Annons

Stig Fredrikson: Med Trump i Vita huset måste Europa ta större ansvar för Ukraina

Donald Trump har förberett sig så att inget ska kunna stoppa honom om han vinner.
Stig Fredrikson
Gästkrönika • Publicerad 10 september 2024
Stig Fredrikson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi måste förbereda oss för det värsta, skriver Stig Fredrikson och syftar på sannolikheten att Trump vinner USA:s presidentval.
Vi måste förbereda oss för det värsta, skriver Stig Fredrikson och syftar på sannolikheten att Trump vinner USA:s presidentval.Foto: Jose Luis Magana

Det kanske är mänskligt att hoppas på det bästa, att säga ”men så illa blir det väl ändå inte”. Men i fallet Donald Trump kan vi redan nu säga att ”jo, precis så illa kommer det att bli”, ifall han om knappt två månader vinner presidentvalet i USA.

Krönikören

Stig Fredrikson

är tidigare utrikeskorrespondent och utrikeskommentator i SVT.

Under sina fyra år som president 2017-2021 visade Trump, som vi alla vet, att han inte hade någon som helst respekt för USA:s författning eller de demokratiska principer om maktfördelning som är inskrivna i den.

Annons

Men under de åren lyckades medlemmar av hans egen regering blockera en del av hans projekt eller också stoppades en del åtgärder av kongressen eller domstolar.

Något sådant ska inte upprepas, om Trump blir återvald. Han har vid många tillfällen sagt att han ska vara mycket bättre förberedd den här gången. Han ska enbart omge sig med medarbetare som tänker som han och som lyder honom. Och särskilt om republikanerna får kontroll över kongressens båda kamrar kommer det att bli nästan omöjligt att bromsa Donald Trump. Högsta domstolen har redan en Trump-vänlig majoritet, och på det här sättet skulle författningens uppdelning i tre maktcentra – presidenten, parlamentet och domstolarna – vara helt satt ur spel.

”även vi som bor utanför USA skulle få leva med följderna av en ny mandatperiod för Donald Trump.”

De inrikespolitiska konsekvenserna av en Trump-seger skulle bli svåra att överblicka: miljoner papperslösa invandrare skulle deporteras, mycket av det välfärdsnät som ändå finns skulle monteras ned, pågående miljö- och klimatarbete skulle raseras, det skulle bli fritt fram för ökad exploatering av fossila bränslen, och skatterna skulle sänkas för det översta lagret av de redan rika.

Men även vi som bor utanför USA skulle få leva med följderna av en ny mandatperiod för Donald Trump. Visserligen har kongressen antagit en lag som ska förhindra att en amerikansk president tar USA ut ur Nato. Men som överbefälhavare och med makt över budgeten och anslagen till försvaret skulle Trump mycket väl kunna äventyra det amerikanska deltagandet i försvarsalliansen. Och vad är Nato utan USA?

Värst skulle dock konsekvenserna bli för Ukraina och för landets kamp för överlevnad som självständig nation. Donald Trump har tydligt visat att han har en fientlig inställning till Ukraina. Däremot är han mycket förtjust i Vladimir Putin. ”Han gillar mig, och jag gillar honom”, säger Trump om den ryske ledaren som är efterlyst av Brottmålsdomstolen i Haag för krigsförbrytelser. En återvald Trump skulle dra in USA:s stöd till Ukraina och kräva av landet att acceptera en fred på Putins villkor.

Över huvud taget gillar Donald Trump att umgås med alla möjliga auktoritära ledare, mycket mer än han gillar demokratiska ledare. Han tycks beundra makthavare som inte besväras av de restriktioner som gäller för folkvalda ledare i demokratier. Med Trump som president igen skulle hela den amerikanska demokratin vara i verklig fara.

Slutsatsen måste bli att Europa, inklusive Sverige, skulle tvingas ta på sig ett mycket större ansvar för att hjälpa Ukraina att överleva. Vi kan naturligtvis hoppas på det bästa. Men vi måste förbereda oss för det värsta. För ”så illa kommer det att bli” med Trump som president.

Annons
Annons
Annons
Annons