”Amerikansk mat har blivit bäst i världen!”
Han har skrivit två hyllade böcker om amerikansk politik.
Men efter att ha spenderat flera år med progressiva gräsrotsaktivister och republikaner i Oklahoma längtade svenska journalisten Martin Gelin efter någonting annat.
Det blev en bok om det mest utskällda köket i världen: amerikansk mat.
Hur vaknade intresset för amerikansk politik?
– Jag har alltid tyckt att amerikansk politik är mer färgstark än svensk politik. Jag satt hemma och följde Bush-Gore-valet 2000. Det var så otroligt dramatiskt på något sätt, politik tar väldigt mycket mer plats här än i många europeiska länder. Innan varje val känns det som att det är otroligt mycket som står på spel, det är två väldigt tydliga partier som slåss mot varandra.
Men nu skriver du på en bok om mat?
– Ja, jag skriver den tillsammans med Emil Arvidsson. Han hade precis fått barn och jag hade just skrivit färdigt min bok om amerikanska högern. Det kändes som en kul grej att åka runt i USA med en kompis och äta mat. Så det började lite som ett feel good-projekt. Men eftersom vi båda har en tendens att nörda in oss satt vi snart med avhandlingar om kinesiska bönder i Kalifornien för att försöka förstå sociologin bakom matrevolutionen. Så tanken är att läsaren ska kunna lära sig något om USA också. Mat är det bästa sättet att förstå en stad på: vilka som bor där, hur de interagerar med varandra. Om man går runt och äter så förstår man det.
Vad betyder maten för USA?
– I USA har mat blivit ett socialt smörjmedel för grupper från olika delar av världen. Det finns så mycket variation, många olika länder har bidragit med sina olika specialiteter. New York är lite mer grötigt, alla åker samma tunnelbanelinjer och folk blandas mer. Men i till exempel i Los Angeles där de bor i etniska getton vallfärdar folk till varandras stadsdelar för att äta, typ från den armeniska till den koreanska stadsdelen. Det är vackert tycker jag, att mat kan få världen att komma lite bättre överens.
Vad vill ni säga med boken?
– Vi försöker göra ett case för att amerikansk mat har blivit bäst i världen, tack vare invandringen, en renässans för storstäderna och en demokratisering av matkulturen genom exempelvis internet och landets egalitära dinerkultur. Internet har gjort det lättare för folk att få tillgång till information om mat och restauranger och har även demokratiserat kritikerrollen. Alla kan recensera krogar på nätet, det är inte längre ett fåtal kritiker som avgör vilka restauranger som är bra.
Cecilia Köljing
Född: 1978
Bor: I Brooklyn, New York
Gör: Journalist och författare, har skrivit böckerna Det amerikanska löftet – Barack Obamas väg till Vita Huset (2009) och Den amerikanska högern – Republikanernas revolution och USA:s framtid (2012) som blev Augustprisnominerad.
Aktuell med: Boken Den nya amerikanska maten som kommer ut på Natur och Kultur