Annons

Kajsa Kettil: Så här kan lilla Sverige göra världen bättre

Sverige kan inte få stopp på kriget, men här är tre områden som rör konflikten i Mellanöstern där vi kan bidra.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 5 oktober 2024
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
På måndag är det ett år sedan Hamas genomförde sin terrorattack i Israel. Sedan dess har konflikten mellan Israel, Hamas och Hizbollah drabbat civila hårt.
På måndag är det ett år sedan Hamas genomförde sin terrorattack i Israel. Sedan dess har konflikten mellan Israel, Hamas och Hizbollah drabbat civila hårt.Foto: Mohammed Zaatari

Det är lika bra att konstatera direkt: Värst drabbade sedan Hamas terrorattack för ett år sedan är israeler som har kidnappats och dödats, civilbefolkningen i Gaza som bombas och tvingas leva under förfärliga förhållanden och nu även libaneser som flyr undan de israeliska bomber som var avsedda för Hizbollahs ledare. Veckans iranska bombanfall fick även israeler att skynda till skyddsrummen, men mycket tyder på att Iran nöjer sig med de uppåt 200 raketer som avfyrades under tisdagskvällen.

Världen har hållit andan länge nu; blir det ett storkrig i regionen eller inte?

Annons

Dagligen debatteras och träts det om vems felet är liksom hur parterna ska gå med på om inte fred så åtminstone en vapenvila.

”Det finns anledning att ha rimliga förväntningar på vad Sverige kan åstadkomma på egen hand.”

Det är dessvärre inte mycket ett litet land som Sverige kan göra för att få stopp på kriget. Naturligtvis ska vi bidra genom att uppmana såväl FN som EU och olika organisationer att verka för fred – och det skadar inte om stats- och utrikesministern förutom att fördöma Hamas och Hizbollah även uppmanar Israel att besinna sig så att inte fler civila mister livet – men det finns anledning att ha rimliga förväntningar på vad Sverige kan åstadkomma på egen hand.

Här är tre konkreta saker Sverige kan fokusera på:

  1. 1 Ta emot skadade palestinska patienter, och även libaneser om det skulle behövas. Givetvis finns det olika sätt att hjälpa vid krig och katastrofer, men om vi har plats för ukrainska krigsskadade bör detsamma gälla människor från Gaza och Libanon vars sjukvård inte mäktar med tillströmningen till sjukhusen.
  2. 2Hitta en rimlig balans där svenska medborgare i Libanon får stöd att lämna landet utan att det sänder signalen att svenska staten har ansvar för att evakuera människor som har haft god tid på sig att lämna oroshärden. Stats- och utrikesministerns uppmaning till svenskar med resplaner har i flera månader varit glasklar: Res inte till Libanon! Lika tydlig har budskapet till medborgare som ändå valt att stanna i Libanon: Lämna landet! Trots detta bedömdes mellan 2 000 och 3 000 svenskar ha befunnit sig där när konflikten eskalerade och israelisk militär bombade de södra delarna av landet förra veckan. Vuxna, friska svenskar har ett stort ansvar att lösa utresa för sig och sin familj. Men i synnerhet när det gäller barn bör svenska staten hjälpa till med evakuering. De vuxna borde ha agerat tidigare, men barnen ska inte behöva lida för föräldrarnas senfärdighet.
  3. 3Ta fram en plan för att minska främlingsfientlighet i det svenska samhället. Hit räknas inte minst den antisemitism som drabbar svenska judar, men även hat mot muslimer. Ge rektorer och lärare verktyg att ta upp frågorna och vara tydliga med vilket språkbruk som är okej. Nej, det är verkligen inte lätt, men att ignorera problemet är att smita från en jobbig men viktig uppgift. I början av veckan träffade regeringen det judiska civilsamhället, lärare, myndigheter och experter för att diskutera hur antisemitism har påverkat samhället det senaste året och vad som kan göras åt problemet. Det var ett utmärkt initiativ som dock kräver konkreta resultat.

Sverige har inte makten att få till en tvåstatslösning som både Israel och Hamas accepterar, men vi ska inte acceptera vare sig muslimhat eller antisemitism i vårt eget land. Att agera på hemmaplan med det vi kan förändra är åtminstone ett litet steg mot en bättre värld.

Annons
Annons
Annons
Annons