Efter en anmälan om miljöbrott utreder länsstyrelsen Kinnaströms SK:s nya elljusspår i Stämmemad.– Klubben saknar tillstånd för elljusspåret och den markavvattning som gjorts, säger Aster Asgedom, vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen.
Vill det sig riktigt illa för Kinnaströms SK (KSK) kan klubben tvingas återställa det 700-800 meter långa och cirka fyra meter breda elljusspår som nu är så gott som klart.
I en anonym skrivelse till länsstyrelsen har KSK anmälts för otillåten markavvattning vid byggandet av elljusspåret i närheten av klubbstugan i Stämmemad. Enligt anmälan har det medfört att ”flertalet mycket känsliga land- och vattenbiotoper har förlorat sitt ursprungliga naturvärde”.
– Det råder ett generellt avvattningsförbud i hela länet. För att få avvattna krävs dispens från länsstyrelsen, säger Aster Asgedom.
Hon har konstaterat att KSK fått tillstånd för kulvertering i samband med spårbyggandet. För det nya elljusspåret och markavvattningen saknar däremot klubben tillstånd respektive dispens.
Enligt Aster Asgedom har klubben troligen missförstått tillståndet för kulvertering, och tagit det som intäkt för att även bygget av elljusspåret och markavvattningen var godkända av länsstyrelsen.
– Vi kommer nu att fortsätta utreda ärendet, säger hon.
KSK:s ordförande Anders Andersson säger att klubben försökt följa de regler som finns. Enligt Andersson tog de kontakt med länsstyrelsen inför anläggandet av spåret.
– En person från länsstyrelsen var också på plats i Stämmemad och tittade på det aktuella området. Under arbetets gång har vi dessutom haft fortlöpande kontakter med skogsägarna, som dels är en privat markägare, dels kommunen. Kommunen har också bidragit med cirka 100 000 kronor till elljusspåret, säger han.
Enligt Andersson går spåret till stor del i närheten av en bilväg.
– Där fanns redan ett avvattningssystem. Totalt sett har vi gjort ganska lite ingrepp i miljön, säger han.
Marks kommun har inte några dokumenterade uppgifter om naturvärden i det aktuella området.
– Men det innebär inte att naturvärden inte finns, bara att ingen har har varit där och inventerat området, säger kommunbiolog Hannes Nilsson.
Om det visar sig att Kinnaströms SK skadat värdefull miljö genom att anlägga spåret kommer länsstyrelsen att ta beslut om åtgärder.
– Beroende på skadans omfattning kan en åtgärd innebära krav på vite eller återställning, säger Aster Asgedom.