Annons

Anela Murguz: Med Trump vid makten blir Europa mer otryggt och osäkert

Valen i Georgien och Moldavien påminner om vad som står på spel för Europa.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad idag 13:00
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Donald Trump kan mycket väl komma tillbaka till Vita huset.
Donald Trump kan mycket väl komma tillbaka till Vita huset.Foto: Julia Demaree Nikhinson

I helgen stod det klart att det proryska partiet Georgisk dröm behåller regeringsmakten i Georgien. Både oppositionen och den sittande presidenten – som är EU-vänliga – anser att valet är stulet samt att landet har blivit utsatt för rysk påverkan och valresultatet har under veckan lett till stora protester i landet. Även internationella bedömare och beslutsfattare är tveksamma till om valet har gått rätt till. De svenska valobservatörerna Joar Forsell (L) och Johan Büser (S) vittnar båda om att valet inte går att betrakta som fritt.

Det georgiska valresultatet kommer bara en vecka efter folkomröstningen om ett framtida EU-medlemskap i Moldavien. Ja-sidan vann – med knapp marginal. Även i det fallet anses Ryssland ha försökt påverka omröstningen och liknande farhågor finns inför den andra omgången i presidentvalet som hålls på söndag.

Annons

Valen i såväl Georgien som Moldavien påminner om det säkerhetshot som Ryssland fortfarande utgör, främst mot de östländer som vill vara en del av det fria väst men också mot Europa i stort. Rysslands tendenser att utöva påtryckningar mot sårbara länder och regioner finns också i andra delar av Europa, som mot de delar av västra Balkan som ännu inte är en del av den europeiska unionen. Något som hamnat i skymundan i spåren av en allt mer upptrappad situation i Mellanöstern.

Samtidigt närmar sig det amerikanska presidentvalet. Ett val som i allra högsta grad lär påverka Europas säkerhet. Sedan den otroligt nyhetsintensiva sommaren – med Joe Bidens plötsliga tillbakadragande av sin presidentkandidatur, två mordförsök på republikanska kandidaten Donald Trump och Demokraternas sena lansering av Kamala Harris – ser spelplanen annorlunda ut nu när det är drygt en vecka kvar till valet.

”Det är möjligt att USA snart får en president som kan komma att kräva stora ukrainska eftergifter, som att överge områdena Krim och Donbass till Ryssland, i utbyte mot fred.”

Den ledning som Harris inledningsvis hade i opinionsmätningarna har avtagit. Den entusiasm och hoppfullhet som inledningsvis präglade hennes kampanj likaså. Det är oerhört jämnt mellan kandidaterna och det kan mycket väl bara vara några tusen röster som avgör det amerikanska presidentvalet.

Därför Demokraterna på en betydligt mer offensiv strategi. Exempelvis förde Harris under förra veckan förde ett resonemang om att Trump nog kvalar in i definitionen av en fascist. Sedan dess har debatten i mångt och mycket kretsat kring det. Det ska dock sägas att fascist-utspelet väcker uppmärksamhet efter att Harris i flera månaders tid kallats för ”comrade” av Trump-kampanjen.

Övriga världen behöver förbereda sig för en eventuell Trump-seger. Trump har tidigare sagt att han skulle få slut på Ukrainakriget på ett dygn. Tidsramen kan ifrågasättas kraftigt, men det är möjligt att USA snart får en president som kan komma att kräva stora ukrainska eftergifter, som att överge områdena Krim och Donbass till Ryssland, i utbyte mot fred.

Det skulle sända signalen att det lönar sig att bryta mot folkrätten genom att invadera en suverän stat. Något som är farligt i en tid då Ryssland har liknande fantasier om Georgien (som ju redan har blivit invaderat av Ryssland tidigare) och Moldavien.

Det skulle inte bara äventyra det tidigare östblockets säkerhet, utan hela Europas. Vinner Trump är Putin den första att fira.

Annons
Annons
Annons
Annons