt att avropa ifrån.

• Har flera systerbolag och huvudkontor i Danmark.

Institutet mot mutor

• Institutet mot mutor, IMM, är en ideell näringslivsorganisation som arbetar för att motverka mutor och andra otillbörliga förmåner som används för att påverka beslut.

• IMM har funnits sedan 1923 och ska verka för en god sed gällande beslutspåverkan.

• Etiknämnden är IMM:s sakorgan. Den kan hjälpa till att svara på om en förmån är tillåten eller inte utifrån Näringslivskodens bestämmelser och uttalar sig på begäran i konkreta fall.

• Näringslivskoden, kod mot korruption i näringslivet är ett komplement till vägleder för hantering av förmåner och mellanhänder.

• IMM:s huvudmän är Stockholms Handelskammare, Svenskt Näringsliv och Sveriges Kommuner och Regioner.

Källa: IMM

Anna SjödinSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.