Antibiotika ökar risken för tarmcancer
"Antibiotikabehandling är i många fall nödvändig och räddar liv, men vid mindre allvarliga åkommor som kan förväntas läka ut ändå bör man vara försiktig. Framförallt för att förhindra att bakterier utvecklar resistens men också, som denna studie visar, för att antibiotika kan öka risken för framtida tjocktarmscancer", säger Sophia Harlid, cancerforskare vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
Forskarna har studerat 40 000 cancerfall. Studien visar att personer som använt antibiotika under totalt mer än sex månader löper 17 procents större risk att få högersidig tjocktarmscancer, jämfört med personer som inte fått antibiotika alls.
"Det finns absolut ingen anledning till oro bara för att man har ätit antibiotika. Riskökningen är måttlig och den absoluta risken för individen påverkas ganska lite", klargör Sophia Harlid.
Den förhöjda risken upptäcktes mellan fem och tio år efter användningen av läkemedlet. Även marginell användning påvisade en riskökning, om än i lägre grad.
Fakta: Studien
Forskarna har studerat 40 000 personer med kolorektalcancer (cancer i tjocktarm eller ändtarm) under åren 2010–2016. De har jämförts med en kontrollgrupp om 200 000 matchande cancerfria individer.
Studien bekräftar i stort resultaten från en tidigare brittisk studie.
För att närmare förstå vad det är hos antibiotika som orsakar riskökningen, studerade forskarna även ett bakteriedödande läkemedel mot urinvägsinfektioner som inte är antibiotika och som inte påverkar tarmfloran. Det fanns ingen skillnad i frekvensen av tjocktarmscancer hos personer som använt läkemedlet vilket talar för att det är just antibiotikans påverkan på tarmfloran som ökar risken för cancer.
Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of the national cancer institute.
Källa: Umeå universitet.