Annons

Ny giv som måste lyckas

Al Capone-metoden, Alcatraz-projektet, ett svenskt FBI. Polisens nya giv i kampen mot den organiserade brottsligheten beskrivs i media i termer som för tankarna till amerikanska deckare och actionfilmer.
Ledare • Publicerad 3 september 2009
Akutintaget på Sahlgrenska sjuk-huset spärras av efter skottlossning.
Akutintaget på Sahlgrenska sjuk-huset spärras av efter skottlossning.Foto: Scanpix

Det låter förstås inte lika spännande att tala om nedbrytande av hämmande myndighetsbarriärer, hävande av sekretessregler och, naturligtvis, mer pengar och resurser.

Men det är ju det som det handlar om. Samarbete över de 21 länsgränserna, en central ledning och samverkan mellan tullen, skatteverket, kronofogden och kriminalvården. År 2006 öronmärktes dessutom 120 miljoner kronor i kampen mot den grova organiserade brottsligheten och en rad projekt startades. Ett av dem, Operation Las Vegas, har för övrigt bidragit till gripandet av spelkungen Rade Kotur.

Annons

Kampen mot den organiserade brottsligheten går nu in i en andra fas då nio aktionsgrupper på 200 man runt om i Sverige inleder sitt arbete. I Västra Götaland handlar det om 30 poliser som enbart ska jobba med spaning och utredning av kriminella gäng och nätverk.

Det är farligt att ställa alltför stora förhoppningar till att polisens arbete ska bära frukt med en gång. Även om vanliga människor i Göteborgsområdet längtar efter ett snabbt slut på skottlossning och bombdåd på öppen gata, så rör det sig om ett långsiktigt arbete från polisens sida.

Som chefen för länskriminalpolisen, Sven Ahlbin, slår fast handlar det om uthållighet. Det känns tråkigt att behöva konstatera att polisen många gånger tvingats lägga ned omfattande efterspaningar på grund av brist på resurser. Det ska det förhoppningsvis bli ändring på nu.

Samtidigt får man inte heller glömma bort orsakerna bakom gängbildningarna. Kampen mot nyrekryteringen är minst lika viktig som tillslag mot narkotikahandel och människohandel. Polisen måste därför vara synlig ute i förorterna och socialtjänst och skola bör tidigt fånga upp dem som är på väg in på fel spår i livet. Det måste skapas attraktiva alternativ till livet som kriminell.

Samhället måste också markera hårt mot förstagångsförbrytarna, liksom mot de tungt kriminella. Det vore därför bra med en skärpning av straffen mot grova brott som föreslås i straffnivåutredningen.

Det känns som om vi befinner oss vid ett vägskäl. Om det inte görs omfattande insatser mot gängen, nätverken och klanerna kommer de att i allt högre grad att kontrollera näringsliv och rättsväsende. Det måste vara en av polisens och hela samhällets viktigaste uppgifter att bekämpa en sådan utveckling.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons