Annons

James Åke Englund: Alan Turing dömdes hårt av sin samtid – nu hedras han med brittisk sedel

Datageniet Alan Turing avslöjades som homosexuell 1952 och valde att genomgå kemisk kastrering som alternativ till fängelsevistelse. Han dog en tid senare, troligen av självmord. Sommaren 2021 får han en postum revansch, när hans porträtt pryder de nya brittiska 50-pundssedlarna.
James Åke Englund
Reflektion • Publicerad 5 juli 2021
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den nya brittiska 50-pundssedeln bär Alan Turings porträtt.
Den nya brittiska 50-pundssedeln bär Alan Turings porträtt.Foto: Hollie Adams

Bank of England, Storbritanniens motsvarighet till Svenska Riksbanken, byter just nu ut sina gamla papperssedlar till nya sedlar av ett polymerbaserat material. Ett av de nya motiven är Alan Turing, född 1912, död 1954. Turing var matematiker, logiker och kryptoanalytiker och kommer nu att pryda den nya 50-pundssedeln. Turing lade under sitt liv en stor del av grunderna för dagens datorteknologi, och han anses vara fadern till artificiell intelligens. Han är för många kanske mest känd för sina insatser under andra världskriget med att lösa tyskarnas Enigmakoder, något som skildrades i filmen ”The imitation game”. Turings insats beräknas ha förkortat andra världskriget med två år. Efter krigets slut belönades Turing med att utnämnas till ”officerare av brittiska imperieorden”, verksamheten han deltagit i under kriget var dock fortfarande hemlig så officiellt fick han utmärkelsen för arbete han utfört innan kriget.

Den brittiske matematikern och datapionjären Alan Turing knäckte Enigmakoderna.
Den brittiske matematikern och datapionjären Alan Turing knäckte Enigmakoderna.Foto: Kin Cheung

Men Turing var homosexuell, detta under en tid då homosexualitet betraktades som en psykisk sjukdom, en tid när homosexuella handlingar var olagliga i Storbritannien. När Turings homosexualitet avslöjades 1952 valde han att genomgå kemisk kastrering som alternativ till fängelsevistelse. Han dog under oklara omständigheter två år senare och hans död betecknas officiellt som självmord.

Annons

2013, 61 år senare, fick Turing en postum officiell ursäkt och benådades av Drottning Elisabeth II. Och nu kommer han att pryda den nya 50-pundssedeln, sedeln av högst valör bland de brittiska sedlarna.

Sedeln som nu pryds med den homosexuella Turing kommer att vara i olika nyanser av rött och rosa och ironiskt nog så skulle man nu kunna prata om rosa pengar i ordets bokstavliga bemärkelse. Uttrycket ”rosa pund” myntades av tidningen ”The Guardian” 1984 och användes för att beskriva homosexuellas köpkraft. Något som också anammades av homosexuella själva då man insåg att finansiell makt är en form av makt på samma sätt som politik är makt.

Att tidningen valde just rosa kom sig av att homosexuella själva under 70- och 80-talet använde den rosa triangeln som symbol, för att göra den till sin efter att homosexuella män fått bära en rosa triangel i tyskarnas koncentrationsläger under andra världskriget. Liksom judar tvingades bära en gul Davidsstjärna och Jehovas vittnen tvingades att bära en lila triangel, tvingades män anklagade för homosexualitet att bära en rosa triangel under nazisternas styre. I början av 2000-talet tillverkade flera gayägda företag i Storbritannien rosa klistermärken och klistrade dem på tusentals pundmynt för att just visa på homosexuellas påverkan och det rosa pundets inverkan på ekonomin, mynt som fortfarande är i omlopp.

Idag när vi inte längre förknippar färgen rosa lika starkt med homosexuella utan istället förknippar gruppen hbtq-personer med Regnbågsflaggan, så kan man med den nya sedeln tala om en faktisk skatt av pengar vid regnbågens slut bestående av rosafärgade 50-pundssedlar som pryds av en homosexuell krigshjälte.

Annons
Annons
Annons
Annons