Annons
Nyheter

Egyptier anar järnnäve

Egyptiske exmilitären, den av aktivister hatade Ahmad Shafiq, är som väntat fortfarande presidentkandidat.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2012

Som en chock kom däremot beskedet om att landets parlamentet upplöses. Nu anklagar kritiker armén för en mjuk kupp.

Utanför Högsta författningsdomstolen i Kairo samlades på torsdagen aktivister för att på nytt rikta politiska bredsidor mot presidentkandidaten Ahmed Shafiq. Militären stängde av vägar och i den intensiva trafiken blandades argt tutande med slagord mot Shafiq.

Annons

Shafiq, tidigare flygvapenchef och störtade Hosni Mubaraks siste premiärminister, väcker ren avsky bland aktivister som ledde upproret mot Mubarak.

När domstolen meddelade sitt beslut stod Shafiq som väntat kvar som kandidat. Mer överraskande valde domstolen också att ogiltigförklara parlamentsvalet som hölls för cirka ett halvår sedan.

– Domslutet angående parlamentet innebär att parlamentets underhus upplöses i sin helhet därför att lagen som låg till grund för valet strider mot författningens regler, sade domstolens ordförande Faruk Soltan till Reuters.

"Militärkupp"

Maktkampen mellan militären och det mäktiga Muslimska brödraskapet har i månader bubblat, med brödraskapet som dominerande parti i parlamentet och militären med grepp om regeringsmakten. Men domstolens beslut cementerar inte bara chanserna för Shafiq, som av många uppfattas som militärens presidentkandidat. Det innebär dessutom att parlamentets makt nu tycks tillfalla militären.

– Det är en militärkupp som fortsätter att avslöjas dag för dag, säger Islam Abdel-Rahman, aktivist med koppling till Muslimska brödraskapets parti Frihets- och rättvisepartiet (FJP) till TT.

Flera islamistiska politiker riktade liknande kritik mot armén, bland annat representanter för Muslimska brödraskapet och den tidigare presidentkandidaten Abd al-Munim Abu al-Futuh.

Kopplar greppet

Armén sluter därmed greppet om makten i landet utan att behöva ta till våld, enligt vissa Kairobor ett tecken på att militärerna – som kritiserats för tortyr, odemokratiska metoder och angrepp mot aktivister – inte vill ge upp den maktställning de har sedan Mubarak föll.

– Det här är ett sätt för militären att ta mer makt, säger 32-årige Hazem från Maadi i Kairo.

Annons

– De kommer inte vilja släppa taget.

Beskedet från domstolen kom bara en dag efter det att justitiedepartementet i onsdags meddelade att militären får nya och svepande möjligheter att gripa civila. Nyligen hävdes undantagstillståndet i Egypten och därmed försvann vissa juridiska möjligheter att gripa personer.

Den nya lagen är, enligt vissa kritiker, ännu mer långtgående än vad undantagstillståndet någonsin var.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons