Anela Murguz: Äntligen blir elnätet mer effektivt
Den 29 oktober införs en ny metod för att överföra el genom det nordiska elnätet. Den beskrivs som mer effektiv och att den ger ökad kapacitet. Men alla är inte förtjusta i förändringen, den så kallade flödesbaserade kapacitetsberäkningen.
Kritiken har duggat tätt under hösten från såväl experter, producenter som förbrukare. Villaägarna, Energiföretagen och Svenskt Näringsliv vill till exempel att den nya metoden pausas. Även under höstens partiledardebatt i SVT Agenda dök frågan upp när Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar anklagade regeringen för att driva upp elpriserna.
En av de främsta invändningarna mot det nya systemet handlar just om elpriset. Att det kommer bli mer oförutsägbart och dyrt. En annan sårbarhet med det nya systemet är att Sverige lär behöva exportera mer el till utlandet, vilket gör att eventuella underskott i Tyskland och Polen kommer att ha större inverkan på elpriserna här hemma.
”Att dra tillbaka beslutet, som kritikerna vill, är ett orealistiskt krav då beslutet är fattat på EU-nivå.”
Och mycket riktigt kan elpriset bli saftigare. När Svenska Kraftnät testkört modellen har den bland annat visat på höjda priser. Ändå tror närings- och energiminister Ebba Busch (KD) att elpriserna blir lägre denna vinter jämfört med tidigare år – även med den flödesbaserade kapacitetsberäkningen.
De som vinner mest på förändringen oavsett hur elpriserna blir i vinter är södra Sverige, alltså elområde 4, som kommer få billigare elpriser. Men det är också den del av Sverige som hittills fått betala mest för elen. Värt att påminna om är att gränsen mellan elområde 3 och 4 går i Östra Frölunda i Svenljunga kommun. Alltså är merparten av Sjuhäradsbygden en del av elområde 3. Men uppdelningen av elområden håller på att utredas och som BT (22/9 2022) tidigare har rapporterat kan Sjuhärad i framtiden tillhöra elområde 4.
Även om elpriserna kan bli mer oförutsägbara är kritiken mot den flödesbaserade kapacitetsberäkningen oseriös. Att dra tillbaka beslutet, som kritikerna vill, är ett orealistiskt krav då beslutet är fattat på EU-nivå. Dessutom ska alla nordiska länder börja tillämpa den nya metoden. Det är svårt att se hur och varför Sverige skulle agera annorlunda.
Ännu oseriösare är Vänsterpartiets förslag om ”Sverigepriser” på el. Dels strider förslaget mot EU-lagstiftningen, dels är det omöjligt att skära av Sverige från övriga kontinenten hur mycket V än vill. Alltså är det klassisk protektionistisk retorik som partiet ägnar sig åt. Med tanke på hur viktig frågan om elförsörjningen är, förtjänar den bättre än så.