Annons

Det goda exemplets makt

Det är mycket frestande att jämföra protesterna i Nordafrika med Berlinmurens fall i november 1989 och påföljande sammanbrott för de öst- och centraleuropeiska diktaturerna.
Ledare • Publicerad 27 januari 2011

Ett hopp om att 200 miljoner nordafrikanska medborgare ska få uppleva en övergång till demokrati och mänskliga rättigheter har tänts.

Regimens fall i Tunisien utlöste en chockvåg i den arabiska världen. Ännu så länge har dock de breda folklagren inte satt sig i rörelse och i det folkrika Egypten, med 80 miljoner invånare, är militären i regimens hand.

Annons

Hittills har protesterna i Kairo, Alexandria och Suez slagits ned med våldsam hand. En dominoeffekt verkar i nuläget vara för mycket att hoppas på. Tunisien utgör ett undantag i regionen. Kopplingen mellan regimen och militären är exempelvis svagare än i övriga länder.

Det är ändå av uppenbar betydelse att folket gör sin röst hörd och att omvärlden får upp ögonen för det nordafrikanska förtrycket. Rädsla för att samhällsomvälvande uppror ska leda till att islamistiska krafter tar över har hämmat EU. Viljan att sätta upp skyddsmurar mot flyktingar från den afrikanska kontinenten har också bidragit till att man sett genom fingrarna med förtryckarregimerna.

I Tunisien har det otroliga hänt att ett korrupt och brutalt ledarskikt har lyfts bort av folkliga protester. EU och Sverige kan assistera i den fortsatta tunisiska processen, men man bör inte stanna där. Det är även ett gott tillfälle att säga ifrån om den egyptiska regimens övergrepp. Säkerhetstjänstens övervåld ska inte få ske i det tysta.

Högre löner, kamp mot korruptionen och mat på bordet står högst på demonstranternas dagordning. En av utmaningarna för ett nytt tunisiskt styre och för EU ligger i att inkludera islamiska rörelser i ett demokratiskt system.

Unionen har goda möjligheter att bistå med kompetens och erfarenhet i denna svåra process. Man kan gärna använda morötter men avstå från piskan. Tunisien kan bli ett föredöme i den arabiska världen. Ett land som klarade övergången från diktatur till demokrati utan våld och utan militär inblandning från främmande stater.

Även om protesterna i Algeriet, Egypten och Libyen slås ned kan uppkomsten av en demokratisk stat i arabvärlden inte överskattas som inspirerande exempel.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons