Annons

Kornelius Persson: Förse alla badplatser med hjärtstartare

När badolyckan är framme är det livsviktigt att ha en hjärtstartare nära.
Kornelius PerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 23 juli 2024
Kornelius Persson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Livboj är ett självklart inslag på kommunala badplatser. Lika självklart bör det vara med hjärtstartare som är lika viktiga att ha nära till hands vid drunkningsolyckor.
Livboj är ett självklart inslag på kommunala badplatser. Lika självklart bör det vara med hjärtstartare som är lika viktiga att ha nära till hands vid drunkningsolyckor.Foto: Johan Valkonen

Att fly sommarvärmen genom att ta ett svalkande dopp i en svensk insjö hör sommaren till. Att bada är dock inte helt riskfritt. Hjärt-Lungfonden beräknar att omkring 440 personer drunknar i Sverige varje år. Av dessa är det lite mer än hälften som överlever, även om många får bestående skador i varierande utsträckning.

Men det behöver inte vara så. Antalet dödliga drunkningstillbud kan minska genom att alla badplatser förses med en hjärtstartare.

Annons

Antalet personer som omkommer vid en drunkningsolycka är i dag mindre än en tiondel av motsvarande siffra från år 1900. Det visar att det i allra högsta grad går att minska dödssiffrorna med förebyggande arbete i form av exempelvis ökad simkunnighet, liksom att många genomgår en utbildning i hjärt- och lungräddning (HLR).

Men man kan komma ännu längre om det finns bra tillgång till hjärtstartare. Att få enbart HLR höjer sannolikheten att överleva ett hjärtstopp. Men det i särklass viktigaste för att ens livchanser ska öka är att kombinera HLR med elstötar från en hjärtstartare. Sannolikheten att överleva ligger då på omkring sjuttio procent.

”För även om det är förhållandevis få som drunknar, är det en stor tragedi när det väl inträffar. Och än värre när det går att minska antalet fall med dödlig utgång ytterligare.”

Trots att hjärtstartare kan vara livsviktiga vid drunkningstillbud uppger bara 17 av 290 kommuner att alla deras kommunala badplatser har en hjärtstartare. 2021 fanns det till exempel inte en enda hjärtstartare på Borås kommunala badplatser. Det är för dåligt. För även om det är förhållandevis få som drunknar, är det en stor tragedi när det väl inträffar. Och än värre när det går att minska antalet fall med dödlig utgång ytterligare.

Just därför behöver fler kommuner skynda på arbetet med att ha hjärtstartare tillgängliga på fler badplatser. Borås kommun har visserligen skalat upp arbetet något de senaste åren, men fortfarande finns det kommunala badplatser som saknar en hjärtstartare.

Det vore en rimlig målsättning för att inte fler ska dö i samband med drunkningsolyckor. Det är inte heller särskilt dyrt. Priset för en hjärtstartare och ett tillhörande skåp behöver inte kosta mer än 20 000 kronor. Mycket pengar för en privatperson, men inte för en kommun. Visst finns risker för stölder och skadegörelse. Det borde dock inte stå i vägen för att rädda fler liv.

Annons
Annons
Annons
Annons