Annons

”Jag var överklass, men undre överklass”

Michael Lindgren är doldisen i skuggan av Henrik Dorsin. Hans 90 minuter i rampljuset är snygga och säkra.
Sommar i P1 • Publicerad 29 juni 2021
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Michael Lindgren.Foto: Mattias Ahlm

Michael Lindgren

Född och bor: Stockholm.

Gör: Skådespelare, regissör och producent.

Första mening: Mmm… jag har svårt att förhålla mig till Sommarsignaturen för den känns alltid lite som ett skämt, tycker jag, man har hört den så många gånger så att den blir liksom en parodi på sig själv.

Dramatisk höjdpunkt: Spelar Yasin, som första – men säkert inte sista – sommarvärd 2021.

Alla som har väntat på Michael Lindgrens sommarprat räcker upp en hand. Eller, just det ja, nästan ingen vet vem han är – fastän han ligger bakom i princip allt roligt, galet och nyskapande som har producerats i Sverige de senaste åren. Till exempel virala låten ”Jag avskyr dig och allt du tror på” där politiska motståndare sjunger med varandra, eller coronaserien i SVT ”Premiärdatum oklart”.

Allt det där framgår kanske inte fullt ut i hans sommarprat utan snarare i den googlefest som följer efteråt för oss som blir nyfikna på honom och behöver veta mer än vad lyssnaren får i 90 minuter av en debuterande sommarvärd.

Annons

Gruppen Grotesco, programmet ”Svenska nyheter” och Scalateatern i Stockholm är Michael Lindgrens humorhem och Henrik Dorsin är hans parhäst.

Sommarprogrammet berättas ur perspektivet ”jag var överklass, men undre överklass”, ett perspektiv som för övrigt verkar vara rätt populärt i svenskt kulturliv. (Carl Johan De Geer, Jonatan Unge, Johan Kling…)

Michael Lindgren håller en smått ironisk ton med distans till hela sommarpratargrejen. Programmet kanske inte sätter så mycket på spel men är välpratat, värdigt och snyggt ändå, i en sommarpratarvärld där alla ska hälla ut hjärteblod i etern.

Lena KvistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons