Annons

Hanna Grahn: Så betygsätter vi krogarna i Borås

Samtidigt som skördesäsongen går mot sitt slut, och filtarna tas fram på uteserveringarna inleder Borås Tidning en ny omgång av Krogguiden.
Hanna GrahnSkicka e-post
Krönika • Publicerad 6 september 2024 • Uppdaterad 9 september 2024
Hanna Grahn
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När Borås Tidnings krogguidare sätter ett betyg är maten det allra viktigaste, men även atmosfären och servicenivån till exempel när det gäller vin, kommer att beaktas, liksom prisvärdheten.
När Borås Tidnings krogguidare sätter ett betyg är maten det allra viktigaste, men även atmosfären och servicenivån till exempel när det gäller vin, kommer att beaktas, liksom prisvärdheten.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Var är det bäst att äta i Borås? Den frågan har vi som ambition att besvara under det kommande året, och vi vet att ni läsare uppskattar detta. Våra krogrecensioner är alltid med och konkurrerar högt upp när vi synar de mest lästa kultur- och nöjestexterna.

Varje fredag under hösten kommer en restaurang att testas av våra matkunniga och köksvana recensenter.

Annons

Först ut är tapasrestaurangen La Copita på Allégatan där oxfilén får klart godkänt men inte helt levde upp till förväntningarna. Sammantaget får La Copita dock ett fint betyg. Fisken levererar.

Recensenterna som gör Borås Tidnings krogguider är anonyma. På så sätt kan vi säkerställa att restaurangerna inte enkelt kan lägga in en extra växel för att få ett bättre betyg, utan att det som bedöms är ett helt vanligt besök. I recensionerna ska skribentens egna kunskapsbaserade åsikter slå igenom, det är alltså inte att jämföra med en vanlig nyhetsartikel. Även om de som genomför våra krogtester är duktiga på mat så ska man vara medveten om att det är frågan om ett omdöme.

Under året som gått har vi recenserat lunchställen i Borås. Då har snabbhet varit en faktor som vi har beaktat, och något glas vin har inte varit aktuellt. Nu är det kvällsbesök som gäller; det får lov att ta lite tid, och stämningen runt maten blir viktigare. Restauranger är ofta en plats för möten mellan människor över middagsbordet.

När Borås Tidnings krogguidare sätter ett betyg är maten det allra viktigaste, men även atmosfären och servicenivån till exempel när det gäller vin, kommer att beaktas, liksom prisvärdheten. Kraven på maten höjs i takt med priset. Ett restaurangbesök är för många av oss en stor utgift och därför är det så viktigt att köken levererar.

Betyget mellan 1 och 5 som kommuniceras i recensionerna bygger på en sammanvägning av kriterierna ovan. Med hjälp av de olika kriterierna kan vi dock rangordna exempelvis en trea från en annan när sedan vi gör topplistor.

Annons
Annons
Annons
Annons