Damlaget hårt drabbat i väntan på renoverat konstgräs
Här saknas innehåll
Konstgräsplanen på Örby IP byggdes 2008 med hjälp av ett anläggningsbidrag från Marks kommun på 4 miljoner.
Sedan dess har IFK Örby ansvarat för drift och underhåll, själva nyttjat planen för både elit- och ungdomsverksamhet samt hyrt ut den.
”Det är som att springa på asfalt. Tränar jag på konstgräset får jag ont i knäna, de svullnar och jag kan inte träna dagen efter.”Anna Lundstedt
Nu är planen tolv år gammal och i behov av genomgripande renovering.
– Inte ett grässtrå står upp, den är ”ihoplappad” och enormt hård; extremt skadlig skulle jag säga, säger Martin Georgsson, tränare i IFK Örbys damlag.
Klubben har sökt bidrag från olika organisationer och finansierar en mindre del själva. Utöver det sökte man i april också ett bidrag på 2,5 miljoner kronor från kommunen.
Kultur- och fritidsnämnden är positiva till en renovering men kostnaden ryms inte inom nämndens budget och därför skickade man ärendet vidare till kommunstyrelsen.
För damlaget får väntan stora konsekvenser
– Det är som att springa på asfalt. Tränar jag på konstgräset får jag ont i knäna, de svullnar och jag kan inte träna dagen efter. Jag vill ju inte hellre få allvarligare skador på grund av jag inte är rörlig i knäna, säger Anna Lundstedt, lagkapten.
Lagkamrat Felicia Söderberg har samma bild.
– Det tär på kroppen. Låsningar och ont i ryggen, det är jättetråkigt, säger hon.
Att ett renoveringsbeslut inte ännu är taget oroar Martin Georgsson.
– Belastningsskador är inget att leka med för det kan bli väldigt mycket värre i slutändan. Damerna har det värst nu men herrarna känner också av det och vi har ju unga fotbollsspelare som också spelar på det här, säger Martin Georgsson
Vad tycker du att kommunen borde göra?
– Byta ut det så snart som möjligt. Det handlar ju om hälsan för många fotbollsspelare, belastningsskador kan sluta i ännu värre saker och kommunen har skjutit väldigt länge på det här.
Det handlar om mycket pengar, har ni förståelse för att nämnden inte kan säga ja direkt?
– Det är definitivt mycket pengar men man får se det långsiktigt. Nu har detta varit i 12 år och ett nytt håller betydligt längre.
Kunde klubben agerat i ett tidigare skede?
– Jag tycker vi har varit ute i god tid. Vi har reagerat för länge sedan men kommunen har skjutit på det. Nu agerar vi mer kraftfullt för att vi ser att vi får fler och fler skadade spelare, säger Martin Georgsson.
Vid tillfället när denna artikel skrevs var ärendet kring konstgräset på Örby IP med på kommunstyrelsens septembermöte och klubben får fortsatt vänta på ett besked.
– Skulle det bli en försäsong till på den planen så känns det väldigt vemodigt för jag vet att vi bara tränar där och aldrig på gräs. Då kan jag bara vara med på en träning av fyra och måste träna resten bredvid, säger Anna Lundstedt.
Beslutet om bidraget som IFK Örby sökt ska nu tas upp i kommunstyrelsen och sedan gå vidare till kommunfullmäktige.