Annons

Kajsa Kettil: Äntligen blir det stopp på Sis-hemmens slappa låt gå-mentalitet

Fler kropps- och rumsvisitationer är rimliga verktyg för att öka tryggheten för ungdomar och personal.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad måndag 14:00
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Om utredarens förslag blir verklighet kan personal på Sis-hemmen lättare kroppsvisitera ungdomar och söka igenom deras rum efter narkotika och farliga föremål.
Om utredarens förslag blir verklighet kan personal på Sis-hemmen lättare kroppsvisitera ungdomar och söka igenom deras rum efter narkotika och farliga föremål.Foto: Fredrik Sandberg/TT

För nästan nio månader sedan tillsatte regeringen en utredning för att reformera den statliga barn- och ungdomsvården. Då konstaterade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) att den statliga barn- och ungdomsvården inte hade hängt med i samhällsutvecklingen och att det behövdes mer fokus på trygghet, omvårdnad, utbildning och vård, inte minst eftersom brottsligheten har krupit ner i åldrarna: ”Situationen för barn och unga som är i samhällets vård ska alltid leda till det bättre, aldrig till det sämre.”

På måndagen presenterades utredningen. Som väntat innehåller den förslag på bland annat fotboja och bättre möjligheter att visitera både ungdomar och lokaler.

Annons

Om förslagen blir verklighet blir det alltså lättare för personal på Sis-hem, Statens institutionsstyrelses behandlingshem, att hålla koll på ungdomarna. Det blir inte lika lätt att smuggla in narkotika eller farliga föremål som kan användas i våldsamma situationer, något som innebär ökad trygghet både för personalen och för ungdomarna på Sis-hemmen.

I samband med presentationen uttryckte utredaren Caroline Oredsson, som annars är rättschef på Kriminalvården, förvåning över att vissa av verktygen inte redan har funnits.

Hennes reaktion är rimlig. Hur har den slappa inställningen fått råda så länge?

Uppenbarligen behövdes en borgerlig regering med fokus på både preventiva och repressiva åtgärder för att få stopp på låt gå-mentaliteten.

Planen är visserligen att Sis ska läggas ner och omvandlas till en ny myndighet som ska rikta in sig på vård och behandling, detta eftersom tanken är att grova brottslingar ska sitta i ungdomsfängelser. Men med tanke på att unga som döms till sluten ungdomsvård kommer att finnas inom dagens Sis-verksamhet de närmaste fem, sex åren behövs de åtgärder som nu presenteras. Dessa kan sedan tillämpas även på den nya myndigheten.

”Uppenbarligen behövdes en borgerlig regering med fokus på både preventiva och repressiva åtgärder för att få stopp på låt gå-mentaliteten.”

Förutom ökade befogenheter för visitationer, inpasseringskontroller via exempelvis larmbågar och möjlighet att låsa in ungdomar under några timmar vid hotfulla situationer som upplopp på hemmet, föreslås fotboja för unga.

Allt som begränsar en ung människas frihet ska givetvis ske med eftertanke. De senaste årens eskalering av gängkriminalitet hos tonåringar har dock visat att det måste gå att markera tydligare mot ungdomar som har begått brott och lockas av en fortsatt kriminell livsstil.

I väntan på att preventivt arbete hindrar fler från att hamna snett behövs de tuffare tag som nu föreslås.

Annons
Annons
Annons
Annons