Annons

Anela Murguz: En perfekt inramning av ett samhälle som har gett upp

Ett fåtal förstör för alla för att vi låter dem göra det.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 13 november 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Malmös Taha Abdi Ali och Elfsborgs Niklas Hult under söndagens fotbollsmatch i allsvenskans sista omgång mellan Malmö FF och IF Elfsborg på Eleda Stadion. En match kantad av stökigheter.
Malmös Taha Abdi Ali och Elfsborgs Niklas Hult under söndagens fotbollsmatch i allsvenskans sista omgång mellan Malmö FF och IF Elfsborg på Eleda Stadion. En match kantad av stökigheter.Foto: Andreas Hillergren/TT

Det har varit ett stökigt år i svensk fotboll med flera uppmärksammade incidenter på läktarna. Sett ur det perspektivet var söndagens händelser som utspelade sig i finalen mellan Elfsborg och Malmö FF den perfekta inramningen av säsongen.

I centrum stod som så ofta de förbjudna bengalerna. Ett fåtal Elfsborgssupportrar tände eld på säkerhetsnätet med dem. Kort därefter var det Malmö FF-supportrarnas tur att bränna av bengaler så till den grad att brandlarmet gick. Något som sammantaget ledde till att andra halvlek försenades kraftigt. Efter slutsignalen kastade Malmö FF-supportrar bengaler mot Elfsborgsläktaren.

Annons

Söndagens drama lämpar sig väl som studie över det faktum att ett hotfullt och våldsamt beteende sällan tycks komma med några konsekvenser. När ordningsvakter försökte upprätthålla ordningen hos bortaläktaren gick ett fåtal maskerade personer i publiken i konfrontation mot dem, bland annat genom att kasta en och annan bengal mot ordningsvakterna.

”Om polisen inte kan hindra personer från att smuggla in bengaler vid fotbollsmatcher – hur i hela friden ska man förhindra ett eventuellt terrordåd?”

Men något riktigt ingripande – som omedelbart satte stopp för våldsamheterna – var det inte tal om. Precis som när Malmö för några månader sedan skakades av kravaller till följd av en koranbränning, då ordningsmakten också stod passiv.

I stället sade en av kommentatorerna under tv-sändningen att det nog är bäst att ta bort det säkerhetsnät som fick ett fåtal fotbollssupportrar att se rött. Också det rätt symptomatiskt för vår samtid. Om det inte är barnfamiljerna och de verkliga fotbollsentusiasterna som måste maka på sig så får nätet göra det.

Om det inte vore för att beteendet får sådana konsekvenser för de övriga i publiken, för spelarna och för fotbollskulturen i sin helhet hade det varit lätt att skratta åt det hela. Man kan ändock inte låta bli. Nyligen antog Polismyndigheten ett förbud mot alla typer av väskor vid större evenemang med anledning av den höjda terrorhotnivån i Sverige. Men om polisen inte kan hindra personer från att smuggla in bengaler vid fotbollsmatcher – hur i hela friden ska man förhindra ett eventuellt terrordåd?

Söndagens match var den perfekta inramningen av en stökig fotbollssäsong, skrev jag inledningsvis. Jag menade visst den perfekta inramningen av ett samhälle som tycks ha abdikerat för våldsverkarna.

Annons
Annons
Annons
Annons