Recept
Ingefärswokade räkor med bönor och sidfläsk
4 portioner, 30 minuter
Massor av mysiga smaker på samma gång.
cirka 5 cm färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
flingsalt
250 g skalade räkor
100 g kallrökt sidfläsk
1/2-1 röd chili
smör
1 msk sesamolja
250 g haricots verts
1 msk balsamvinäger
1 msk soja
Blanda cirka 2 msk riven ingefära med 1 riven vitlöksklyfta, olivolja och lite flingsalt. Blanda noga med räkorna och låt stå medan du fixar resten.
Hacka resten av ingefäran och vitlöken. Strimla fläsk och chili.
Hetta upp lite smör och fräs fläsket tills det får färg. Tillsätt ingefära, vitlök, chili, sesamolja och haricots verts. Fräs några minuter och häll i räkorna. Låt det bli varmt och slå sedan på balsamvinäger och soja. Servera genast, gärna med jasminris.
Mias dundernyttiga ingefärsfrukost
1 portion, 5 minuter
En riktigt rivig kickstart får du med den här frukosten.
1/2-1 msk finriven färsk ingefära
2 dl yoghurt av grekisk typ
1 dl hallon, tinade eller färska
1 msk linfrön
1/2 dl grovhackade nötter av valfri typ
2 msk flytande honung
Häll upp yoghurt i en djup skål. Blanda ner ingefära. Strö över hallon, linfrön och hackade nötter. Ringla över honung.
Den starka ingefäran ger en otippad stark smak som dessutom skyddar hela immunförsvaret.
Supersmoothie med ingefära, havtorn och blåbär
1 portion, 5 minuter
Ett glas laddat med kanonnyttiga antioxidanter plus det hälsosamma avokadofettet, som dessutom mättar.
3-5 cm färsk ingefära
1 avokado
200 g frysta blåbär
2 dl naturell yoghurt, gärna av grekisk typ
1 dl havtornssaft (eller granatäppledryck)
eventuellt flytande honung
Skala ingefäran och skär i bitar. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur fruktköttet med en sked. Kör ingefära och avokado i en mixer tillsammans med blåbär, yoghurt och havtornssaft.
Smaka eventuellt av med lite flytande honung.
Häll upp i glas och servera.
Morotssoppa med ingefära och citronkräm
4 portioner, 30 minuter
En värmande, nyttig och smakrik vintersoppa.
5 cm färsk ingefära
1 kg morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 1/2 tsk spiskummin
1 1/2 tsk curry
1 l buljong från kycklingfond
1 dl vitt vin
1 citron (skal + 2 tsk saft)
2 dl crème fraiche
1 tsk honung
1 kruka färsk koriander
salt
nymalen svartpeppar
Skala och skiva morötterna. Skala och finhacka lök, ingefära och vitlök. Smält smör i en kastrull. Mjukstek lök, vitlök och ingefära. Tillsätt spiskummin och curry och fräs lite till. Häll i morötterna, rör runt och låt mjuksteka i 5 min. Slå på buljong och vin. Koka tills morötterna mjuknat, cirka 15-20 minuter. Tvätta citronen, riv skalet och blanda med crème fraiche.
Mixa soppan. Späd med lite vatten om den blir för tjock. Tillsätt honung och citronsaft. Smaka av med salt och peppar, mixa hastigt.
Fördela soppan i skålar, lägg en klick citronkräm i varje. Klipp över rikligt med färsk koriander. Servera till ett gott bröd.
Att dricka till:
Till räkrätten och morotssoppan: Simonsig Chardonnay (nr 2032), 88 kronor, eller Dr L Riesling (nr 7218), 79 kronor.
Alkolholfritt: Loxton Semillon Chardonnay (nr 1901), 39 kronor.