Öppenhetens försvarare
Eller som statsvetarprofessorn bakom undersökningen, Marie Demker, själv rubricerar det på sin blogg: ”Fortsatt tolerans avseende invandrare och flyktingar”.
Rapporten ingår i den årliga SOM-undersökningen från Göteborgs u niversitet, som presenteras senare i veckan. En lägre andel än någon gång tidigare, 41 procent, säger att det är ett bra förslag att ta emot färre flyktingar i Sverige. 1992 var siffran 65 procent.
Ovanstående är ett av flera sätt att mäta inställningen till invandrare och flyktingar. Det finns fler. Men Demker konstaterar att attityden till flyktingmottagning har ”visat sig vara en god indikator för att spåra opinionsförändringar och opinionsmönster avseende tolerans för mångkultur och öppenhet gentemot det som upplevs som främmande”.
Inte oväntat skiljer SD:s sympatisörer ut sig, 94 procent av dem tycker att det är ett bra förslag att ta emot färre flyktingar. Samtidigt går MP:s och V:s sympatisörer åt andra hållet och blir alltmer generösa.
Det finns också ett samband med utbildning; ju lägre utbildningsnivå, desto större stöd för att ta emot färre flyktingar. Det mönstret är också mycket tydligt när man frågar om invandringen utgör ett hot.
När SD kom in i riksdagen var det lätt att känna oro. Inte endast för vad partiets mandat i riksdagen skulle innebära i voteringarna, utan också vilka effekter det skulle få på övriga partiers inställning.
Det finns länder där det faktum att partier med invandrarkritisk agenda tagit plats i parlamentet lett till att de etablerade partierna påverkats och lagt sig närmare dessa partiers problembeskrivning.
Sverige har valt en annan väg , vilket blev tydligt i förra årets ramöverenskommelse mellan MP och regeringen om asyl- och migrationspolitiken.
Det finns enskilda inslag i uppgörelsen som går att kritisera. Därtill har det kommit signaler om missnöje med att det brister i de uppföljande förhandlingarna. Regeringens representanter anklagas för senfärdighet.
De förebråelserna ska tas på allvar. Uppgörelser måste vårdas, även efter de storstilade presentationerna.
Dock är det alldeles uppenbart att det finns en bred uppslutning i riksdagen om färdriktningen: Sverige skall vara ett öppet land.
Självklart för många, ja uppenbarligen för allt fler. Men icke desto mindre angeläget att slå vakt om. Öppenheten behöver många försvarare.
Ledarredaktionen