Annons

Stefan Eklund: En god jul med journalistik som gör skillnad

Journalistik som kräver tid och möda ger resultat. Det visar årets topplista på Borås Tidnings mest lästa artiklar.
Stefan EklundSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 23 december 2023
Stefan Eklund
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Önske-BT är här igen. En tradition som uppskattas, det vet jag. Vi gör den lite annorlunda i år, med start idag publicerar vi önskeartiklar under hela helgperioden, ända fram till trettondagen. Ni hittar dem på vår sajt bt.se, i minBT-appen, i e-tidningen (eBT kommer varje dag, även de pappersfria) och, förstås, i papperstidningen.

Jag önskar er en God Jul och en god läsning!

Annons

När året går mot sitt slut brukar vi ta en titt på vilken journalistik som har uppskattats mest av våra läsare. Sådant kan vi mäta digitalt nuförtiden.

Glädjande nog är det den journalistik som vi lägger ner mest tid och möda på som också läses mest.

På topplistan finns detta:

Kartläggningen av gängledaren Karwan Kamalis karriär. Här fanns en viktig historia att berätta om en person som enligt polisen har ”en negativ påverkan på lokalsamhället”. En viktig sak i samband med den publiceringen var att BT valde att publicera namn och bild på Karwan Kamali. En kursändring. Orsaken till den är att gängkriminaliteten har tagit så stor plats i det offentliga rummet att man numera kan säga att de som leder sådan verksamhet besitter en ansenlig makt. Har man makt har man också ett ansvar som kan utkrävas och då är namnpublicering alltid aktuellt.

Granskningen av Amir Badeie. Den handlade om mannen som lyckades lura både kommunala bolag, högskolan i Borås och ett antal rika boråsare som investerade miljonbelopp i hans ”vetenskapliga” projekt om mirakelmedel till fiskar, grödor som växer i öknen och målarfärg som kunde göra el. Efter många dagars och timmars hårt journalistiskt arbete kunde vi berätta en osannolik historia, som leder tankarna till vilken svindlar-serie på Netflix som helst.

Studentfirandet som avbröts av en stor brand. Mitt under det som normalt sett är en av Borås gladaste dagar startade en stor brand mitt i centrum som påverkade både firandet och den tutande lastbilskortegen som inte längre kunde köras fram på Allégatan. Här gjorde BT ett stort och oavbrutet pågående nyhetsarbete, inte minst genom vårt live-rapporterande via text och film. Mitt i allt också, en av årets bästa nyhetsbilder, tagen av BT-fotografen Jan Pettersson; studenten som firade, omsvept av en flagga, mitt i brandröken.

Branden under studenten i centrum.
Branden under studenten i centrum.Foto: Johan Valkonen

Det var tre exempel på journalistik som gjort stort avtryck och lästs av många. Fler exempel finns, som sportredaktionens omfångsrika och initierade rapportering om Elfsborgs väg till det missade guldet, kulturredaktionens artiklar och krönikor om turerna kring den stoppade utställningen av den iranska konstnären Sadaf Ahmadi och grävredaktionens avslöjande om rektorn i Borgstenas självsvåldiga hantering av skattepengar.

Allt jag nämnt ovan pekar på sådant som är viktigt för Borås Tidning: Att vara på plats och ge alla relevanta fakta när stora nyhetshändelser inträffar, att avslöja missbruk av offentliga medel och granska aktörer som påverkar vårt samhälle negativt men även att berätta om glädje och sorg i vardagen.

Vi fortsätter det här arbetet under 2024. Varmt välkomna att vara med då också.

Och som sagt, god jul! Borås Tidning kommer att göra sitt bästa för att bidra till den, med önskeartiklar och nyhetsjournalistik.

Fem lästips till från topplistan 2023

• Borås mest kända polis, Nadim Ghazale, lämnar polisyrket och intervjuas i BT. ”Jag har sårat många”, berättar han.

Drömhuset blev en mardröm för Zuana och Asmir Mehmedovic – de blev stående med ett halvfärdigt hus och en bitter tvist med entreprenören.

• Många boråsare har nått framgång på sociala medier – BT presenterar listan över dem som lyckats bäst.

Polisen i Borås arbetar med att punktmarkera gängen – BT:s reportageteam fick följa dem och kunde ge en unik inblick deras arbete.

• Efter 30 år blev Christian Utbult inte bli kvar som kund hos sin bank, för att han hanterade för mycket kontanter – det väckte stort engagemang hos läsarna.

Annons
Annons
Annons
Annons