Annons
Nyheter

Recept

Citron + skaldjur = äkta kärlek. Låt stå!
Nyheter • Publicerad 26 januari 2011
Rosmarin.Foto: Shutterstock
Fänkålshuvud.Foto: Ioannis Pantziaras/Shutterstock
Gör din egen lemon curd, så mycket godare än att köpa färdig. Ett tips är att göra den i mikron, det går på ett kick.Foto: Jessica Gow/Scanpix

Citronrisotto med skaldjur

4 portioner, 45 minuter

Annons

Citron + skaldjur = äkta kärlek. Låt stå!

12 dl grönsaksbuljong

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 fänkålshuvud

4 dl risottoris, t ex vialone nano eller arborio

smör

olivolja

1 1/2 dl vitt vin

1-3 tvättade citroner

Annons

2 dl riven parmesan

250 g kräftstjärtar

250 g skalade räkor

1 knippa bladpersilja

1 msk hackad rosmarin

salt

nymalen svartpeppar

Koka upp buljongen och håll den sjudande. Skala och finhacka schalotten- och vitlök. Strimla fänkålen tunt. Hetta upp smör och olivolja i en tjockbottnad kastrull. Mjukstek löken utan att den tar färg. Tillsätt fänkål och fräs den lite mjuk. Häll sedan i riset och låt det bli glansigt. Slå på vinet och 1/2 dl citronsaft och låt det koka in.

Häll sedan på en kopp buljong och låt koka in under omrörning. Fortsätt på samma vis tills riset är nästan klart. Häll då i ytterligare 1/2 dl citronsaft samt rivet skal av en citron. Låt koka färdigt.

Blanda i ost, skaldjur, persilja, rosmarin och en klick smör. Salta och peppra, rör om kraftigt och låt stå några minuter. Servera med extra parmesan.

Annons

Lemoncurd med ingefära

1-2 burkar, 15-40 minuter

Gör din egen curd! Både godare och snyggare än färdigköpt. Servera till scones eller på rostat bröd.

4-6 tvättade citroner

2 msk riven färsk ingefära

2 1/2 dl socker

125 g smör

4 stora ägg

Riv skalet från citronerna. Pressa saften, du behöver sammanlagt 1 1/2 dl. Blanda skal och saft med ingefära, socker och smöret skuret i kuber i en värmetålig skål. Placera skålen ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Rör då och då med en träslev tills sockret har löst upp sig och smöret har smält.

Tillsätt lätt vispade ägg och fortsätt röra tills det tjocknat och röran täcker slevens baksida. Det tar cirka 20-25 min, rör ofta för en slät curd.

Annons

Häll upp i väl rengjorda och varma glasburkar. Sätt på lock och låt svalna innan de ställs in i kylen.

Tips: Kan även göras i mikrovågsugn på högsta effekt i 5-7 minuter, pausa då och då för att röra. Supersmidigt!

Citronspett på snabb potatisgratäng

4 portioner, 40 minuter

Suverän snabbrätt där citronen ger massor av smak. Fega inte med pepparn!

2 tvättade citroner

500 g fläskfilé

2 msk soja

1-2 tsk svartpeppar eller citronpeppar

1-2 tsk smulad torkad rosmarin eller 1 msk färsk

Annons

2 vitlöksklyftor

1 påse fryst tärnad potatis, 600 g

2 dl riven lagrad ost

1 tsk paprikapulver

salt och peppar

2 dl grädde av valfri fetthalt

olivolja

Skär köttet i 2 cm tjocka skivor och blanda med soja, peppar och rivet skal från den ena citronen. Tillsätt rosmarin, riven vitlök och salt och gnid in köttet ordentligt.

Dela den andra citronen på längden och skär den sedan i tunna skivor. Varva kött och citronskivor på fyra grillspett.

Koka upp potatisen och koka i 3-4 minuter. Slå av vattnet. Blanda potatis, ost, paprikapulver, salt och peppar i en smord, ugnsfast vid form. Slå grädden över potatisen och placera spetten ovanpå potatisbädden. Pensla spetten med olja och ställ in formen mitt i ugnen. Grädda i 225 grader i cirka 25 minuter eller tills potatisen är klar och köttet fått fin färg.

Annons

Servera med grönsallad.

Limoncello

1-2 flaskor, 4 veckor

Italiensk citronlikör. På Amalfikusten gör alla sin egen.

8 ekologiska citroner

70 cl vodka

200-300 g socker, efter smak

3 1/2 dl vatten

Tvätta citronerna noga om de inte är ekologiska. Skala med potatisskalare utan att få med det vita. Strimla skalen och lägg i en väl rengjord glasburk. Häll över sprit. Sätt på lock och ställ svalt och mörkt (en garderob går bra) i en vecka.

Koka upp socker och vatten, låt koka i fem minuter tills sockret löst sig och sedan svalna. Häll ner lagen i burken och ställ tillbaka i mörkret. Vänd då och då.

Annons

Sila efter två veckor och häll upp på flaska. Sammanlagt ska limoncellon helst stå i fyra veckor innan den är klar.

Serveras iskall direkt från frysen. Det är också väldigt gott på vaniljglass.

Att dricka till

Risotto: Sancerre Les Baronnes (32253), 159 kronor, eller Fontana Candida Frascati (2410).

Citronspett: Fetzer Chardonnay (16653), 89 kronor.

Alkoholfritt: Mineralvatten med citronskivor eller citronsmak.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons