Geniförklarade vegankocken lurade rika boråsare på miljoner
Veganrestaurangen och svampexperimenten var bara början.
Amir Badeie hittade på mirakelmedel till fiskar, grödor som växer i öknen och målarfärg som kunde göra el – och bluffimperiet fortsatte växa.
Snart hade flera miljoner investerats i hans olika företag.
– Jag känner mig som en idiot som inte genomskådade det här, säger en av de drabbade.
Det här är del två i berättelsen om kocken som geniförklarades, tog pengarna och försvann.
Borås/Mark • Publicerad 17 september 2023 • Uppdaterad onsdag 16:28

Info

Granskningen är ursprungligen publicerad september 2023, i samband med att Amir Badeie nu åtalas för omfattande bedrägerier lyfts BT:s ursprungliga granskning av händelserna upp igen.

När det populära lunchstället Raw food café i centrala Borås stängde i mitten av 2020 var den officiella förklaringen att pandemin satte stopp för lönsamheten. Ingenting nämndes om att Amir Badeie i själva verket plötsligt stod ensam kvar efter att de två anställda abrupt lämnat honom, när de insett att han lurat dem på de 150 000 respektive 525 000 kronor de trott skulle göra dem till delägare i restaurangen.

Annons

Den här motgången, liksom det faktum att högskolan just stängt av honom från de senaste två årens i realiteten resultatlösa doktorandstudier, lyckades Amir Badeie dock vända till sin och sin framtida karriärs fördel.

Det handlade bara om att revidera historieskrivningen.

– Enligt Amir hade han uppfunnit ett världsunikt sätt att odla svamp på och göra köttersättning av. Professorn försökte sno hans idéer, det var därför Amir var tvungen att fly högskolan.

Citatet kommer från en av alla de privatpersoner och företagare som tillsammans kom att investera mångmiljonbelopp i några av de närmare 20-talet olika företag Amir Badeie startat de senaste åren.

Och den versionen av historien verkar ha gått hem, för samma avgörande berättelse har återgetts av i princip alla de som blev investerare i Badeies bolag som BT har talat med.

Flera av dem hade från början stött på den driftige entreprenören Amir Badeie på Raw food café, som kunder.

Några hade även besökt de event som högskolan anordnat, där Amir Badeie, under professor Mohammad Taherzadehs övervakning och mediernas rapportering, serverade svampbaserad mat som påstods vara unik.

– Jag var ofta och åt i hans restaurang när han drev den, maten var ju väldigt god och jag har alltid varit intresserad av kost. Amir var en supercharmig person som man lätt kom i snack med och efter hand förstod man att han även höll på med något på högskolan som skulle bli stort. Så jag gick på en av de där provsmakningarna på högskolan och det verkade ju jättetrovärdigt, minns en av de blivande investerarna.

Den här typen av kontakter kom senare väl till pass för Amir Badeie, när såväl restaurangen som doktorandstudierna kapsejsat. Nu kontaktades de gamla kunderna och informerades om den enorma affärspotential som fanns i de unika upptäckter Amir Badeie påstod att han gjort under sina två år som forskarstudent på högskolan. Allt som behövdes var kapital.

Rullade biffar, majonnäs och till efterrätt en chokladkaka – allt tillagat av basingrediensen svampbiomassa från högskolans laboratorium. Det var åtminstone vad doktoranden Amir Badeie påstod vid det välbesökta seminariet i november 2019, men enligt personal som då arbetade på Badeies restaurang Raw food café kom alla ingredienser från deras vanliga grossist.
Rullade biffar, majonnäs och till efterrätt en chokladkaka – allt tillagat av basingrediensen svampbiomassa från högskolans laboratorium. Det var åtminstone vad doktoranden Amir Badeie påstod vid det välbesökta seminariet i november 2019, men enligt personal som då arbetade på Badeies restaurang Raw food café kom alla ingredienser från deras vanliga grossist.Foto: Ceasar Segergren
”Amir startade nya företag på löpande band, det var omöjligt att hänga med i varför och vad de egentligen skulle ägna sig åt.”
En av investerarna

Redan från början siktades det högt och eftersom flera av restaurangens kunder hade höga befattningar inom bankvärlden och näringslivet var de lämpliga samtalspartners för Amir Badeie. Flera av dem bidrog med tips på kapitalstarka investerare.

– Men det blev aldrig något av det. Så fort de ställde frågor och krav så backade Amir ur. Det var sekretesskäl, ”det kändes inte rätt”, det var det ena med det tredje, säger en av personerna som Amir Badeie tog kontakt med.

Det blev snart uppenbart att taktiken behövde ändras.

– Någon kläckte idén att istället för att sikta på bara en stor investerare vore det nog lättare att få in fler som gick in med mindre belopp, säger en person som själv blev ett exempel på att den nya taktiken fungerade.

Plötsligt handlade det om mer hanterliga summor som flera av de personer Amir kontaktat från början själva kunde satsa. När vintern övergick i vår 2021 började insättningar på mellan 100 000 och en halv miljon kronor ramla in till Amir Badeies nystartade bolag Food Innovation Sweden Holding AB, kallat Finsab.

Totalt har BT funnit åtminstone ett 20-tal privatpersoner och en handfull företag som tillsammans har investerat mångmiljonbelopp i Badeies bolag och projekt.

Med pengar på kontot och förväntansfulla aktieägare i ryggen skaffade Amir Badeie ett hyreskontrakt för verksamheten.

I Rydal, utanför Kinna i Marks kommun, hade kommunens fastighetsbolag länge letat efter fler hyresgäster till den gamla industrifastigheten invid Viskan som är förklarad som ett värdefullt byggnadsminne. 2021 hyste den ståtliga byggnaden i princip bara Rydals museum och kommunfullmäktiges sammanträden, så det fanns gott om tomma, outhyrda utrymmen lediga.

Finsab flyttade in i rymliga lokaler på bottenplanet i ena hörnet av byggnaden, där nyanställd personal satte igång med allt ifrån att montera skrivbord till att snickra odlingslådor.

Redan innan några odlingar att tala om hann komma igång ansågs lokalerna vara för små, varpå ett nytt hyreskontrakt à 60 000 kronor i månaden skrevs för Rullsalen, den över 1 100 kvadratmeter stora lokalen på våningen ovanför Rydals museum.

Här var det dock ett annat nystartat bolag som stod på hyreskontraktet: Sjuhärads fisk och räkor AB. Inhyrda hos dem, i sin tur, fanns flera andra av Amir Badeies nystartade företag, som Merenergi Borås AB, Hydro Cibus AB, COTVÅ Borås AB och Laxlusen AB.

– Amir startade nya företag på löpande band, det var omöjligt att hänga med i varför och vad de egentligen skulle ägna sig åt, säger en av de personer som ändå valde att investera i flera av bolagen.

De ursprungliga planerna, att med en revolutionerande ny metod odla svamp som proteinrik köttersättning, hamnade nämligen snabbt i skuggan av nya, häpnadsväckande innovationer som Amir Badeie hade gjort.

– Det började med att svamparna även skulle bli ett revolutionerande nytt fiskfoder och sedan hade han en helt ny lösning på hur man bedriver fiskodling. I samband med det hade han även nya lösningar på både vattenrening och avsaltning av vatten, berättar en investerare.

– Han kunde även få grödor att växa i ökenlandskap med minimal tillsats av vatten, och rena koldioxid med membranfilter och omvandla det till biobränsle. Plus få solpaneler att utvinna effekt även på natten, och skapa en fasadfärg som genererar el till huset den är målad på, berättar en annan investerare.

Ett par veckor efter att fem av Amir Badeies företag försatts i konkurs lös ännu odlingslamporna över de misslyckade gurk-, tomat- och basilikaodlingarna i Rullsalen i Rydal.
Ett par veckor efter att fem av Amir Badeies företag försatts i konkurs lös ännu odlingslamporna över de misslyckade gurk-, tomat- och basilikaodlingarna i Rullsalen i Rydal.Foto: Anders Egle

Inte minst det påstått världsunika vattenreningssystemet fångade investerarnas intresse – särskilt som Amir Badeie sade sig vara nära ett kontrakt med ett land i arabvärlden värt flera miljarder kronor.

– Det skulle vara en helt revolutionerande metod som gjorde att man i stort sett kunde dricka det som tidigare var avloppsvatten efter bara en halvtimme, berättar en företagare som investerat i ett av Amir Badeies bolag.

Företagaren själv har tidigare skaffat sig en ansenlig förmögenhet genom att bygga upp ett företag från noll och sedan sälja det till ett i den branschen världsledande bolag. Nu lever han på att återinvestera vinsten i nya projekt som gärna ska syfta till att förbättra världen.

– Jag har ju barn och tänker inte bara på mig själv längre utan vill gärna bidra till något gott om jag kan. En kompis tipsade om den här killen, Amir Badeie, som tydligen doktorerat och var väldigt, väldigt högt uppsatt på högskolan men samtidigt drev Raw food café som ett forskningsprojekt. Alla var helt lyriska över det som serverades där och Amir kunde till och med hjälpa kunderna med att förbättra deras tarmflora. Nu hade han som forskare knäckt hur man med svamp kunde lösa proteinbehovet och matförsörjningen i hela världen, berättar företagaren.

Tillsammans med sin barndomskompis, numera chef för en av bankerna i centrala Borås, valde han att satsa i ett av Badeies bolag. 450 000 kronor vardera gick de in med.

– Vi såg potentialen i uppfinningen som en ”game changer”; dels finansiellt för oss själva men framför allt för världens matförsörjning. Om det funkade vore det ju … boom, liksom!

Flera investerare trodde så mycket på potentialen i åtminstone några av Amir Badeies alla idéer att de inte bara satsade hela årslöner och mer därtill i hans företag, utan även sade upp sig från sina arbeten och istället började jobba för Badeie i Rydal.

– Amir var väldigt övertygande och framstod som ett geni. När han sa ”Fan, du är precis en sån kille som vi behöver för att kunna förverkliga det här!”, då blev man ju smickrad och trodde på det, säger en av investerarna som också blev anställd.

Någon direkt insyn i verksamheterna fick dock vare sig investerarna eller personalen. Amir Badeie levde under ett års tid under skyddad identitet – enligt egen uppgift till kollegorna eftersom hans forskning och kunskap var så värdefull och internationellt åtråvärd att han levde under hot.

Även lokalerna i Rydal behövde enligt Badeie skyddsklassas på grund av hotet om industrispionage, och för trygghetens skull anställdes en erfaren säkerhetschef med bakgrund som polis.

– Jag behövde en ny utmaning i mitt yrkesliv och här fanns en disputerad forskare som påstod att han hade patent som skulle revolutionera produktionen av fisk och fiskfoder med en unik vattenreningsteknologi. Ett företag med fokus på hållbarhet och mänskliga ödesfrågor. Vem vill inte vara med på en sådan resa? säger säkerhetschefen, som inte bara blev anställd utan även investerade sammanlagt 1,5 miljoner kronor i fyra av Amir Badeies företag.

När investerarna väl hade satt in sina pengar, lämnat sina tidigare arbeten och istället börjat jobba i Rydal, upplevde flera av dem att tonen från Amir Badeie ändrades.

– Det började med att han pratade skit om de andra. ”Den och den läcker information. Den är en idiot – snacka inte med honom”. I efterhand fattar jag att han inte ville att vi skulle prata med varandra om alla frågor vi hade, säger en av de anställda.

För frågorna de hade var trots allt många.

– När ska produktionen av alla olika uppfinningar komma igång? Varför försöker vi istället, utan att lyckas, odla tomater, gurka och basilika ur odlingslådor som läcker vatten ner i museet? Blev vi anställda som ekonomer, innovation managers och säkerhetsansvariga för att ägna dagarna åt att snickra, vattna gurkor och mata fiskar i två läckande barnpooler? frågar sig fortfarande en av de anställda.

Svaret på alla frågor var enkelt: detta var en demonstrationsanläggning, ett showroom, en småskalig variant där nya potentiella investerare från hela världen kunde se principerna som Amir Badeie sedan enkelt kunde skala upp.

Och för den sakens skull krävdes mer utrymme.

De dryga 300 kvadratmeter som Amir Badeie först hyrde i Rydals källare visade sig snabbt vara för trånga för alla framtidsplaner entreprenören hade. Ytorna kompletterades därför med Rullsalens drygt 1 000 kvadratmeter, där ett tiotal av Badeies nystartade företag samsades om utrymmet ovanpå museet.
De dryga 300 kvadratmeter som Amir Badeie först hyrde i Rydals källare visade sig snabbt vara för trånga för alla framtidsplaner entreprenören hade. Ytorna kompletterades därför med Rullsalens drygt 1 000 kvadratmeter, där ett tiotal av Badeies nystartade företag samsades om utrymmet ovanpå museet.Foto: Joel Engblom

Här saknas innehåll

Hemma i Marks kommun var politikerna redan exalterade över den världsunika forskning som tydligen bedrevs i Rydal, även om ingen, varken Amir Badeie eller kommunala företrädare, riktigt kunde återge vad det egentligen handlade om när BT ringde och frågade. När Amir Badeie även efterfrågade industrimark i det redan trånga industriområdet Skene skog gav politikerna de kommunala tjänstemännen uppdraget att snabbt förbereda ny byggbar mark.

När det var dags för konkreta möten med kommunen höll huvudpersonen dock oftast en låg profil och lät de medföljande investerarna sköta snacket.

– En gång hoppade han av mötet med Marks kommun tio minuter innan vi skulle gå in. Då satt jag och en annan kille där med kommunen, men vi visste ju ingenting. Två timmar senare hade vi möte med ett av Sveriges största byggbolag om samma sak, då satt vi där och svamlade. Helt jävla sjukt och fruktansvärt pinsamt, säger en av investerarna.

Trots att Marks kommun iordningställde ny industrimark blev det aldrig något bygge för Amir Badeie i Skene skog. När det visade sig att den gällande detaljplanen inte tillät verksamheter med den typen av vattenanvändning som fiskodling kräver, hade Amir Badeie inte tid att invänta knådningen av en ny detaljplan genom de kommunala kvarnarna.

Istället vände han sig till andra kommuner i och runt Sjuhärad. I Borås kontaktades en fastighetsägare med ledig tomtmark i Viared, men nu handlade planerna som presenterades istället om avancerad vattenrening för att möta potentiella hot som världen står inför från alltifrån Ryssland till terrorister.

– Jag träffade bara Amir Badeie en gång, i Rydal, och det var jättekonstigt. När han skulle komma in i rummet fick man James Bond-känsla, som att här kommer en hemlig agent, ungefär. Jag fick skriva på sekretessavtal och det var hysch-hysch om allting. Det lät på dem som att de ville bygga upp ett multinationellt konglomerat, säger fastighetsägaren, som trots allt osannolikt han fick höra valde att gå vidare med processen.

– Hade det inte varit för alla andra förtroendefulla personer som Amir Badeie hade med sig så hade jag ju aldrig trott att det här ens var rimligt. Men jag hade träffat hans advokat i samband med andra affärer, liksom ett par bankmän som hade investerat och börjat jobba för Badeie. Trovärdiga samhällsmedborgare som blev som en första referenscheck för mig.

Totalt har BT funnit åtminstone ett 20-tal privatpersoner och en handfull företag som tillsammans har investerat mångmiljonbelopp i Badeies bolag och projekt.
Totalt har BT funnit åtminstone ett 20-tal privatpersoner och en handfull företag som tillsammans har investerat mångmiljonbelopp i Badeies bolag och projekt.

Amir Badeies önskan var att på en specialbyggd husgrund bygga en 10 000 kvadratmeter stor industribyggnad som skulle rymma gigantiska vattentankar. Fastighetsägaren skulle stå för byggkostnaden som beräknades till minst 80 miljoner kronor och byggnaden skulle sedan hyras av Amir Badeies företag.

– Som vanligt ville jag ha bankgarantier som visade att bolaget hade de pengar som behövdes, men då skrattade Badeie bara och sa att jag kunde få låna pengar av honom, om jag behövde. Det var väldigt mycket prat om att det handlade om nationell säkerhet och att det var en rik stat i Mellanöstern som skulle finansiera dem, säger fastighetsägaren, som dock envisades med att vilja se bankgarantier från en svensk bank innan han gick vidare med affären.

– Då var det advokaten som skötte kommunikationen och sa ”det är på gång, det är på gång”, men det kom aldrig något. När jag kollade lite närmare på Amir Badeies bolag såg jag att de var helt nystartade och bara hade kapital som en bättre utekväll. Det var ju bara piss och kattskit alltihop.

Fastighetsägaren meddelade i ett mejl att han inte längre var intresserad av att göra någon affär.

Lyckan var dock större på annat håll för Amir Badeie – i Mölnlycke. Där hade ett livsmedelsproducerande företag nyligen gått omkull och nu auktionerade konkursförvaltaren ut maskinparken, inklusive första tjing på hyreskontraktet för den 5 500 kvadratmeter stora lokalen. När budgivningen var över i november 2022 stod Amir Badeie som vinnare med sitt bud på närmare 50 miljoner kronor.

Allt som behövdes, åtminstone till en början, var en handpenning på drygt åtta miljoner kronor.

Den här gången fick Amir Badeie fram pengarna och betalade. Konkursförvaltaren Jörgen Wistrand var nöjd med att ha nått ett avtal – ända tills resterande del av köpeskillingen skulle komma in.

– Vi tog inga bankgarantier men vi fick bland annat se kontoutdrag som visade att det fanns betalningsförmåga för hela beloppet. Om de dokumenten var förfalskade har jag ingen uppfattning om men den fulla betalningen kom i alla fall aldrig in, säger advokat Jörgen Wistrand.

Amir Badeies förklaring till varför fullföljandet av affären drog ut på tiden var att förhandlingarna om hyran för lokalen strulade. Fastighetsägaren ville ha för mycket betalt, det var bara det som var problemet enligt Badeie, som ändå passade på att plocka ut maskiner och utrustning från lokalerna och flytta dem till Rydal.

– Det gick långa perioder utan att vi fick någon kontakt med Badeie och det sa hans advokat att han inte heller fick. Men eftersom det hade betalats ett substantiellt belopp i handpenning hade vi ändå tålamod och utgick ifrån att affären skulle gå igenom, annars hade vi avbrutit kontakten tidigare, säger Jörgen Wistrand.

Men – det blev aldrig någon fullföljd affär i Mölnlycke heller, trots att Badeie ständigt lovade att full betalning var på gång. Det var den inte, visade det sig, och därmed brann de drygt åtta miljoner kronor som Amir Badeie betalt i handpenning inne och tillföll det säljande konkursboet.

– Jag har ju pratat med folk och läst vad som har stått i BT tidigare om Amir Badeie och har förstått att det här agerandet verkar vara ett slags mönster. Som advokat har jag aldrig varit med om att ha en avtalspart som har uppfört sig på det här sättet, det är ju helt unikt och har orsakat stora kostnader och förseningar. Det här är ett ärende som jag aldrig kommer att glömma utan lär tänka tillbaka på när jag pensionerar mig, säger konkursförvaltaren Jörgen Wistrand.

Att affären i Mölnlycke inte blev av fick inte Amir Badeie att tappa modet – istället vändes blicken mot Varberg. Där slöt han i januari 2023 ett köpeavtal med kommunen om en 65 500 kvadratmeter stor industritomt i Värö-Backa för närmare 12,5 miljoner kronor. Handpenningen på tio procent skulle betalas inom en månad – men uteblev. Trots att sista betaldatum flyttades fram flera veckor och trots att Amir Badeie lovade att betalningen skulle komma så gjorde den aldrig det och den 12 april i år hävde Varbergs kommun köpet.

Under alla försök att skaffa industrimark och lokaler var framtidstron fortfarande god hos både gamla och nya investerare. Flera hugade intressenter följde med på Amir Badeies återkommande avtals- och investeringsresor till både Norge och Dubai, där han sade sig ha avtal som var signerade och klara – alla med en vinstmarginal på hisnande 80 procent.

Flera investerare BT talat med vittnar om hur Amir Badeie påstått att ett avtal i Dubai gällande fiskfoder var klart, värt närmare en miljard kronor årligen i ett decennium framåt. Ett annat flerårigt miljardavtal i Dubai skulle vara på gång, för leverans av svenskodlad lax. Ett tredje avtal, med antingen ett norskt företag eller norska staten, beroende på vilken investerare Amir Badeie berättat det för, gällde en miljon laxlusplattor årligen, till ett värde av närmare två miljarder kronor per år.

Badeie hävdade nämligen att han knäckt problemet med parasiten laxlus, som plågar fiskodlingar över hela världen.

– Han skulle tillverka en slags platta, runt en kvadratmeter stor och med ett hemligt medel på. När plattan sänktes ner i fiskbassängen skulle laxlusen hellre sätta sig där än på laxen. Även om Amir sa att han hade ett färdigt avtal med norrmännen så fick vi aldrig se någon platta, utan plötsligt skulle det hemliga medlet istället finnas i fiskfodret och ätas upp av laxen, säger en av investerarna.

– Problemet var bara att när Amir till slut tvingades demonstrera det hela för några norrmän som var på besök i Rydal fick han erkänna att även fisken dog. Vad det egentligen var i det där medlet han visade upp fick vi aldrig veta, säger en av Amir Badeies anställda.

Att en och samma person kunde ha så många lösningar på så många olika problem i världen verkar ingen av investerarna som BT talat med ha reflekterat över – då.

Tvärtom – säkerhetschefen, som redan satt in totalt 1,5 miljoner kronor i fyra av bolagen, beslöt sig för att satsa ytterligare en miljon kronor. Det enda som räddade kvar de pengarna var att det kontonummer Amir Badeie angav för inbetalningen inte gick till ett företag, utan visade sig vara ett privatkonto, vilket gjorde att banken stoppade transaktionen.

En annan investerare, som redan satsat närmare en halv miljon kronor, hade också långt gångna planer på att gå in med ytterligare pengar.

– Det var bara dagar ifrån att trycka på knappen, men jag började känna att det barkade åt fel håll när jag försökte ställa frågor om alla de här innovationerna och Amir bara duckade undan och började prata om nya uppfinningar, den ena konstigare än den andra.

Kulmen, berättar investeraren, nåddes när Amir Badeie påstod att han även kunde odla fram nya kroppsorgan.

– Det var när jag ställde en fråga om en annan grej som Amir istället pekade på en flaska med något konstigt i och sa ”Jag odlar lungor här”! Men vad säger du, sa jag – odlar du lungor? Jajamän, och hud kunde han också odla, av bakterier, det hade han nyss uppfunnit tillsammans med världens främsta forskare på området i Indonesien!

Investeraren drog sig därefter ur vidare affärer med Amir Badeie.

Det gjorde dock inte en annan investerare, som tidigare arbetade som innovationsrådgivare på Högskolan i Borås men sade upp sig och istället började arbeta för Amir Badeie i november 2022. Han satte in 300 000 kronor på angivet konto i tron att han skulle få aktier – vilket han inte fick, enligt samma mönster som Amir Badeie etablerat med sina anställda och investerare redan under tiden på Raw food café.

– Kontot jag satte in pengarna på visade sig gå till en bank i Värmland, men banksekretessen gör att jag inte kan få veta vems konto det är. Men jag har aldrig fått någon aktiebok eller liknande och aldrig blivit kallad till bolagsstämma, trots att jag har efterfrågat det, både av Amir Badeie och hans advokat.

Var pengarna som fanns på Badeies olika företagskonton kom ifrån var en fråga som väcktes av revisionsfirman Ernst & Youngs revisor vid ett möte redan i slutet av september 2022. Enligt ett vittne som var närvarande ska Amir Badeie där och då ha förklarat hur han för in pengar från sitt ursprungsland Iran till Sverige, via det så kallade hawala-systemet. Saknar man tillstånd från Finansinspektionen räknas den typen av ekonomiska transaktioner som brott mot regelverket för penningtvätt – och med den vetskapen valde revisorn att avgå från de fem bolag han var satt att granska.

”Skälet till att vårt uppdrag har upphört i förtid är att vi inte har kunnat erhålla tillräcklig kundkännedom” löd revisorns rapportering till Bolagsverket.

Här hade saken kunnat vara ur världen. Den här typen av aktiebolag kan välja om man vill ha en revisor eller inte – men valet man gjort måste vara registrerat hos Bolagsverket. En ändringsanmälan av bolagsordningen, där kravet på revisor var borttaget, skickades därför in, men eftersom Amir Badeie inte betalade ändringsavgiften à 1 000 kronor per bolag försattes de fem företagen automatiskt i tvångslikvidation i slutet av maj 2023. Företagen levde ju inte upp till sina gällande bolagsordningar.

Efter att likvidatorerna, precis som BT och den kommunala hyresvärden i Rydal, misslyckats med att få kontakt med Amir Badeie försattes Sjuhärads Fisk & Räkor AB, Laxlusen AB, Food Innovation Sweden AB och ytterligare två bolag i konkurs knappt tre veckor senare.

Kvar står nu den handfull anställda som i flera fall fått sparken via ombud efter bara en kort tid på jobbet, utan att löner och pensionsinbetalningar betalats som de ska. Gemensamt för alla anställda och investerare som BT har pratat med är att de idag tycker att det är pinsamt att ha låtit sig luras av Amir Badeie – och det är därför ingen av dem vill framträda med namn.

Ingen av dem säger sig ha satsat så mycket pengar att de med förlusten riskerar hela sin personliga ekonomi, men flera har framför allt mått mentalt dåligt av det som hänt – inte minst de som i god tro har tipsat släkt, vänner och bekanta om att också investera i Amir Badeies olika företag.

– För min del handlar det om en förlorad årslön och det är ju oerhört tråkigt. Men är man så jävla korkad så får man väl stå sitt kast, kan jag också känna. Många av oss som gick in i det här såg det nog som en jättedyr lottsedel. Går det så går det, skiter det sig så skiter det sig. Det är ju en girighetsfråga, såklart. ”Tänk om det här blir jättestort, så är man inte med”, säger en investerare, som brottas med dubbla känslor inför det som har hänt.

– Jag tycker ju att jag själv är en idiot som inte har genomskådat det här. I mitt jobb är jag ändå van vid att granska grejer och som professionell investerare hade man aldrig gått in utan att kolla allting noga, om patent var på plats och så. Jag vet inte riktigt varför jag inte gjorde det nu… Men man vill ju väl och på så sätt skulle jag nog säga att jag känner mig utnyttjad. Jag har nog blivit lite besviken på mänskligheten, och det är ju också en lärdom, säger investeraren.

Här, på den högt belägna skärgårdstomten med havsutsikt som Amir Badeie köpte privat för närmare fem miljoner kronor i oktober 2022, har en trävilla med två våningar och 200 kvadratmeter boyta vuxit fram det senaste året. På byggentreprenörens sociala medier har man via filmklipp kunnat följa hur alltifrån stora fönsterpartier till personbilssläp har levererats med helikopter till bygget på den bilfria ön.
Här, på den högt belägna skärgårdstomten med havsutsikt som Amir Badeie köpte privat för närmare fem miljoner kronor i oktober 2022, har en trävilla med två våningar och 200 kvadratmeter boyta vuxit fram det senaste året. På byggentreprenörens sociala medier har man via filmklipp kunnat följa hur alltifrån stora fönsterpartier till personbilssläp har levererats med helikopter till bygget på den bilfria ön.Foto: Anders Egle

Amir Badeie själv ger dock inte uttryck för någon besvikelse när BT till slut hittar honom, snickrande på huset ute på skärgårdsön. Hans advokat har redan informerat honom om att BT ställer frågor, vilket Badeie nu säger att han välkomnar.

– Det här blir så perfekt för mig när jag ska lämna in stämningsansökan mot både BT och de som smutskastar mig. Det är ju fantastiskt. Jag sa faktiskt det nyss till mina kollegor, att idag ska jag fira. Det kan inte bli bättre. Men fortsätt att måla upp allting, så får vi se senare vad som är sant och inte sant. Inget av det du har skrivit är sant.

Några fler uttalanden vill inte Amir Badeie göra om sina påstådda uppfinningar eller olika företag – varken de fem som försatts i konkurs eller de tolv han fortfarande är registrerad ägare till. Hur många miljoner som alla finansiärer totalt har satsat i hans verksamheter vet bara han själv. Att deras investeringar verkar ha gått upp i rök, då inget av Amir Badeies alla bolag har sålt en endaste vara eller tjänst de senaste tre åren, har enligt honom sin naturliga förklaring.

– De är start ups. De tar tid att bygga upp.

Pågående processer mot Amir Badeie

* Kvinnan som betalade 150 000 kronor för att bli delägare i Raw food café drev frågan civilrättsligt och vann i både tings- och hovrätten – men har ännu inte fått tillbaka sina pengar från Amir Badeie. Med ränta och rättegångskostnader är skulden nu uppe i närmare 400 000 kronor. Ärendet ligger hos Kronofogden för indrivning.

Kvinnans unge kollega, som satsade 525 000 kronor för att också bli delägare i restaurangen, gjorde en polisanmälan om bedrägeri i februari 2021 men har inte hört ett ord från polisen på två år.

* En mer sentida investerare, som även var anställd i ett av Amir Badeies företag, skulle köpa aktier för 300 000 kronor men betalningen visade sig ha gått till ett okänt konto. Investeraren har i dagarna berättat sin historia för Ekobrottsmyndigheten och väntar på besked om förundersökning ska inledas.

* Säkerhetschefen, som satsade 1,5 miljoner kronor och var nära att sätta in ytterligare en miljon, har vänt sig till Kronofogden som hittills har mätt ut 860 000 kronor från ett av Amir Badeies företags skattekonto. Till stöd för sin sak har säkerhetschefen ett skriftligt löfte från Amir Badeie, via hans advokat, som lovat återköp av alla aktierna till samma värde som de köptes för. Amir Badeie har överklagat och tvistemålet ligger nu hos Borås tingsrätt för avgörande.

* Processen fortgår med Amir Badeies fem företag som först försattes i tvångslikvidation, på grund av avsaknad av revisor, och därefter i konkurs. Badeie har varken bekräftat delgivningar som skickats ut eller dykt upp vid konkursbouppteckningar eller edgångssammanträden. Nu har tingsrätten beslutat att söka Amir Badeie via stämningsman, för att delge honom kallelse till edgångssammanträde. Enda kontakt som konkursförvaltaren hittills har haft är ett mejl från Amir Badeie, där han hävdar att de inventarier som stod i Rydal och som nu sålts via nätauktion inte tillhörde något av de konkursade bolagen. Därefter har han inte gått att nå.

Anders EgleSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.