Youtubeparet tar föräldraskapet som det kommer: ”Barn har man överallt”
Här saknas innehåll
AC:n tjuter i BT-bilen när vi rullar in på grusvägen. Det vinkande paret möter upp oss i Åskloster, precis intill Klosterfjorden. Tidigt på morgonen gav boråsarna Rebecka Nilsson och Martin Knutsson klartecken på att dagens besök blir av – trots omständigheterna.
”Inga värkar, mår toppen! Ses snart.” skriver hon på SMS.
Utöver det, och nio-månaders gravidmage, är det knappt man märker av att det är beräknat förlossningsdatum samma dag som vi besöker dem.
Med en kopp var slår vi oss ner på altanen. Jämte föräldrastugan står parets pastellblåa hem på hjul parkerad för fjärde veckan i rad. Det är inte ofta de står på samma plats såhär länge.
– Man märker att kroppen börjar bli otålig. Redan efter en vecka ville vi ut på vägarna igen, säger Rebecka Nilsson.
Rebecka Nilsson
Ålder: 29
Kommer från: Kinna
Arbete: Har tidigare arbetat som grafisk designer. Jobbar idag heltid med gemensamma Youtubekanalen ”Ribecka”.
Tidigare medverkat i: Dokusåpan ”Ex on the beach” (2017).
Aktuell: Har precis haft sitt första släpp med egna bikinimärket Salty Soul.
Jag hoppas bebis får Martins: Personlighet och humor.
De senaste två åren har Rebecka och Martin blivit något av ett drömpar för Sveriges tittare. Tillsammans skapade de en renoveringsserie på den gemensamma Youtubekanalen ”Ribecka” där de dokumenterade förvandlingen av en gammal skåpbil till ett fräscht, rullande hem. De sa upp hyrestrean i Borås och, tillsammans med åttaåriga vovven tillika fluffbollen Puck, styrde mot Medelhavet där sol, surf och värme blev den nya vardagen.
– Men vi är duktiga på att visa kiss- och bajstömningen också, säger Rebecka och skrattar.
Likt många andra under pandemin fick Boråsparet en snilleblixt i och med nedstängningarna. Rebecka och Martin, som båda numera jobbar heltid med videokanalen, satt hemma uttråkade och längtade efter reseäventyr.
– Vi kom på att man kunde bygga en egen plåtis. Det var då allt klickade.
Klick blev det – på flera vis.
Vecka efter vecka vällde prenumerationerna in på kanalen. De kommande två åren fick följarna, som idag är över 226 000, hänga med längs vägarna kring Medelhavet, från Sardinien till S:t Tropez.
– Tanken var att vi bara skulle resa i några månader, för vem vet, vi kanske hatade att bo i bil? Men vi blev ju totalt förälskade.
Två och ett halvt år senare, och ännu en vovve i bilen, ser de tillbaka på Boråstiden med förundran. Som materialistiska och naiva. Så minns Martin och Rebecka livet innan ett hem på hjul.
– Vi gick från att bo 65 kvadrat till 3. Man blev tvungen att göra sig av med så mycket vid packningen. Då fick man en insikt. Ju mer vi gjorde oss av med desto bättre kändes det. Innan hade jag en walk-in-closet och nu har jag tre lådor med kläder.
De öppnar upp om insikterna som följt med ett alternativt boende. Hemma i Sverige är det lätt att hamna i ekorrhjulet, menar de. Fast i systemet med nio till fem-jobb och en konstant ängslan kring att lyckas – i jobb, i det sociala, i allt.
Den eviga jakten på lycka verkar vara en återkommande reflektion hos Martin.
– Får man ett bättre jobb med mer cash gratuleras man, men på nya jobbet får du kanske mindre tid med din familj. Ändå säger folk grattis. Okej, du får mer pengar, men vad ska du göra med pengarna då?
Martin Knutsson
Ålder: 30
Kommer från: Borås
Arbete: Har tidigare arbetat som snickare. Jobbar idag heltid med Youtubekanalen ”Ribecka”.
Tidigare medverkat i: Dokusåpan ”Are you the one” (2018).
Jag hoppas bebis får Rebeckas: Omtänksamhet.
Rebecka nickar.
– Nu känns det som att andra saker är viktigare. Det är viktigt att vara ute om dagarna och se världen, säger hon.
Även om Boråsparet är långt ifrån de första som anammat livet i skåpbil, även kallat ”van life”, är det uppenbart att de gett mersmak till omgivningen. På sociala medier kryllar det av hängivna tittare, däribland kända Bianca Ingrosso, som berättat att hon längtar efter samma livsstil.
Det är ju många som romantiserar van life. Vilka verktyg använder ni för att skildra verkligheten?
– 99 procent med det här livet är bra, men även de jobbiga grejerna tycker inte vi är så jobbiga. Allt det fina väger upp. Vaknar du på en strand med en fantastisk vy är det svårt att inte vara lycklig, säger en bubblig Rebecka Nilsson.
Martin inflikar.
– Det är många bekvämligheter som man tagit för givet, som vattenåtkomst till exempel. Idag skulle vi aldrig låta kranen rinna. Det slösar på vattentanken. Det kommer förmodligen alla behöva tänka på snart.
Han berättar om allt underhåll som krävs för den alternativa livsstilen. Termen ”off grid” används ofta inom grupper kring van life och camping, som innebär att man lever oberoende till en eller flera allmänna tjänster, som vatten, el och värme.
Vad är van life?
• Van life, även kallad ”van dwelling” på engelska, beskrivs som en livsstil där personen bor helt eller deltid i sitt fordon, allt från en skåpbil till en gammal skolbuss. Ofta sker en total renovering av fordonet för att göra plats för säng, solpanel, husbatterier och WC/dusch.
• Anledningen till varför folk söker sig till livsstilen skiljer sig åt. Många vill uppnå frihet och självförsörjning, men det är inte ovanligt att människor som saknar hem väljer att leva heltid i sitt fordon.
• Under Coronapandemin trendade livsstilen på sociala medier under hashtaggen #vanlife, där personer delade med sig av sina renoveringsprojekt och upplevelser.
Källa: Vanlife Sverige/Wikipedia
Bussen försörjer de helt med hjälp av solen, tack vare takpanelerna som förser hemmet med el. I toan strör de kokosskal som förvandlar avföringen till kompost.
– Eftersom det är helt naturligt är det bara att dumpa det i naturen. En gång när vi öppnade luckan hade det vuxit en liten palm där i.
Nu har duon uppgraderat. De tidigare tre kvadratmeterna är nu på lyxiga fjorton i den nya Mercedesbussen. Här inleder Boråsparet sitt nya kapitel som förstagångsföräldrar. Under en trång rundvandring i hemmet skådas redan förberedelserna.
Kanterna har bebissäkrats, napp och dylikt inhandlats, och över dubbelsängen svajar vaggan. Det nya tillskottet har redan namngetts och under söndagsnatten välkomnade Martin och Rebecka dottern Solvej på förlossningen i Varberg.
Ögonen lyser upp när de reflekterar högt om äventyret som väntar.
– Man vet nog inte riktigt vad man gett sig inpå, säger Rebecka och vänder blicken mot partnern.
Hur kommer livet med van, kameror och bebis påverka er?
– Jag tror inte det kommer bli så annorlunda, svarar Martin. Vi kommer fortsätta resa och vara fria. Och kamerorna har vi ju haft sedan innan. Det är bara att bebis också följer med. Kanske blir det lite mindre sömn.
Kolugna. Det går inte att beskriva paret som något annat. Om något verkar omgivningen mer stressade över deras hemsituation. De får ständigt samma frågor, berättar de: ”Hur gör ni med bebiskontroller? Vaccin? Vad gör ni när det är skolplikt?”
– Folk projicerar sin egen oro på en. Du behöver göra det ena, köpa det andra. Det blir en viss hets. Vi fick en notis på en app för några veckor sedan som sa att vi borde testköra till BB några gånger. Då satt vi i bilen i Portugal, säger Rebecka flinande.
– Jag tror att folk glömmer att man har barn överallt, inte bara i Sverige, menar Martin. Om det skulle hända något så tar vi det då. Allt löser sig.
Framtidsplanen är spikad. I sommar väntar för enkelhetens skull en Sverigeturné för familjen Nilsson-Knutsson. Sedan sätter de kurs mot Lofoten, innan de återvänder till södra Europa.
– Sen återkommer vi till Sverige nån gång när det blir skolplikt. Förhoppningsvis har vi två barn. Vi kanske varvar mellan olika hem under skolperioderna, en buss och en stuga, säger Martin.
Rebecka avslutar meningen, och sätter ord på känslan som genomsyrat dagens besök.
– Vi tar det som det kommer.
Fotnot: Några dagar efter BT:s besök välkomnade paret sin dotter Solvej till världen.