Annons

Kajsa Kettil: Tuffa tider kräver fokus på kärnverksamheten

En tråkig budget är precis vad boråsarna förtjänar.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 10 oktober 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
De styrande partierna i Borås presenterar förslag till budget inför 2024 inför den stora budgetdebatten i fullmäktige nästa månad. Kerstin Hermansson (C), Ylva Lengberg (S),  Ulf Olsson (S), Linnea Kläth (MP) och Anna Svalander (L).
De styrande partierna i Borås presenterar förslag till budget inför 2024 inför den stora budgetdebatten i fullmäktige nästa månad. Kerstin Hermansson (C), Ylva Lengberg (S), Ulf Olsson (S), Linnea Kläth (MP) och Anna Svalander (L).Foto: Lars-Åke Green

Inflation och höga priser på mat, bränsle och el pressar både hushållens plånböcker och den offentliga skattkistan. Lägg till skjutningar och sprängningar, det pågående utnötningskriget i Ukraina och den gångna helgens terrorattack mot Israel och tillvaron känns rätt deppig. Kan man få ta semester från världen ett tag?

Inte det? Nej, men då är det väl bara att kavla upp ärmarna lite till och ta itu med verkligheten.

Annons

För en kommun i budgettider innebär det en balansakt med invånarnas behov och den ekonomiska verkligheten. Och med tanke på de senaste månadernas signaler om väntande underskott har nog få boråsare räknat med en massa spännande satsningar nästa år. Tvärtom har invånarna fått ställa in sig på nedskärningar inom välfärden och minskade möjligheter till nöjen, som exempelvis de tidigare planerna på att lägga ner Alidebergsbadet.

Nu ser badet ut att klara sig åtminstone ett år till. Det står klart efter att de styrande partierna på måndagen presenterade sitt förslag till budget för 2024. Förslaget kan sammanfattas som tråkigt men inte så illa som befarat. Förutom nämnda badanläggning har tjänster inom skolan legat i farozonen.

Glädjande nog är ett plusminusnoll-resultat inom räckhåll. Det kan dessutom ske utan att de rödgröna partierna har fallit för frestelsen att höja kommunalskatten. I stället beror det huvudsakligen på det tillskott i höstbudgeten som är tänkt att täcka en del av kommuners och regioners ökade utgifter. Totalt avsatte regeringen 16 miljarder kronor till kommuner och regioner, och av dessa går 76 miljoner till Borås.

De miljonerna gör skillnad. Trots det kan det bli aktuellt att använda en del av den så kallade resursutjämningsreserven – en sorts reservkassa för extra svåra tillfällen – som inrättades för ungefär tio år sedan. Därför gäller det att överväga varje utgift samtidigt som kommunen bör göra allt den kan för att underlätta för invånare utan inkomst att hitta ett arbete och nå egen försörjning.

Det finns egentligen bara en enda fördel med bistra tider: De tvingar fram effektiviseringar och bantar ner onödiga kostnader. För Borås stads del sker det i form av försäljning av verksamhet som inte måste vara kommunal. Enligt Ulf Olsson handlar det om tomma lokaler.

”Det finns egentligen bara en enda fördel med bistra tider: De tvingar fram effektiviseringar och bantar ner onödiga kostnader.”

I det här läget behövs varje åtgärd som ger utrymme till det offentligas kärnverksamhet, för kommuners del skola och omsorg.

En liten ljusglimt i det budgetförslag som fullmäktige ska ta ställning till senare i höst finns i skolan: Två miljoner kronor satsas på böcker till skolan och förskolan. Det är rätt prioriterat i en tid där tryckta läromedel i svenska skolor generellt har fått stå tillbaka till förmån för digitala verktyg. Det ligger dessutom i linje med regeringens ambitioner att elever ska få fler fysiska läroböcker. I våras meddelade skolminister Lotta Edholm (L) att skolor ska kunna söka bidrag för just läroböcker. Det skulle ge ytterligare guldkant i många klassrum, även i Borås.

Annons
Annons
Annons
Annons