Annons

Kajsa Kettil: Därför bör Åkesson frukta Skyttedal och Jan Emanuel

Om Folklistan stjäl väljare från SD gör Sara Skyttedal och Jan Emanuel både Sverige och EU en tjänst.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 8 april 2024 • Uppdaterad 9 april 2024
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Sara Skyttedal och Jan Emanuel intervjuades på måndagen i Henrik Jönssons program 100 procent där de presenterade sin EU-valssatsning Folklistan.
Sara Skyttedal och Jan Emanuel intervjuades på måndagen i Henrik Jönssons program 100 procent där de presenterade sin EU-valssatsning Folklistan.Foto: Jessica Gow/TT

Förra veckan började ryktena surra: Vad var det Sara Skyttedal nu hade hittat på? Den före detta kristdemokratiska toppkandidaten till EU-valet skapade turbulens när hon först petades från förstaplatsen på partiets vallista, tog sig in igen men slutligen fick se sig besegrad när det blev känt att hon hade undersökt chanserna att kandidera för SD.

Konflikten mellan Sara Skyttedal och KD-ledaren Ebba Busch spelades upp inför öppen ridå. Skyttedal ersattes av Alice Teodorescu Måwe, som länge varit knuten till Moderaterna men blev kristdemokrat strax innan hon tog emot journalisterna under sin första presskonferens som EU-parlamentskandidat.

Annons

För den som har följt den stridbara politikern Sara Skyttedal har det inte varit en fråga om – utan hur, när och hur brutalt – hon skulle hämnas.

Nu vet vi. Nyligen blev det alltså känt att hon ställer upp i valet till Europaparlamentet för den så kallade Folklistan, och på måndagen arrangerades en sorts lanseringsevent.

Allt var planerat och regisserat in i minsta detalj för att skapa största möjliga uppmärksamhet. I högerdebattören Henrik Jönssons Youtube-program 100 procent intervjuades först Sara Skyttedal, som sitter i sin partigrupp i parlamentet som partilös efter sitt utträde ur KD, om varför hon väljer att kandidera för ytterligare en mandatperiod i ett nytt sammanhang. När samtalet kommer in på vem som egentligen är initiativtagare till Folklistan är det så dags för nästa gäst att göra entré: Jan Emanuel. Den socialdemokratiska entreprenören och före detta Robinson-vinnaren med erfarenhet från såväl kommun- som riksdagspolitik har startat denna valsamverkan – för något parti är företrädarna tydliga med att det inte handlar om – för att folket ska få sin röst hörd i EU. Gemensamt för Jan Emanuel och Skyttedal är enligt dem uppfattningen att EU har fått för mycket makt och att en del av denna makt måste föras tillbaka till medlemsländerna.

”För den som har följt den stridbara politikern Sara Skyttedal har det inte varit en fråga om – utan hur, när och hur brutalt – hon skulle hämnas.”

”Tillbaka med makten till Sverige, och svenska intressen först” säger Jan Emanuel som inte vill knyta näven i fickan längre.

På frågan om de förespråkar en Swexit, alltså att Sverige ska lämna unionen, blir svaret ungefär ”nej, men…”. Retoriken följer mönstret för klassisk populism:

1) Identifiera ett hot: Dumma EU som vill bestämma över stackars Sverige.

2) Beskriv hur illa det är: EU tar våra pengar och tvingar Sverige att lyda under usla lagar.

3) Presentera en mycket enkel lösning: Rösta på oss så lovar vi att vi ska make EU lagom again.

På måndagen lämnade Skyttedal och Jan Emanuel studion utan att svara på journalisternas frågor, direkt till en väntande helikopter (!) och vips var de borta. Men inte så länge. På tisdagsförmiddagen var det dags att kliva in i strålkastarljuset igen, denna gång vid en pressträff där övriga namn på listan presenterades. Laguppställningen kan inte beskrivas som annat än ett antiklimax. Visserligen representerar namnen på listan en bredd både vad gäller bakgrund och politisk hemvist, men om syftet är att locka väljare med hjälp av kända profiler får grundarna räkna med att dra det tyngsta lasset själva.

Med Jan Emanuels och Skyttedals många följare i sociala medier lär inte minst förstagångsväljarna få upp ögonen för Folklistan, hur det sedan kommer att gå i valet den 9 juni återstår att se. Men oavsett om Folklistans förstanamn Jan Emanuel och andranamn Sara Skyttedal tar sig in i parlamentet eller inte kan de ändra spelplanen för de svenska partierna. När KD:s toppkandidat Alice Teodorescu Måwe intervjuades i söndagens Agenda (SVT 7/4) fick hon frågan om Folklistan riskerade att ta väljare från Kristdemokraterna. Det trodde hon inte alls, av den enkla anledningen att Skyttedal inte längre är kristdemokrat.

Annons

Med tanke på KD:s låga opinionsstöd lär det dock vara nervöst inom partiet just nu, men faktum är att Teodorescu Måwe har en poäng. För även om Skyttedal som parlamentariker i Bryssel har drivit linjen att unionen har för mycket makt över medlemsländerna, låter hon sällan som en klassisk kristdemokrat. Den närmast EU-fientliga inställningen stämmer snarare bättre överens med Sverigedemokraternas politik.

När hon och Jan Emanuel nu försöker attrahera väljare genom en ”Sverige först”-linje är ett rimligt antagande därför att såväl retorik som politik stjäl väljare från främst SD, och möjligtvis även manliga S-väljare.

Om det EU-kritiska SD tappar inflytande i Europaparlamentet är det en vinst för både Sverige och unionen. För tvärtemot vad dessa nationalister vill få väljarna att tro behövs det europeiska samarbetet för att säkra fred, frihet, tillväxt och utveckling.

Den som likt Folklistans frontfigurer tror att det går att plocka russinen ur kakan och bara samverka när det gagnar just oss har inte förstått varför vi är tillsammans inom unionen.

Låt oss hoppas att väljarna vet bättre.

Annons
Annons
Annons
Annons