Annons

Lars Stjernkvist: Borås är möjligheternas stad

Det säger väl egentligen ingenting om Borås som stad, men vid mitt senaste besök kände jag mig verkligen välkommen.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad måndag 13:28
Lars Stjernkvist
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Borås imponerade på ledarsidans gästkrönikör Lars Stjernkvist.
Borås imponerade på ledarsidans gästkrönikör Lars Stjernkvist.Foto: Anton Hedberg

Först var det en hotellportier som sannerligen begrep hur man får en besökare nyfiken. Sedan var det en servitris som borde få något slags nobelpris i bemötande. Visst, det var säkert slumpen som gjorde att jag råkade stöta på knallebygdens trevligaste personer och som fick mig att instinktivt tänka att Borås måste vara möjligheternas stad.

Dagens krönikör

Lars Stjernkvist

är tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna.

Min krönikörkollega Per Schlingmann konstaterade för en tid sedan ungefär samma sak, att Borås är en stad med goda möjligheter. Men hans resonemang var något mer välgrundat, något mer faktabaserat.

Annons

I sin krönika pekade han bland annat på storlekens betydelse. Det gäller för en stad eller en ort att vara tillräckligt stor för att kunna erbjuda ett spännande utbud, men inte så stor att det blir trångt och anonymt. Klimatomställningen är en ödesfråga, menade Schlingmann vidare, och här finns det ett unikt kunnande i Borås, inte minst när det gäller att göra textilbranschen mer hållbar.

Jag kan inte annat än instämma, och fylla på med fler välgrundade argument. Den amerikanska professorn Richard Florida har utvecklat en teori om städers attraktivitet och menar att det gäller att skapa en miljö som drar till sig kreativa näringar och kreativa personer. Logiken är enkel, där människor trivs och där det finns ett stort utbud av kultur och upplevelser, där vill många bo, och där skapas det fler jobb. Borås har ett livaktigt kulturliv och för den som vill ha ett framgångsrikt fotbollslag och annan elitidrott på cykelavstånd är som bekant också Borås en lämplig plats.

”Det var kanske slumpen att jag mötte två fullfjädrade ambassadörer för Borås, men jag är inte helt säker.”
Lars Stjernkvist

Det finns, menar Richard Florida och andra forskare, ett oerhört starkt samband mellan utbildning och forskning å ena sidan och ekonomisk utveckling å andra sidan. Tillväxten i moderna samhällen är extremt kunskapsdriven. Även det talar för Borås.

Det som gör många utbildningar i Borås särskilt spännande är att det finns en koppling till gamla näringar. Över huvud taget tror jag att det är viktigt för en stad att ha en koppling mellan nutid och dåtid. Textilstaden lever kvar men med moderna förtecken. Även den fysiska miljön säger en hel del om stadens förflutna, och det om något tror jag bidrar till en gemensam identitet. Dessutom väcker de gamla byggnaderna besökarnas nyfikenhet.

Okej, det där sista är kanske inte vetenskapligt förankrat. Och apropå det ovetenskapliga, åter till hotellportieren och servitrisen. Det var kanske slumpen att jag mötte två fullfjädrade ambassadörer för Borås, men jag är inte helt säker.

I en stad med en hyfsat tydlig identitet, där nya och moderna verksamheter växer fram med en ömsint respekt för stadens ekonomiska och kulturella arv, där är det lättare att vara en ambassadör. Det är lättare för alla att veta vad det är man hälsar välkommen till.

Annons
Annons
Annons
Annons