Annons
Nyheter

Recept

Nyheter • Publicerad 19 juni 2008
En riktig sommarpaj ? jordgubbar, rabarber och fläder.
En riktig sommarpaj ? jordgubbar, rabarber och fläder.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Matjessillpaj med Västerbotten, rödlök och dill

4 portioner, 90 minuter

Annons

När matjessillen blir varm får den en härligt mild smak.

1 1/2 dl vetemjöl

2 dl fullkornsvetemjöl

1/2 tsk salt

2 tsk dillfrön

125 g kylskåpskallt smör

2–3 msk iskallt vatten

2 stora rödlökar eller 3 små

olivolja

1/2 citron

Annons

2 dl matlagningsgrädde

3 ägg

1 burk matjessill, 200 g

1 rejäl knippa dill

riven muskot

nymalen svartpeppar

2 dl riven Västerbottenost

eventuellt lite gräslök

* Börja med pajdegen. Blanda mjölsorterna med salt och stötta dillfrön. Hacka och finfördela smöret i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen i en halvtimme.

* Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform. Förgrädda i 200 grader i 10 minuter. Låt svalna.

Annons

* Skala och skiva rödlöken tunt. Hetta upp lite olivolja och smör och stek den riktigt mjuk på låg värme. Pressa över citronsaften.

* Vispa ihop grädde och ägg. Grovhacka sillen, blanda ner tillsammans med hackad dill och riven muskot. Smaksätt med nymalen svartpeppar och tillsätt osten.

* Täck pajskalet med rödlök. Häll på äggsmeten. Grädda mitt i ugnen i cirka 30–40 minuter eller tills fyllningen stannat. Låt svalna något och strö eventuellt över strimlad gräslök inför serveringen.

* Kan ätas både kall och ljummen.

Jordgubbs- och rabarberpaj med fläderkräm

4 portioner, 60 minuter

En sommarpaj värd namnet. Här samsas alla sommarens smaker.

Botten:

3 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

Annons

2 msk socker

1 tsk stött kardemumma

100 g smält avsvalnat smör

Fyllning:

300 g rabarber

1/2 l jordgubbar

1 msk potatismjöl

1/2 dl socker +1 msk

5 äggulor

1 dl crème fraiche

Annons

2 msk outspädd flädersaft

* Börja med botten: Blanda mjöl, bakpulver, socker och stött kardemumma. Tillsätt smöret och tryck ut degen i en smord springform, en bra bit upp på kanterna. Picka med gaffel och förgrädda i 10–15 minuter i 200 grader.

* Skiva rabarbern och jordgubbarna och lägg i det avsvalnade pajskalet, strö över socker (1 msk) och potatismjöl, blanda försiktigt.

* Vispa äggulor och socker (1/2 dl) pösigt. Tillsätt crème fraiche och flädersaft och rör försiktigt. Slå blandningen över pajfyllningen. Grädda i 200 grader i cirka 25 minuter.

* Servera ljummen med vaniljvisp eller vaniljglass.

Matjessilltårta med äpple, brynt smör och knäckebröd

10–12 bitar, 3 1/2 timme

Ett recept framtaget av förre Året kock, Tommy Myllymäki.

Botten:

8 skivor rågknäckebröd, t ex Wasa

Annons

75 g smör

Fyllning:

25 g smör

2 blad gelatin, blötlagda

3 dl gräddfil

1 dl vispad grädde

1 dl finskuren matjessill

1/2 dl fintärnat äpple

1/2 dl finhackad rödlök

salt

Annons

peppar

* Mixa knäckebrödet till fint pulver, smält smöret och mixa tillsammans med knäcket till en smulig massa. Tryck ut degen i en springform och baka i ugn 200 grader i 5 minuter.

* Bryn smöret i stekpanna, låt kallna.

* Smält gelatinet tillsammans med 1 msk vatten.

* Blanda under tiden samman gräddfilen med grädde, sill, äpple, rödlök och det ljumna smöret. Se till att smöret inte klumpar sig i gräddfilen.

* Tillsätt gelatinet i röran och smaka sedan av med salt och peppar.

* Häll fyllningen i pajskalet. Ställ kallt i minst 3 timmar eller tills fyllningen stelnat.

Att dricka till:

* Till matjespajerna: Nils Oscar God Lager (nr 1305), 17:70 kronor och kanske Aalborg Jubilæums Akvavit Original (nr 72778), 363 kronor.

* Till dessertpajen: Nivole 2005 (nr 7787), 61 kronor.

* Alkoholfritt: Kaliber Premium Lager (nr 1986), 9 kronor (till maten) och Maison Rosé (nr 1987), 29 kronor till desserten.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons